Forum

Hegn hvad siger loven

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Kim Hansen, 11. juli 2005 kl. 13.14

Hej

Vi har en nabo som absolut ikke bruge 1 minut om året i sin have, det er så hvad det er, men hele hans grund ud til hækken er totalt dækket med høje træer, findes der nogen regler for hvor høje træer må være tæt på skellet?

Med venlig hilsen
Kim Hansen

1 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Bjm, 11. juli 2005 kl. 16.23

Svar til Kim Hansen. Du kan læse dig til alt vedr. naboskel hvis du går ind på nettet og søger under "HEGNSLOVEN". Her finder du "Lov om hegn, jf. lovbekendtgørelse nr. 717 af 6. august 2001..."

2 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Torben Skov, 4. september 2005 kl. 18.45

Vi har en have hvor naboen har ca 12 høje træer af ca. 20 m. Jeg er meget interesseret i at høre hvad jeg kan gøre for at få dem fjernet. Haven er i skygge det meste af tiden.

3 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge, 4. september 2005 kl. 20.36

Jeg har tidligere læst at en hæk i skel må være 180 cm. høj, hvis ikke andet aftales naboer imellem. Nabotræer må være en 1/2 m. højere for hver 1/1 m. – længere derfra.

Overalt ses, at det overholdes slet ikke.

Især generende når disse høje træer findes på sydsiden af ens egen have.

Her kommer der nok Klippekort en skønne dag, hvis der er nok opbakning til det.

Tit klipper sådanne ligegyldige naboer heller ikke hække, hvor netop lyset skal gavne dens udseende og tæthed fra solsiden. Det burde der være naturlig klippelyst til.

Jeg ville tale med naboer/-n om det. De mangler måske endda socialt samvær, evt. vejledning o.a.

Vi har en Hegnlov til netop det samme. Det koster penge og den som har uret må betale. En henvendelse er nok gratis, det er Syn & Skøn på stedet ikke.

Snak ud om det med naboer først – og lev ikke med plagen resten af livet på bostedet.

Forstår de ikke forholdet, er de ikke ordentlige naboer. håp.hans åge

4 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jan Søndergaard, 9. oktober 2005 kl. 23.06

Ved en fejl har mine svigersønner fælde vores nabos 8 meter høje egetræ der stod 20 cm fra skellet i vores sommerhus (det skulle have været den anden naboens træ de måtte fælde) og man føler sig forurettet over vores handling, og det har ikke mildnet stemning med en undskyldning og en evt. erstatning, så mit spørgsmål er, hvad kan jeg gøre for at få bragt sagen ude af verden og hvor stor skal en erstatning være.

Der skal her tilføjes, at alle vores grunde i område består af mange høje træer.

5 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge, 10. oktober 2005 kl. 10.12

Hvis den forudrette/beskadigede nabo ikke vil se fadæcen – og evt. forlanger erstatning synes jeg du hurtigst muligt skal spørge den lokale hegnslov om sagen, evt. først spørge dem om der er gratis tlf.-konsultation. De står i den Lokale under kommunen. håp

6 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Verner, 27. november 2005 kl. 19.10

Jeg har klippet min hæk ned i 1.60 cm ned da jeg ikke er ret høj og døjer med at klippe i 1.80 cm uden stige. Det vil sig jeg har kun klippet halv ind så naboen hæk stadig er ca. 1.80 cm høj. da han ikke vil have den lavere. nu siger han at jeg ikke må klippe min halvdel af hækken ned, kan det passe.

Med venlig hilsen Verner

7 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Marlene Olsen, 23. april 2006 kl. 9.00

Jeg har samme problem som Kim Hansen og kan ikke se at Hegnsloven skriver hvor høje træerne må være. Hvor kan man ellers finde information?

8 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Dorte Andersen, 5. maj 2006 kl. 20.04

Vi har netop købt et hus med en rigtig gammel hæk (fælleshegn) i skel.

Da vi her den anden dag får nøglen til vores hus med hæk, – er hækken klippet/fældet til ca. 30 cm over jorden.

Hvordan løses den?

9 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Winnie, 9. maj 2006 kl. 0.34

Kære Dorthe

Hvor er det ærgerligt for jer. Jeg håber at hækken er hurtigvoksende og igen om få år vil være høj og fornyet.

Har I talt med naboen? Kan det være sælger der har indgået en aftale om at det skulle gøres, men har glemt at informere jer om det? I så fald har naboen jo ikke gjort noget forkert.

Hvis jeg var jer, ville jeg da overveje om terrassen skulle have et hegn omkring, indtil hækken igen er oppe i højde, men ellers kan jeg ikke rigtig se hvad I kan gøre ved det.

10 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Dorte Andersen, 9. maj 2006 kl. 12.14

Hej
tak
Vores nye nabo (en privat kirke = en forening) synes blot at hækken var grim. Naboen havde ingen aftale med forrige ejer af huset.

(altså selvtægt)
Jeg har forsøgt at tale med en af foreningsmedlemmerne, men vedkommende var ikke beslutningsdygtig.

Hækken var ca 30 år gammel og meget kraftig. Jeg har en ide om, at de bør være erstatningsansvarlige overfor de dele af hækken, der nægter at komme op igen (som minimum) eller burde erstatte hækken med en ny (som maksimun)
mvh dorte

11 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Winnie, 9. maj 2006 kl. 16.56

Hej Dorthe

Jeg kan godt forstå at I er frustrerede over det.

Kan du ikke finde ud af, hvem der er leder af foreningen og spørge ham, hvad de har tænkt sig at gøre ved det -Forklar ham at der er forskel på om det er en privat mand og hans familie og de få gæster der kan glo ind over hækken eller om det er en forening, hvor der kommer mange forskellige slags mennesker, sikkert fra et stort opland.

Alternativt har du jo mulighed for at ringe til en advokat og spørge om du kan få et hurtigt gratis råd over tlf til, hvordan du griber sagen an og evt hvem der er erstatningsansvarlig. Måske kan du kræve at der bliver sat stakit op så du kan have lidt privatliv inde i din have?

Bare lige som en sidebemærkning kan jeg fortælle at min mormor har givet sin hæk den samme behandling et par gange. Hendes hæk blev sat da huset blev bygget i 1944 og den har overlevet det, så der er håb for at I igen kan få lov at være uforstyrret i jeres egen have.

Held og lykke med det.

12 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge, 9. maj 2006 kl. 21.47

Hej Dorthe. Der nu ikke noget som er så dårligt uden at det kan være godt for noget.

Hvis nu hækken ikke har været passet og var alt for bred og ukontrollabel, så kan det være godt at blive klippet helt ned. Holdes den nu smal til den når den højde den ønskes, gror den hurtig op igen – og bliver måske kønnere end den var tidligere. Men husk for alt i verden at klippe den pyramideformet. Bemærk hvor få hække der bliver klippet sådan som havebøger foreskriver. Og så at arbejdet med vedligeholdelsen bliver meget, meget nemmere.

Jeg ønskede du oplyste hvilken art det er, men man gå ud fra at "kirkegartneren", ved hvad han gjorde.

Det er ret vigtigt og tilfredsstillende at man kan samtale om fælleshække. håp

13 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jens Solvang, 10. maj 2006 kl. 9.21

Et fælleshegn skal plejes i fællesskab. Måske er det uvidenhed parret med en handlekraftig motorsav, som har skåret hækken ned.

Få en snak med foreningen og påpeg at der er gjort noget fejl.

Foreslå at der bliver sat noget midlertidigt hegn op mens hækken vokser til – og gerne på foreningens regning. Måske ikke i hele hegnets længde, men hvor indkik er mest generende.

Hjælper det ikke, så kan du henvende dig til hegnssynet i din kommune om et godt råd og måske en hegnsynssag.

14 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Dorrit Christensen, 22. maj 2006 kl. 11.17

Jeg sidder og kigger her på nettet for at finde ud af om der kan findes en løsning på vores problem.

Vi har boet i 30 år i vores hus og er ellers glade for det, men for tror jeg ca. 15 år siden blev nabogrunden mod vest solgt til nogen, der betragter haven som en skov og kun går op i de fugle der er der. Vi har op mod dem først 70 m. privat vej, hvor vi hvert efterår beskærer beplantning der er på vej ind over vejen – ca. 2 trailer fulde hver gang. Længere nede hvor vi har vores indkørsel står der et kæmpe stort gammelt pæretræ lige inden for hækken. Det tager sol og lys, lige i øjeblikket smider det blomster, så der ligger et tykt lag blade på vej og indkørsel, biler og alt vi har der. Både vi og vores gæster er nødt til at vaske bil når vi har holdt der for de klæber jo fast. Så kan vi ellers prøve at feje dem op og så vente i skygge hele sommeren på at pærerne begynder at smatte ned på samme måde – hverken vi eller gæster kan holde der i hele den periode. Så kan vi afslutte sæsonen med at fjerne alle bladene. Vi har talt med naboen om det man han siger at han har købt grunden på grund af de store træer. Længere nede står en kæmpe taks, som ikke levner solen mange chancer i vores urtehave, og som det sidste ligger vores græsplæne i skygge det meste af tiden på grund af kæmpemæssigt birketræ, som vi også har fornøjelsen af at fjerne grene, blade og frø fra – frøene ligger på den tid i driver overalt i vores have.

Som man nok kan høre er jeg ved at blive godt frustreret over at et andet menneske kan påføre en alle de gener og så bare være ligeglad.

Findes der regler for hvor meget gene man må påføre sine naboer eller er der virkelig frit spil?

15 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge, 23. maj 2006 kl. 10.45

Jeg har skrevet om det tidligere. Enhver må plante hæk i skel op til 180 cm højt., andet kan aftales med nabo(er) på den anden side. Der udover må på egen grund opvokse andet i højden i forhold til en halv meter højere for hver hele meter fra hækken.

Det samme kan læses ved at klikke ind på Hegnsloven, hvor især det sidste på første side angiver det samme – på lidt anden måde.

Dorrit, jeg ville printe det ud, forære naboen, som ikke fatter hensynstagen til andre, mindst et eksemplar. Og ellers oplyse at du kontakter det stedlige Hegnsyn om deres mening om det og evt. udgift for deres syn til det. Det er den tabende part som erholder udgifterne. Selve kontakt til Hegnsynet er nok gratis, hvilket du selvfølgeligt kan få oplyst.

Jeg er ikke i tvivl om at du står stærkt. Jeg er spændt på evt. afgørelse, hvilket nok vil interessere mange. Klik venligst resultatet ind i forummet. håp

16 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 23. maj 2006 kl. 11.36

Hegnsloven er som navnet siger kun om hegn. Træer inde på grunden, som ikke fremtræder som et hegn, kan Hegnsynet ikke regulere.

En dom i Østre Landsret den 8. februar 2006 gav en 67-årig mand 30 dages betinget fængsel og en bøde på 40.000 kr for i ly af mørket en nat at have fældet fire birketræer og to ahorntræer på nabogrunden. Han mente, at hans villa var blevet mørk på grund af de høje træer, at de skyggede for hans ejendom, var årsag til mos på taget af huset og fyldte tagrenden op med blade.

17 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge, 23. maj 2006 kl. 19.29

Godt Karna Maj
– men hvorfor nævnes det så i loven om yderligere tilstedeværelse derfra? håp

18 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge, 23. maj 2006 kl. 19.34

Nu nærlæser jeg K.M. beskrivelse.

Du falder uden for Dorrit's emne. Du beskriver meget tydeligt mørkets gerninger, som i dit tilfælde er det der hedder selvtægt. håp

19 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 24. maj 2006 kl. 0.23

Hegnsloven kan man læse her:

www.hegnsloven.dk/lov.html

I § 19 kan man læse om reglerne for grene fra naboens træer, som hænger ind over hegnet. Men hegnssynet kan ikke gå ind og forlange det enkelte træ fjernet inde i naboens have. Men man kan få hegnssynet til at afgøre, hvor meget der skal fjernes af de overhængende grene, hvis man ikke kan komme til rette med naboen. Men det er billigere at blive og bedre at blive enige.

Du har ret i, Hans Åge, at selvtægt er en helt anden situation. Når jeg nævner dommen, er det fordi de gener, som naboen var udsat for, ikke blev taget i betragtning ved dommen. Men det fik jeg vist ikke skrevet tydeligt nok. Og så er det en advarsel til naboer om, at man ikke skal gribe til selvtægt ved at fjerne træer eller grene inde på naboens grund.

20 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge, 25. maj 2006 kl. 20.22

Kære K.M.

Vi har heldigvis en lov – vi kan/skal rette os efter. Efterhånden udvandes den efter forgodtbefindende, eller måske vi vænner os til at den befindes til vore alle egen velbefindelse.

I enden af min have, mod syd, står der en ca. 20. m. høj hængebirk. Den genere ikke mig, den er flere grunde fra, og jeg kan altid se hvor vinden vil hen ad, – men havde den beskygget mit drivhus og hele have det meste af dagen ville jeg forsøge at få loven til at fjerne den.

Især birk kan anskaffes gratis hvor som helst. Den er smuk, gror hurtig og er en fryd for øjet. Men så LIDT senere presser problemet ustandseligt på om, hvordan kommer man af den igen på en manerlig måde, det udskyder vi måske til næste år, måske igen og igen, så selv de hungrende pejseentuisiaster skal have specialister til at skove "skidtet" for sig.

Beklemmende nok nævner du netop at hegnsloven ikke her har lovret netop dér. Hvad pokker gør indeklemte naboer så?

Hvis min have på, måske 6. m. brede var omkredset af en såddan en skov, hvad skal jeg så gøre? håp

21 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 26. maj 2006 kl. 0.14

Kære Hans Åge

Jeg er ked af at ødelægge dit gode humør, men der er ikke de store muligheder andet end at overtale naboen – eller tage en retssag, som der ikke er store muligheder for at vinde. Prøv at læse det her råd fra en advokat:

www.familieadvokaten.dk/Breve-700/b700–125.html

Med venlig hilsen
Karna Maj

22 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anonym bruger 1, 26. maj 2006 kl. 1.23

Fortidens synder er der ikke så meget at gøre ved med loven i hånden.

Derimod synes jeg, at man skal se fremad,og benytte enhver lejlighed til at fortælle at skovtræer ikke hører til i parcelhusområder. De er så søde når de er små, de vokser hurtigt og giver hurtigt læ. Problemet er bare at de fortsætter deropad, og i løbet af nogle få år er problemerne der. For hvem nænner at være der med saven i tide til en Birk,Ask,Ahorn eller hvad der er plantet af den slags træer.

Benyt enhver lejlighed, også i et forum som dette, til at argumentere for buske af forskellig højde, og måske mindre træer.

Det er hvad jeg kalder fremsynethed.

Mvh. Hans

23 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Dorrit Christensen, 28. maj 2006 kl. 14.51

Jeg vil sige tak til dem der har brugt tid på at kommentere mit indlæg – jeg har p.t. kun det nye at det har givet mig mod til at komme lidt videre – og det første jeg har gjort er at skrive et brev til naboen med forslag til beskæring af taksen og med invitation til at komme ind hos os for at drøfte problemerne i forbindelse med pæretræet. Håber vi kan nå til enighed – ellers tror jeg ud fra de forskellige indlæg og læsning af hegnsloven at vi ville kunne påberåbe os så store gener fra pæretræet at vi kunne få medhold i en retssag. Træet står 70 m væk fra naboens hus, men står lige der hvor vi skal køre og gå for at komme ud fra vores bolig – nedfaldne pærer fra stor højde er jo ikke særlig rare hverken at få i hovedet eller på bilen. Så tak til alle – jeg skriver når der er nyt i sagen.

24 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge Pedersen, 28. maj 2006 kl. 20.38

Kære Karna

Det er helt rigtigt at fremhæver hvad gældende lov er – og hvad en advokat oplyser. Skrivelsen viser at det desværre nok er den rigtige sandhed, selvom vi godt ved, at uanset ens eget standpunkt kan vi altid finde en advokat som har samme mening som en selv, hvilket din oplysning slet ikke underbygger.

Det er beklemmende at der laves en Hegnslov som slet ikke opfylder det formål som er af meget større betydning end en dum hæk som nemt kan overskygges af alt andet bevoksning. Selv om det kun har en minimal indflydelse på bestående love er det nok ikke uden en vis indflydelse hvad Praktisk Økologi, og mange af samme slags, vil kunne gøre for at vi fik "øjnene op" for at normalisere forholdene til vort snart overklistrede land med parcelhuse.

Jeg skriver nu til pågældende minister om misforholdet. Jeg har ikke plagen, men et af mine børn har, selv om verdenshjørnerne komme dem tilgode. Jeg er heldigvis nået at blive gammel, og oplever ikke at at se en normaliseringen af loven.

Forøvrigt må du KM have bemærket at jeg altid er i godt humør. Men jeg siger det jeg mener – ellers mener jeg jo ikke det jeg siger. håp

25 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge, 28. maj 2006 kl. 21.09

Forøvrigt havde vi til vort første hus plantet en hæk ved parkeringspladsen, som naboen altid bakkede ind i, fra sin ind-/udkørsel. Jeg pladserede en sten, på egen grund, i enden af hækken. Den malede naboen kridhvid. Jeg dryppede så, også kridhvid maling, fra stenen og ned til hans dør, en dag HAN heller ikke var hjemme. Det samme gjorde han ovenpå min ægte maling – med sort tjære – end dag jeg igen, heller ikke var hjemme.

I må da ha'set, at det stadig kan ses. håp

26 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Basil, 21. juni 2006 kl. 16.03

Kære Karna Maj,

Kan du oplyse om, hvor man skal henvende sig, når nu ens nabo har skamferet en træer uden at henvende sig først? Hvis ikke man reagerer på det, vil naboen formentlig opfatte det som carte blanche til at gentage det.

Vi HAR faktisk forsøgt at tale med naboen om det, hvilket kun resulterede i, at han gjorde det igen. Høflige henstillinger lader til at prelle af på ham. Nogen forslag?

27 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 21. juni 2006 kl. 18.07

Først skal du lige overveje, om det kun er grene fra dit træ, som hænger ind over hans grund, han fjerner. Som jeg har skrevet ovenfor, så kan man i Hegnslovens § 19 læse om reglerne for grene fra naboens træer, som hænger ind over hegnet. Men hegnssynet kan ikke gå ind og forlange det enkelte træ fjernet inde i naboens have. Men man kan få hegnssynet til at afgøre, hvor meget der skal fjernes af de overhængende grene, hvis man ikke kan komme til rette med naboen.

Men det er billigere at blive og bedre at blive enige. Hvis du ikke får ret, så koster det dig et honorar til hegsnsynet på 1125 kr.

Står dit træ udelukkende med bladhæng over din grund, så har han ingen ret til at beskære det. Til gengæld er der ingen offentlige myndigheder, som du kan hælde dit hoved til og få til at gå ind i sagen. Eneste mulighed er et civilt søgsmål, og det koster alle sagsomkostningerne, hvis du taber. Så det gælder om at få en god rådgivning af en advokat, inden du kaster dig ud i det.

Jeg kan kun opfordre til at komme overens med naboen. Du må virkelig anstrenge dig for at forstå hans synspunkter. Det er den eneste vej til at finde et kompromis, som I begge kan leve med. Det er ikke rart at have sure naboer, og slet ikke at det vil koste i tusinder af kroner, at I bliver endnu mere sure på hinanden

Med venlig hilsen
Karna Maj

28 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Winnie, 22. juni 2006 kl. 10.03

Hej Basil
Hvis han har været inde i din have og klippe og skære i dine træer, så er han gået over grænsen for hvad du skal finde dig i og så ville jeg melde ham til politiet, hvis det var min nabo.

Hvis han har stået i sin egen have og har kunnet skamfere dine træer, så skulle du nok overveje om det er dine træer der står forkert.

Du skriver jo ikke noget om, hvilke gener han har af dine træer. Hvis de tager al lyset i hans hus eller på terrassen om eftermiddagen, hvor han kommer hjem fra arbejde og vil nyde solen, så kan jeg godt forstå at han gerne vil af med dem.

I har haft strid om træerne før, så du må jo vide lidt om hvad det er, der generer ham?

29 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Basil, 25. juni 2006 kl. 13.14

Kære Karna Maj og Winnie,

Træerne var kun ca. 3 meter høje, de kunne derfor af gode grunde ikke skygge for ret meget. Han har ikke bare beskåret dem, han har skåret dem midt over på stammen. (Der var for ca. 20.000,– kroner træer.)

Hegnssynet tager sig, så vidt jeg ved kun af hegn, ikke træer.

Og nej, jeg ved ikke, hvad der generer ham ved dem. Som sagt er det jo ikke ligefrem høje træer.

Tak for rådet, Winnie – jeg vil da bestemt alvorligt overveje at anmelde ham. Ikke mindst så han ikke tror, at han bare kan fælde resten næste år... :-)

30 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Basil, 25. juni 2006 kl. 13.27

Kære Karna Maj,

Jeg kan i øvrigt godt se, at det er lidt misvisende i forhold til træer/hegn, at indlægget er skrevet i denne tråd, men det var fordi di selv var kommet ind på træer tidligere. (Skulle måske havde startet en ny tråd...)

31 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Winnie, 26. juni 2006 kl. 0.05

Hej Basil
Jeg kan godt forstå at du er gal i skralden.

Selv om dine træer evt skulle overskride en højde i forhold til lokalplan osv, så har han ingen ret til at øve selvtægt. Du har jo ikke haft mulighed for at flytte dem eller på anden måde afhjælpe de gener han åbenbart mener at have.

Var det mig, ville jeg rådføre mig med en advokat. Husk endelig at undersøge muligheden for at din husforsikring går ind og dækker sagsomkostningerne i tilfælde af at du taber en evt retssag. Det er ikke rart at lægge sag an mod sin nabo, men i det tilfælde du har beskrevet er jeres forhold jo på frysepunktet og det bliver nok aldrig anderledes. Ved du forresten om han har gjort noget lignende mod nogle af de andre naboer der grænser op mod hans have? Det kunne jo være rart hvis I kunne danne en fælles front og stå sammen om at den opførsel vil I ikke finde jer i. Der er altså grænser for hvad man skal finde sig i -også for godt naboskabs skyld.

32 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Winnie, 26. juni 2006 kl. 0.13

Hej igen Basil
Læs lige indlæg 16 her ovenover, skrevet af Karna Maj. Måske kan du bruge den omtalte paragraf til at komme videre?

Held og lykke

33 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Basil, 27. juni 2006 kl. 11.27

Kære Winnie

Tak for hjælpen. :-)

Træerne var som sagt kun ca. 3 meter høje, hvilket var nogle af de mindste træer i nabolaget. De overskred absolut ikke nogen vedtægter i lokalplanen. De fleste andre træer i området er 10–20 meter høje. (Vores nabo til den anden side har 20 meter høje træer et par meter fra skellet.)

Jeg endte med at kontakte politiet og forklare dem sagen. De sagde, at der var tale om hærværk, og at de gerne ville tage ud og aflægge ham et besøg. Jeg fortalte dem, at jeg helst ville forsøge at løse det uden en anmeldelse, ikke mindst fordi det formentlig ville eskalere af det. Men måske kunne det få alvoren til at gå op for ham, hvis man fortalte ham, at man havde talt med politiet om det, og at gentagelsestilfælde ville udløse en anmeldelse og erstatningskrav. Det gjorde jeg så, og det resulterede forbløffende nok i, at han undskyldte og lovede at holde sav og saks inde på sin egen grund. Han havde ingen forklaring på, at han havde skåret dem over. De skyggede ikke for hverken terrasse eller huset, som er i den anden ende af haven.

Problemet er forhåbentlig løst – så slipper vi også for at involvere politiet i noget så tåbeligt som det... :-)

34 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Annette, 9. juli 2006 kl. 11.14

Hej

Vi er ved at sætte hegn op ind til vores nabo, vi holder selv alle udgifterne til opførslen af det, da vedkommende ikke vil være med til opsætning eller betalingen.

Nu siger naboen at han mener at den pæne side skal være ind imod hans grund ifølge hegnsloven.

Er det rigtigt? Vi mener ikke eller vi har ikke kunne læse i hegnsloven at der står noget omkring netop det.

En anden ting så har han to store birketræer som står tæt op af det nuværende trådhegn og en del grene hænger også indover haven.

Vi er trætte af at det sviner frygteligt hver gang det taber frø og ranker ned på vores tarasse og i tagrender når det flyver hen til os i vinden og at træerne overskygger vores terrasse senere på eftermiddagen hvor vi ellers skulle nyde solen.

Kan vi forlange at naboen fælder dem eller blot beskærer det ned og styner det lidt.

Mvh. Annette

35 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Winnie, 9. juli 2006 kl. 22.16

Hej Anette
Nej, I skal ikke sætte den pæne side op ind mod ham! Hvis han vil have et pænt hegn, kan han jo sætte et op selv -eller i det mindste betale det halve, så I kunne vælge et hegn der ser pænt ud fra begge sider! Hegnsloven gælder iøvrigt levende træer som fremstår som hegn og har ikke noget med plankeværk at gøre.

Ang hans høje birketræer, så kan I gå ind og undersøge hvad der står i lokal-planen for jeres område hvor høje træerne må være i jeres område. Jeg tror at teknisk forvaltning kan hjælpe jer og evt fremsende lokalplanen til jer (Hvis den da ikke findes på nettet) Som I kan se ud af de forgående spørgsmål og svar, må I klippe i de grene, der hænger ind over jeres grund, men kun til skel! Og ikke noget med at kappe træerne ned i en højde som I finder passende. Her må I alliere jer med kommunens lokalplan og gå den vej, hvis de er for høje. Det er selvfølgelig træls at I skal døjes med naboens haveaffald, men han er trods alt ikke ansvarlig for vindretning og så længe han holder sig inden for loven, har han ret til at have det han har lyst til på sin grund.

Måske er det en god ide også at tjekke lokalplanen ang hegnet, så I er sikre på at I overholder højde osv med hensyn til hegnet. Så er der jo ikke noget at komme efter.

36 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Bent, 7. august 2006 kl. 13.57

Jeg husker at jeg engang for nogle år siden har læst i hegnsloven at en fælles hæk skulle være 1,8–2,1 meter høj, når andet ikke var aftalt.

Nu synes jeg kun jeg kan "finde" de 1,8 meter – Er loven ændret eller...?

Jeg spørger fordi naboen klipper hækken af i 1.8 meter, men jeg kunne godt tænke mig en hæk på 2,1 meter.

37 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Randi, 24. august 2006 kl. 16.13

I min naboes have står et flot Ahorn træ ca, 1.5 meter fra mit skel. Træet er omkring 14 meter højt står alene og har en krone der er mindst 15 meter i diameter. Problemet er at træets krone/grene går 8 meter ind over min grund i en højde på 10 meter og dermed fylder rigtig meget i min have og tager alt min sol hele eftermiddagen? Har jeg ret til at fælde de grene der går ind på min grund også selv om de er oppe i 2–10 meters højde? Jeg vil dermed kunne fælde halvdelen af træet og formentlig ødelægge det helt. Har min nabo ret til, at lade hans træ vokse ind i min have og dermed tage alt lys og plads?

38 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 25. august 2006 kl. 4.09

Kære Randi

Læs mit indlæg 27 i denne debat.

Jeg mener, at du bør snakke med hegnssynet om det, så du ikke gør noget ulovligt. I øvrigt vil det være rimelig, at naboen selv får lov til at udføre beskæringen, så han har ansvaret for, at det udføres bedst muligt for træet. Det kan jo heller ikke udføres uden risiko for at grene rammer hus, hegn og øvrige anlæg i haven, når det er så stort et træ. Så der kan også dukke forsikringsspørgsmål op, hvis noget beskadiges.

Med venlig hilsen
Karna Maj

39 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Dorrit Christensen, 25. august 2006 kl. 15.11

Jeg har tidligere skrevet indlæg angående nabotræer og beplantning, der er meget generende for os.

Har fulgt med her på siden efterfølgende og kan se at det er et problem rigtig mange har.

Vil bare fortælle hvad jeg indtil videre har fundet ud af. Jeg har haft skrevet til min nabo og inviteret ham ind til en snak. Brevet har han ignoreret indtil jeg selv tog kontakt, så sagde han bare at der ikke var noget at snakke om for han havde ikke ændret holdning siden sidst. Lovede dog for anden gang at udføre et par ting der kunne afhjælpe generne, men har endnu engang så ikke gjort noget alligevel.

Jeg har taget kontakt til kommunen og forklaret situationen – og det de siger til mig er, at hvis der er en grundejerforening eller en lokalplan der har regler for disse ting kan man selvfølgelig henholde sig til dem.

Men ellers er man meget dårligt stillet – ens nabo har ret til at have lige så store og generende træer han vil og man har ikke engang ret til at skære det af som hænger ind over ens egen grund.

Kun hvis grenene faktisk ligger ovenpå eller gror ind i gennem et fælleshegn må man gøre noget.

I vores tilfælde har vi nok kun mulighed for at gøre noget ved beplantningen langs hækken ved vores vej idet den er et fælleshegn der bliver ødelagt fra den ene side – men det kræver et hegnssyn.

Jeg fik bekræftet af teknisk forvaltning at det er taberen ved et hegnssyn der kommer til at betale og at modparten bliver indkaldt til det, men hvis han ikke møder op bliver beslutningerne bare taget og så må han rette sig efter det.

De store træer har man kun en mulighed for at gøre noget ved og det er en retssag, som man jo ikke kan vide udfaldet af.

Synes det er rigtig meget trist for alle os der får ødelagt glæden ved vores haver at lovgivningen ikke tager hånd om disse problematiker.

Venlig hilsen fra
Dorrit Christensen (tidligere indlæg nr. 14 og 23)

40 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 26. august 2006 kl. 2.37

Der er faktisk en tålegrænse for, hvor megen gene at naboer træer må påføre en. Men det hører ikke under hegnssynet, men kræver en retssag. Her er en sag, hvor naboen er blevet dømt til at fælde et stort træ, som generede naboen:

Utrykt Østre Landsrets dom af 25.10.2004 (9. afd. B-1618–04). Sagen vedrørte 14 træer ca. 30 år gamle, som stod på en parcelhusgrund i Fredensborg 40–180 cm fra skellet til naboejendommen i en højde af 9–16 m. Træerne, der var løvfældende og selvsåede, var resterne af en skovbevoksning. Kvarteret var præget af forholdsvis store træer i parcelhushaverne. Sagsøger krævede træerne fældet efter naboretlige regler, idet træerne medførte betydelige gener ved skygge, nedfald af løv, frugter og grene samt roddannelse på sagsøgers ejendom. Der var under sagen afholdt syn og skøn. Byretten lagde efter bevisførelsen til grund, at træernes kroner i vidt omfang overskred skellinien og havde en betydelig skyggevirkning på sagsøgers ejendom. Retten fandt, at træernes genevirkninger ved en samlet vurdering var så store, at de oversteg, hvad sagsøger skulle tåle. Da beskæring af træerne ikke ville give træerne mulighed for at overleve, blev sagsøgte dømt til at fjerne træerne. Parterne havde ikke for landsretten nedlagt subsidiære påstande, f.eks. om fældning af et mindre antal træer. Landsretten tiltrådte, at træernes genevirkninger oversteg, hvad sagsøger efter naboretlige regler skulle tåle, og stadfæstede byrettens dom.

Kommentar: Dommen er i o.m. gældende ret, hvorefter gener fra beplantning skal nedbringes, når tålegrænsen er overskredet. Da træerne ikke kunne beskæres, måtte de fældes. Der var ikke i sagen nedlagt påstand om fældning af et mindre antal træer, og retten tog derfor ikke stilling til, om en delvis fældning kunne reducere skyggevirkningen m.v. til tålegrænsen. Træerne havde ikke hegnsfunktion, og forholdet var derfor ikke omfattet af hegnsloven. Kommenteret Hegnslov, side 175 og 182.

Her er en dom mere, hvor en nabo blev dømt til at fjerne 4 store bøgetræer:

UfR 2001, side 2406 V. På A's ejendom, ca. 60 cm fra skel, stod 4 store 18–20 m høje, ca. 150 år gamle bøgetræer. En stor del af trækronerne ragede ind over B's ejendom, som var en parcelhusgrund. Det medførte, at der fra træerne faldt grene ned på B's grund, og at træerne skyggede så meget, at der dele af eftermiddagen og om aftenen ikke var sol i B's have. Hegnsynet fandt, at træerne var et hegn, idet træernes kroner var sammenvoksede. Landvæsenskommissionen for Århus Amt ophævede hegnsynets kendelse, idet de 4 bøgetræer ikke havde karakter af hegn, og henviste sagen til civilt søgsmål. Sagen blev derefter indbragt for retten. Der var efter en syns- og skønserklæring ikke nogen umiddelbar fare for, at træerne ville vælte ind over B's grund. En beskæring ville i nogen grad begrænse generne ved nedfald af grene men kun i begrænset omfang skyggevirkningerne. En beskæring ville i øvrigt skamfere træerne og fremskynde deres nedbrydning. Under hensyn til omfanget af de ulemper, som træerne påførte B's ejendom, fandt landsretten – uanset forholdene ikke var ændret, siden B købte ejendommen – at B efter almindelige naboretlige regler havde krav på, at der skete en væsentlig begrænsning af disse ulemper. Da der kun ved fjernelse af træerne kunne tilvejebringes acceptable forhold for B's ejendom, dømtes A til at fjerne træerne.

Kommentar: Træerne har ikke hegnskarakter, blot fordi kronerne er sammenvoksede, og hegnslovens regler er derfor uanvendelige. Retten statuerede efter en konkret vurdering, at generne fra træerne gik væsentlig ud over, hvad der efter forholdene var rimeligt for en almindelig parcelhushave. Da træerne ikke kunne beskæres, måtte den almindelige naboretlige regel føre til, at træerne skulle fjernes. Kommenteret Hegnslov, side 176.

Og her er en dom, hvor naboen blev dømt til at beskære et stort træ:

UfR 2001, side 2584 Ø. På A's ejendom stod et lærketræ, som var vokset ca. 18 cm ind over skellinien til B. Begge ejendomme var parcelhusgrunde. Lærketræet hældede ind over B's grund, således at hele stammen overskred skellet ca. 7 m over terræn. Træet var til gene for B, navnlig ved at skygge på B's terrasse. B nedlagde påstand, principalt om at A skulle fælde træet, subsidiært om at A skulle beskære træet, således at alle dele herunder træets hovedstamme, der rakte ind over B's ejendom, skulle afskæres, og at A skulle betale samtlige omkostninger derved. Byretten i Hørsholm fandt, at A ikke havde vundet hævd på den bestående tilstand, idet betingelserne for alderstidshævd ikke var opfyldt. Tvisten skulle derfor afgøres efter naborettens almindelige regler. Der var ikke oplyst forhold, der berettigede til, at lærketræets stamme og dets grene overskred skellet til B's ejendom. Omfanget af træets skyggevirkning og de øvrige gener for B fandtes at overstige, hvad B skulle tåle, og A skulle derfor fjerne generne. Træet påførte ikke B så væsentlige gener, at træet skulle fjernes, men A blev dømt til at beskære alle dele af træet, herunder træets hovedstamme, som rakte ind over B's ejendom. A skulle endvidere betale samtlige omkostninger ved beskæringen og fjernelse af det afskårne træ. Landsretten stadfæstede byrettens dom.

Kommentar: Begge ejendomme var parcelhusgrunde. Lærketræets stamme var ved roden vokset ind over skellinien, og højere oppe overskred hele stammen skellinien. Allerede af den grund måtte den almindelige naboretlige regel føre til, at de dele af træet, der overskred ejendomsgrænsen skulle fjernes. Den resterende del af træet påførte ikke naboejendommen gener i en sådan grad, at hele træet skulle fældes. Se endvidere UfR 1989, side 101 Ø, om piletræet i Espergærde. Kommenteret Hegnslov, side 176.

Der kan læses et antal domme, hvor naboen ikke fik dom for at få fældet naboens træer her:http://www.hegnsloven.dk/retsprak.html)

41 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Poul Høyer, 9. oktober 2006 kl. 19.28

Hej. Mellem os og naboen er der en hæk som er ca. 40 år gammel.Den er plantet ca 25cm inde på nabogrunden. Nu har vi så fået ny nabo, som vil rive hele hækken op og plante en ny i skel. Må han det?

Venlig hilsen
Poul H

42 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Marie, 15. december 2006 kl. 0.50

Idag kom vores nabo og mente at vi skulle betale halvdelen af et hegn, de satte op for ½ år siden uden at spørge os først. Har vi ikke ret til at sige nej?. De skulle have spurgt os først inden de satte det hegn op?

43 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Winnie, 18. december 2006 kl. 20.45

Hej Marie
Som du udlægger det, lyder det helt urimeligt. Hvad var hans agumenter for at forlange at I skulle afholde halvdelen af udgifterne?

44 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge Pedersen, 18. december 2006 kl. 22.00

Kære Marie.

Spørg hegnslovudvalget i din kommune. Det gratis at spørge. De kan nok give dig en forhåndorientering om forholdet. En evt. hegnbesigtigelse betaler den tabende part. Det samme ved en evt. retsag. Såre enkelt. Hegnsudvalget får du opl. om i kommunen el. nettet. håp

45 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ebbe Feveile, 1. februar 2007 kl. 0.22

Vi har boet i Stigs Bjergby i snart 39 år. Mit spørgsmål er følgende: Hvor tæt på skellet må der plantes træer? Vores nabo har et nøddetræ helt op ad fælles ligusterhæk samt birketræ og elmetræ.

Jeg vil meget gerne vide hvor tæt på skellet disse træer må være. Hidtil har naboen ikke været til at tale med. Jeg vil meget gerne have belyst problemet. –
Med venlig hilsen
Ebbe Feveile

46 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 1. februar 2007 kl. 1.04

Træer hører normalt ikke ind under hegnsloven. Her gælder derimod det, man kalder de naboretlige regler, som er domspraksis på området. Der er nemlig en tålegrænse for, hvad naboer skal finde sig i.

Man er med andre ord nødt til at se på domme på området eller hvad der skrives om disse regler.

Se eksempler på domme i indlæg 40 i denne tråd.

Du kan f.eks. også læse herom flere steder, som du kan finde links til her:

www.google.com/search?client=safari&rls=da-dk&q=naboretlige+regler&ie=UTF-8&oe=UTF-8

47 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jørgen, 9. februar 2007 kl. 21.38

30 cm fra skel har nabo et stort birketræ, hvor grene hænger ind over min indkørsel. dvs. at grene og frø lander på min bil, hvilket jeg ikke er helt tilfreds med. hvad kan jeg gøre?

48 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 10. februar 2007 kl. 11.22

Kære Lone

Snak med din nabo om det. Måske er det træ slet ikke noget naboen er øm over, eller måske er det hans halve liv. Find ud af det. Fortæl ham om det set fra din side af hegnet – og lyt til hans oplevelse af træet. Det er rigtig ærgerligt at blive uvenner over et sikkert smukt træ, der som alle andre træer mister grene og drysser med løv osv. Om træet skal fældes, eller der er dømt carport. er ikke godt at vide. Men tag nu den nabosnak.

49 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jørgen, 17. februar 2007 kl. 19.57

Kære lone
jeg er i samme situartion. har talt med min nabo. men hun vil ikke gøre noget ved sit træ, og hun har meddelt at jeg ikke på sætte en carport op da det vil ligge 30 cm skel. og man må jo ikke bygge nærmere end 2,5 m fra skel uden hendes tilladelse. dvs. at min indkørsel næsten er ubrugelig, grene rammer bilen om vinteren og frø over bilen er vi ved at gå til over om efteråret.

Hvad kan jeg gøre? hjælp

50 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Winnie, 19. februar 2007 kl. 20.04

Hej Jørgen og Lone
Jeg er også tilhænger af at man taler med sine naboer, men nogle gange er det SÅ uretfærdigt det de gør at man må gribe til andre metoder:
I kan prøve at spørge på teknisk forvaltning hvordan reglerne for bygning af carporte er i jeres område og hvad der skal til for at få dispensation til at bygge lige op af skel. Det ser man jo overalt i landet, så det må kunne lade sig gøre.

En anden metode er jo at beskære den del af træerne der hænger ind over jeres skel. Det har I lov til at gøre, da den del af træet bliver betragtet som jeres, selv om den har rod hos naboen. I har jo også lov at hakke rødder over, som befinder sig inde på jeres side af skellet og hvis træerne står 30 cm fra skel, så er mit gæt at en stor del af både top og rod befinder sig inde hos jer? Det kunne sagtens være at naboen bliver til at tale med, hvis han har udsigt til at få sit træ totalt skamferet og der er jo også tale om at træet bliver så ustabilt at det vælter i næste storm, så I kan kræve at få det fjernet.

Sidst men ikke mindst kan I prøve at ringe til gratis advokathjælp og forelægge dem problemet.

Som det er nævnt i tidligere indlæg ER der grænser for hvilke gener man skal finde sig i fra naboernes træer og det kan en advokat være behjælpelig med.

51 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Liselotte B. K, 25. februar 2007 kl. 16.05

Min nabo klager over at smågrene knækker af mit træ, og flyver ind på hans grund når det blæser.

Findes der en lov om det?

Jeg forstår ikke at man kan blive så sur over at grene blæser ind på andres grund.

Måske lyder mit spørgsmål lidt klodset, men jeg har ikke så meget forstand på det.

LL

52 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jørgen, 25. februar 2007 kl. 16.10

Det er jo noget surt hvis grenene rammer din nabos biler. ellers giver jeg dig ret i at grene gør ingen ting.

53 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jan Møller, 5. marts 2007 kl. 18.30

Da jeg har fået en rundkørsel i min have
skulle man fælde nogle træer
ham de sendte ind med motorsaven
havde ikke set skelpælene
så det resulterede i at han fælede 5 store træer der ikke skulle fældes
hvilken erstatning kan jeg få?

kommunen siger jeg skal komme med et udspil
er der sager der ligner den her
som der eventuelt er dom for
mvh jan

54 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kenneth Rasmussen, 9. marts 2007 kl. 3.41

Hvordan ved man at det er fælleshegn?

Er der ikke en regel om at man skal afholde alle udgifter til hæk/hegn til ét at verdenshjørnerne?

Mvh
Kenneth Rasmussen

55 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jørgen, 9. marts 2007 kl. 16.44

Hej kennet
sæt dig ind i hegnsloven.

den siger bla. at man at hegnet ind til dine naboer, skal deles ligeligt mellem jer.

56 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kenneth Rasmussen, 20. marts 2007 kl. 13.08

Hej
Det har jeg læst og det er også mit udgangspunkt at vi deles om tingene. Jeg hgar bare hørt en gammel nabo snakke om at man var ansvarlig for exempelvis "øst". Og måske var der nogen der vidste om det er en gammel lov mv.

57 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jørgen, 20. marts 2007 kl. 18.15

Hej kennet
så vit jeg er orienteret skal de forhold stå i det skøde hvis det er tilfældet.

58 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jørgensen, 7. maj 2007 kl. 12.55

Hvad med om man lavede om på diverse love og vedtog at træer i små villahaver på 600–800m2 ikke måtte overstige en max. højde

59 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Martin G, 8. maj 2007 kl. 7.49

Et lidt specielt spørgsmål:

Min nabo har et stort, flot birketræ, hvor stammen ved roden er vokset et lille stykke ind i skellet. Han har nu fældet træet, og mit spørgsmål er så: Bør man ikke aftale en sådan fældning med naboen?

60 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans H.Henriksen, 29. maj 2007 kl. 16.38

HEJ min nabo har et piletræ som står ca.5.meter fra skel, det er ca 20 m højt de øverste grene hænger ind over min grund, det er ikke det værste, ved østenvind drysser visne blade ind af vores terassedør ind i huset så vi konstant skal gøre rent, hvis vi sidder ude og spiser får vi piltræsblade i maden, har talt med naboen utallige gange han ignorerer fuldstændig vores samtaler, kan jeg gøre noget. Venlig hilsen HHH

61 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Erik Andersen, 31. maj 2007 kl. 20.23

Kære HHH Hvis det er en ligusterhæk så glæd dig, for den vil skyde op igen og blive tæt forneden. det varer kun et par år, før den er fin igen. klip den kun i siden indtil den har nået fuld højde. Venlig h. erik.

62 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ulla, 20. august 2007 kl. 15.20

Når/hvis mit eget hegn skal udskiftes (det står nogle steder ca. 1,20 meter fra naboskellet) hvor tæt på skellet må jeg så sætte mit nye eget hegn?

63 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jan Hansen, 21. august 2007 kl. 7.59

Har fået ny nabo, der fjernede gran træer der stod en meter inde på hans egen grund, har nu sat træer lige i skellet og siger jeg skal betale ½ delen, jeg har sagt at jeg var udmærket til freds med det der var oh hvis der evt. skulle laves et nyt hegn skulle det være almindelig bøg elle lagusta.

Kan han bare sætte hegn op og så sige jeg skal betale?

Hvad nu hvis han sælger og den ny ejer så også vil havde en anden for for hegn, skal jeg så evt. også betale igen osv?

64 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anonym bruger 1, 21. august 2007 kl. 9.11

www.retssal.dk/lovsamling.php3?alfa=H&link=564
Her kan du læse, hvad loven siger om rejsning af fælleshegn.

Mvh hp

65 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 21. august 2007 kl. 9.23

Man må ikke ændre fælleshegn uden naboens samtykke, så du har en stærk sag.Prøv at google hegn og skel loven.

Mvh Svend Høst

66 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kalle Jensen, 23. august 2007 kl. 23.47

Hej
Jeg har nogle naboer som vist er ved at være godt træt af min naturhave.

Sagen er at de påstår at jeg skal holde ukrudt(oprindelige arter) væk fra skel så det ikke gror ind til dem. Er der en lov der siger det.

mvh Kalle

67 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anonym bruger 1, 24. august 2007 kl. 1.04

Hej.

Du skal nok lige undersøge om der er nogle grundejerforeningslove, der påbyder nogle bestemte regler. Ellers er der ikke lov for, såvidt jeg ved, hvad man må have på sin jord, når man lige ser bort fra bjørneklo og flyvehavre.

Hvad er krudt, og hvad er ukrudt?

mvh hp.

68 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Flemming, 17. oktober 2007 kl. 10.04

Det skal i da kun være glad for, nu kommer der jo en ny hæk. En rigtig gammel hæk er mange gange åben i bunden, og her hjælper det at klippe den ned, 30 cm over jorden, den skal nok komme igen.

69 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Jørgen Hansen, 4. marts 2008 kl. 11.51

Hej.

Hvordan får man fredet et træ i sin have?

Jeg mener, at det er meget vigtigt at bevare nogle af de gamle træer
i et kvarter hvor der i de senere år bare er blevet ryddet, så det nærmest ligner
kolonihaver.

Det er et bøgetræ der er ca. 60 år gammelt.

Det har en omkreds på 240 cm. og er ca 12 meter højt.

Det er placeret 3 meter fra naboskel.

Med venlig hilsen Hans Jørgen Hansen

70 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: David Max Drejer, 27. marts 2008 kl. 19.49

Spørgsmålet lyder på om det er muligt, at kunne få min nabo til at fælde sit 15 meter høje grantræ som står på hans side af skel, ca. 50 cm fra skel.

Træet har en kraftig hældning ind over vores grund og fælder med kogler, nåle og harpiks, det er ikke muligt at bruge vores græsplæne i sommer perioden pga. nedfald af samme.

Desuden er jeg bange for at træet vil vælte, og beskadige vores hus en dag.

Hvordan står jeg stillet i denne sag.

Det har ikke været muligt for mig at finde noget om træer tæt på skel i hegnsloven.

71 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Line Mathiesen, 28. marts 2008 kl. 9.09

Hej David

Hegnsloven omhandler hegn og træer plantet som hegn. Et enkelt grantræ er ikke et hegn, og er derfor ikke beskrevet i hegnsloven.

Du skal kigge i de almindelige naboretlige regler, som blandt andet siger noget om hvor store gener man skal finde sig i fra sin nabo. Umiddelbart tror jeg da, at der er stor mulighed for at du vil få medhold, idet træet hælder ind over din grund.

Jeg synes du skal prøve at søge i Havenyts database, der ligger nogen gamle svar på samme emne fra Karna Maj, som er meget uddybende og med eksempler på sager.

72 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Helle-Sofie, 28. marts 2008 kl. 18.59

Man kan få gamle træer fredet ved at henvende sig til skov og naturstyrelsen. Men kun hvis de står på egen grund. Altså ikke hvis de står i skel.

Ring og de sender en ud for at kigge på træet.

Hilsen Helle-Sofie

73 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Axel, 24. april 2008 kl. 21.26

Hvordan er men stillet hvis naboen har været i ens have og har fældet tre træer, så fremt man bor i en boligforening. Jeg har kontaktet politiet, de betragter det som hærværk men siger at det er boligforeningen som skal rejse sagen.

Det skal lige siges at naboen hverken har haft dialog med hverken boligforening, kommune eller mig for at få løst problemet. Hærværket er sket mens jeg var på ferie. Faqktisk var jeg ikke klar over at der var et egenligt problem.

Hvordan er man stillet hvis boligforeningen ikke vil gøre noget ved sagen.

74 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ditlev Juul, 28. april 2008 kl. 19.05

Vi har et stort birketræ ca. 20 meter inde hos vores nabo stående 1 meter fra skel.

Træet nedfald generer os grænseløst da det falder ned på vores balkon samt tilstopper vores tagrender – hvilke muligheder har man som nabo.

Med venlig hilsen

Ditlev Juul

75 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 28. april 2008 kl. 22.01

Prøv at søge på nettet på Hegnsloven. Der er en § med 1,75 m. fra skel.

76 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 28. april 2008 kl. 22.22

Forsættelse følger. find på nettet
www.familieadvokaten.dk / brev-700/b700–1.

det omhandler også emnet.

77 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ray, 12. maj 2008 kl. 9.53

Hej

Min nabo er nu gået i gang med at male vores fælleshegn, på sin side. Problemet er at han selv har valgt en farve uden at snakke med os, og gået i gang. Vi havde aldrig valgt farven. Malingen løber ned på vores side af hegnet og er meget grim. Min kone var ovre at for at tale med ham, han var lettere arrogant og sagde at han havde besluttet sig for at male, og at vi bare kunne vælge samme farve, sådan var det bare. Hvem skal rette fejlen på vores side af hegnet? Hvem skal betale for naboens fejl? Jeg har ingen intentioner om at rette fejlen selv, da jeg har travlt med alt andet i livet.

78 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 12. maj 2008 kl. 21.35

Inviter din "flinke" nabo ind og bese kunstværket.

Hvis han ikke vil, kan du søge på Google under www.hegnsloven.dk/retsprak.html)
Mig bekendt er der ingen § som omhandler svineri på plankeværk.

79 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ray, 14. maj 2008 kl. 20.14

Hej Mogens

Da min kone snakkede med vores "flinke" nabo, gjorde hun ham samtidig opmærksom på alle de løbere på vores side afhegnet. Han svarede arrogant at han havde besluttet sig for at male, og var ikke spor interesseret i problemet. Dagen efter fandt vi en tom maledunk fra den maling han havde brugt indenfor vores havelåge. Sammen med maledunken fik vi et brev, hvor han efter lidt opstød, forslog at vi købte den samme maling, samt adressen på butikken og prisen. Malingen han bruger er en transparant træbehandlingsolie tilsat en markant trykimpregneringsgrøn farve, fordi " A. h. t. især solen er det nødvendigt at vælge en træbeskyttelse med pigmentering... Hegnet blev oprindeligt fremstillet i den samme farve..."
Ingen snak med os, ingen aftale om tidspunkt, fremgangsmåde, eller farve. Han forventede åbenbart at vi ville droppe vores planer med ingen varsel, løbe rundt efter ham og rette på hans løbere.

Kan han være det bekendt?

Jeg glemte at nævne at hegnet sat vi op i fællesskab for 2–3 år siden, med lidt bøvl fra hans side; vi måtte vente indtil de havde råd, tid eller lyst til at rejse et hegn. Samtidig blev hegnet støbt sidste år af nogle håndværkere han havde bestilte, selvom min kone og jeg gav udtryk for at vi ville vente med det til efter sommer, da vi mente ikke at det var nødvendigt på det tidspunkt. Alle udgifter har vi delt indtil videre. Jeg vil dog ikke betale for at han retter op på fejlen på vores side. Vi havde ingen aftale om maling/vedligeholdelse af hegnet. Vi ville aldrig være med til at male i den farve, vi ville også koordinere indsats med naboen for at mindske løbere.

80 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 14. maj 2008 kl. 22.40

Nabostrid kan vare længe. Hvis nu du maler hegnet på din side, får han et kunstværk på hans side og sådan kan I blive ved indtil hegnet vælter af mange lag maling.

Hvad med at plante stedsegrønne klatreplanter op af hegnet, de gror hurtigt op. Når de så gror ind på hans side, kan han bare male dem i hans farve.

81 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ray, 15. maj 2008 kl. 7.35

Planterne bliver måske den sidste udvej. Jeg forstår bare ikke at vi skal rende rundt og skjule hans fejl på et hegn som er rigtig fælles. Vi kunne jo bare male hegnet sort, ligesom vores hus, men jeg er ikke ligesom ham. Jeg har ingen ntentioner om at være venskabelig med dem, men jeg vil heller ikke være fjendtlig. Jeg vil bare ikke betale en kæmperegning på grund af hans mangel på respekt. Jeg vil faktisk helst være fri for at betale for andet end vores andel for at behandle hegnet. Fejlene skal helst rettes op på hans regning.

82 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ray, 16. maj 2008 kl. 11.40

Hej igen

Til trods for at mine kone har givet udtryk for at vi ikke kan lide farven, og at vi ikke har nogen aftale om at behandle/male hegnet på dette tidspunkt, så maler han videre. Hvad så?

83 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Abls, 16. maj 2008 kl. 18.13

Hvis du ikke kan talte dig til rette med din nabo, kan du henvende til til hegns tilsynet for at få en afgørelse, dog skal du være opmærksom på at det muligvis koster lidt for at få dem ud.

84 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ray, 16. maj 2008 kl. 21.18

Hej igen.

Jeg vil bare høre om jeg har ret i denne sag, eller må han bare gøre hvad der passer ham? Han handler uretfærdigt, men vil hegnssynet se sådan på det?

85 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 16. maj 2008 kl. 21.37

Hvad farve er din side og hans side. Hvor langt og højt er hegnet.

Jeg vil anbefale dig f.eks. Efeu planter. De gror vildt mange steder (gratis)

86 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ray, 16. maj 2008 kl. 22.15

Hegnet er ca. 1m80. Min side er rødbrun, naturlig træfarve, med hans klatter. Hans side er trykimpregneret grøn, friskmalet og ikke særlig pæn. Hegnet er ca. 30m lang. Jeg vil ikke plante planter der. Han skal ikke befale/bestemme farven, fremgangsmåden, økonomi og tidspunkt for behandling af vores fælleshegn, som vi sat op i fællesskab for 3 år siden.

87 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 16. maj 2008 kl. 22.47

Så er der kun en vej. Ret henvendele til din kommune og anmod om afholdelse af Hegnsyn. De sender 3 uvildige personer ud til besigtigelse og det koster omkring 1000,–kr. Som hovedregl er det den tabende part der skal betale. Hegnsynet kan dog afgøre at beløbet kan deles mellem parterne.

Good luck.

88 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ray, 17. maj 2008 kl. 9.01

Hej

Tak for det gode råd. Jeg skal nok fortælle jer udfaldet i denne sag.

89 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Melanie Demuth-Buch, 27. maj 2008 kl. 23.34

Hej

Jeg har lige siddet og læst en masse af jeres indlæg. Jeg har lige et spørgsmål som jeg håber en af jer kan svare på.

En aften da jeg kom hjem, havde naboen fjernet hele sin hæk foran huset, på vores grund stod der ca. 1/2 meter hæk, som vi ikke havde nogle paner om skulle sives op, men det har vores nabo så gjort uden at spørge os først. Er der nogen der ved hvordan jeg skal forholde mig, da jeg er rimelig ked af at dette stykke hæk er væk, da det var en meget gammel hæk.

Med venlig hilsen

Melanie Demuth-Buch

90 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 28. maj 2008 kl. 20.39

Til Melanie.

Skal det forståes sådan, at det er jeres fælles hæk, altså at den står i skellet mellem husene.

91 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Melanie Demuth-Buch, 29. maj 2008 kl. 8.16

Hej Mogens!

Nej hækken står ikke imellem husene, men foran begge huse, hvor de så bare har fortsat foran vores hus med at rive den op.

Med venlig hilsen

Melanie Demuth-Buch

92 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 29. maj 2008 kl. 21.23

Din nabo har tyv-stjålet noget fra din have, det skal han erstatte og genetablere uden omkostninger for dig. Ellers vil politiet måske se på sagen.

93 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Melanie Demuth-Buch, 1. juni 2008 kl. 2.12

Hej Mogens!

Tusind tak for svaret og hjælpen...

MVH Melanie Demuth_Buch

94 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lise L, 2. juni 2008 kl. 3.26

Hej
Jeg har også noget af et eller to problemer. Først havde jeg, eller har, en nabo der ikke klippede sin hæk (den var ca. 4 m. høj) – jeg klippede på min side og halvvejs ind i pyramide – men bladene i bunden forsvandt af for lidt lys. Hækken begyndte at hælde over til min side og jeg begyndte at klippe det af, der hang over til mig. Ud kom først konen råbende om det var meningen at jeg ville klippe hele hækken ned – dernæst kom manden og overfusede mig.

Jeg havde fået én mand fra hegnssynet til at komme og se på det (en jeg kendte) og han rådede mig til at få fat i hegnssynet. Møde blev etableret og naboen sagde at jeg da bare kunne have sagt til – så skulle de sandelig nok have klippet det. Efter det møgfald havde jeg jo ikke lyst at henvende mig til dem igen – resultatet blev at hækken skulle klippes meget ned – og da han havde fyldt jord på så hans grund er 30 cm højere end min er – blev det besluttet at højden skulle måles fra roden af hækken – og klippes så langt ned at der kunne blive bløde skud at klippe i fremover. Hækken skulle være samme højde som den var ved den næste nabo der kom (samme hæk) Nå, da det kom til stykket havde han altså ikke noget at klippe eller save med. Nå men så skal jeg nok sørge for den bliver klippet ned – en af mine drenge kom med en el-sav og savede den i den aftalte højde. Jeg har de sidste 2 år klippet den i den aftalte højde – men så er den næste nabo også stoppet med at klippe for der er også fyldt jord på deres grund – meget – ja så var det jo det samme problem hos dem, fik jeg at vide. Naboen der var med til hegnssyn skrev under på at han ville holde hækken klippet nede. Den står fin grøn med blade forneden nu – men hvor længe?

Halvdelen af den lange hæk står inde på min grund – ved nabo nr. 2 – min far plantede den ind sådan, så de ældre mennesker der boede der og havde udvidet deres udhus med garage kunne komme bagom udhuset. På deres side var der så lavet en jordvold fra garagen og ud til vejen som var det rigtige skel, og hvor den oprindelige gamle tjørnehæk havde stået. De gamle flyttede, en af de mange opkøbere købte huset gjorde det i stand – fjernede jordvolden der dannede skel og fyldte jord på, på den anden side af huset og foran huset – begge naboers grunde skråner ned mod min. Er der nogen der ved hvad jeg skal gøre med dem – de er som røde køer løber sammen hele tiden og er åbenbart blevet helt enige om at hækken skal op i en ret god højde – altså kan jeg ikke mere sige at den nederste hæk skal i samme højde som den anden.

Den øverste nabo har fældet en hel del af nogle meget gamle nøddebuske med tyndskallede nødder som er sjældne og som står inde på min grund. Kom og bad mig fjerne noget grenstakit jeg havde sat op fordi mine hunde ikke skulle løbe ud på vejen – han havde simpelthen fjernet alt helt ned til jorden. Jeg har haft en landmåler ude at tjekke skelpælene og de er ok – men hækken står godt en meter inde på min grund foroven ved mine nøddebuske. Jeg måtte fjerne min grenhæk og naboen har uden at spørge sat armeringsjern op lige for enden af min kampestensmur og så ellers 1 m ind på min grund til hækken.

Konen har flere gange sagt at de ikke kan finde ud af hvor skellet er og jeg har hver gang sagt at det er for enden af kampestensmuren – og der hvor tagrenden fra udhuset rager ud og der skal være plads til at plante en hæk for enden af kampestensmuren.

Der har konen så nu plantet blomster (roser m.m.) Jeg havde sagt at hun måtte plante alt hun ville MEN UDEN FOR SKELLET. Jeg har faktisk tænkt mig at rykke min egen hæk op – de har vidst det siden de flyttede ind og de skulle give besked om hvilken slags bøgehæk de ville have plantet – men jeg har intet hørt fra dem siden de satte det armeringsjern op. Nu er det en naurhæk der er plantet og de ville gerne have bøg hele vejen omkring deres grund. Dvs. at 1/3 bliver bøg mens resten fortsat vil være naur. Det vil komme til at skille midt i hækken ind til nr. 2 nabo. Det er noget rod men jeg kan ikke se at jeg skal afgive min jord til dem og mine nøddebuske som jeg har passet så godt på igennem årene de er fra før 1948 hvor der var et gartneri på stedet. De er også fornærmede over 2 høje grantræer som jeg har stående, men de har både morgen-, eftermiddags og aftensol så de kan ikke genere dem på nogen måde. Sidste år var hækken ved at blive ødelagt af nabo nr. 2 da de simpelthen lavede hul i hækken flere steder fordi de skulle hente fodbolde inde i min have. Selv når de voksne spiller forbold, når der er gæster går de bare igennem hækken. Jeg var ved at tænke på at plante en hybenhæk – men jeg skal jo kunne klippe naurhækken. Her i aften var der 3 forbolde inde i haven og pludselig var de væk igen – mens jeg havde været nede i den anden ende af haven. De er umulige at snakke med, men hækken ville jo være nem at tage op når først der kommer regn og jorden bliver blød igen.

Jeg har også tænkt på om jeg ikke kunne bruge laserlys til at sætte pinde/stolper i så jeg ikke kommer for langt ind på nabogrunden ved plantning af en ny hæk – der er for langt til at trække en snor – 60–75 m. Jeg ved ikke om det er nødvendigt at spørge dem igen da de har udtrykt ønske om at få en bøgehæk. Bøg kan jeg få nok af da jeg har flere bøgetræer der er flere hundrede år gamle – der hvert år smider masser af bog med deraf kommende små bøgetræer. Jeg troede ikke de kunne bruges men har så læst herinde at man sagtens kan bruge dem. Er der nogen der kan komme med forslag til en løsning?

Så vil jeg blive meget glad. Jeg har altid levet i fred og fordragelighed med mine naboer og har aldrig været udsat for noget lignende. (Jeg er flyttet tilbage til mit barndomshjem)
Mange hilsner
Lise

95 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henning Petersen, 11. august 2008 kl. 20.00

Hej.

Jeg har fået et lille problem på halsen. Vi har vandskuret vores hus og vandskurret naboens ene side af hans carport, som er sammenbygget i hjørnet af mit hus.

Han kan ikke se vandskurringen og skal helt ind i vores have for at se sin side af carporten, som er bygget i skel i tidernes morgen.

Vores problem er nu, at 14 dage inden vi vandskurrede fik vi hans accept og på selve dagen fik vi hans accept til vandskurringen, som endvidere på selve dagen blev hørt af 4 mennesker. Han vil nu have vandskurringen fjernet og truer med advokat.

Hvad gør vi og har vi ingen rettigheder, når det er en carport i skel. Vi havde en grim mur, som vi nu har fået betydligere pænere og som hænger sammen med vores hus.

Hilsen en begyndende nabostrid, trist.

96 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Christian Frederiksen, 11. august 2008 kl. 21.38

En mundtlig aftale er lige så bindende som en skriftlig, og har I vidner, skulle I stå med en god sag.

97 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 11. august 2008 kl. 21.43

Få hurtigst mulig en underskrift fra de fire vidner. Vidner har det desværre med hurtigt at glemme. Med underskrifterne står du betydelig stærkere i en evt. retsag.

Få altid naboens underskrift vedr. forandringer i skel, så bliver der ikke problemer.

98 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Eriksen, 29. oktober 2008 kl. 18.34

Vi har en naob som er i færd med at sætte et nyt hegn op på egen grund. Der står i forvejen et fælleshegn med en alder på ca 25 år. er det ok at han sætter hegnet med 5 cm mellemrum til det eksisterende hegn? Må vi efter at naboen er færdige med at sætte hegn op fjerne det gamle?

Det skal nævnes at de 2 hegn slet ikke ligner hinanden hverken på højde eller type.

99 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 29. oktober 2008 kl. 19.37

Til Henrik.

Hvis din nabo i sin tid var med til at betale for det gamle hegn i skellet, var det nok en ide at tale med ham om at fjerne det gamle hegn, som han åbenbart er utilfreds med. Når han placerer det nye hegn kun 5 cm. fra skel, må det formodes at han betragter det som værende i skel. Få da en snak med naboen, det er det man har naboer til, (hvis I er på talefod).

Hvis din nabo ikke her betalt til det gamle hegn, eller ikke boede der dengang det blev etableret, ser jeg ikke noget til hindre for at du kan fjerne det gamle, nu hvor der er kommet et nyt hegn i skellet.

5 cm. kommer under bagatel grænsen.

100 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lise L, 29. oktober 2008 kl. 20.06

Hej – jeg skrev herind 2. juni i år vedr. hække og nabostrid. På trods af underskrift af os begge hos hegnssynet har naboen ikke klippet bare et lille skud af hækken som jeg fik klippet ned som aftalt. Jeg klipper så langt over på oversiden af hækken som jeg kan nå – men selv siden ind til naboen selv har han ikke klippet – det må blive hans problem – for nu er min side flot grøn helt fra bunden og op.

I denne uge bliver naurhækken der støder ind til den anden nabo – der bor hæk om hæk med ham der ikke vil klippe hæk, rykket op. De vil gerne have bøg hele vejen om deres grund og det er mig ligemeget hvad det bliver for én bare den kommende hæk kommer til at stå i skel. Denne nabo skaffer bøgeplanterne – og vil også hjælpe med at plante dem efter den 10. nov. eller hvornår vi nu kan få dem – konen kan bare ikke huske fra gang til gang hvad hun siger – for i foråret da vi snakkede om anden hæk sagde hun at hun bare havde plantet roser så der ikke skulle være et bart stykke men de skulle selvfølgelig flyttes – hun kunne altid finde et sted til dem. Nu ved hun ikke hvor hun skal placere dem. Om de ikke kunne blive stående – nej det kan de ikke for de står inde i min have – ingen af os kan jo gøre for at en tømrer der havde købt huset for videresalg havde fjernet jordvolden der var skel. Landmåleren var et smut ude og kunne konstatere at skellet hvor jeg vil have hækken tilbage og stå var i orden og satte træstokke i jorden ved siden af skelpælene af metal, så de ikke kunne overses.

Det var aftalt med den gamle ejer at hvis huset skulle sælges så skulle hækken flyttes tilbage på sin plads. Både han og konen blev desværre syge næsten samtidig – hun dement og han noget andet – og i den situation ville jeg ikke ulejlige dem med det. Jeg havde ikke forventet at jordvolden bare blev fjernet – det var mørkt når jeg kom fra arb. og mørkt når jeg tog afsted. Først da de nye havde købt det opdagede jeg fadæcen. Fik dog hurtigt snakket med de nye og de accepterer det – men de havde nået at fælde mine nøddebuske 1 m. endnu længere inde på min grund. Det var jeg lidt ked af men glæder mig til at få hækken op og plantet den nye bøg – selv om naur er nemmere at klippe.

Det nederste stykke hvor den anden nabo ikke klipper hækken bliver naurhækken stående – men pyt mine nye nøddebuske dækker det meste af udsynet til hækken. Så nu det bliver koldt – håber jeg at vi uden problemer får hækken plantet. Jeg smilede list da konen sagde at de i hvert fald ikke ville rage noget af garagen ned – nej det skal den sandelig ikke – den er plantet med hushjørnet i skel så det finder vi ud af. Den gamle tjørn der havde stået der var meget bred og kunne ikke være der – derfor blev der plantet et ny hæk og oppe ved hjørnet af garagen blev hækken plantet inde på min jord. Jeg håber det ender i fred og fordragelighed. Er dog lidt skuffet over at hun ikke havde bestilt planter til hækken – men hun vil have de største hun kan få – det skulle jo ikke være nødvendigt for de vokser jo hurtigt til i den fede lerjord vi har. Nå jeg tager det hun kommer med og kan jo godt når hækken er væk begynde at lave renden til at plante i. Jeg bruger noget laserlys og en snor så må det da blive lige – og når alt er parat tager det jo ikke lang tid at stikke dem ned i renden – og så kan jeg forhåbentligt have mine nøddebuske der står inde i min have – i fred.

Mange håbefulde hilsner
Lise

101 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilly Andersen, 9. november 2008 kl. 12.50

Hvis der står fælles hegn (hæk) i skel, hvor langt fra dette fælles hgen må vi så på egen grund opsætte et plankeværk (uden at hækken fjernes)? Vi har nemlig fået hund og er oven i købet trætte af at se på den fælles hæk, som er fuld af huller. Vi vil gerne have lidt privatliv, så at sige...Plankeværket er ca. 30cm lavere end hækken, så det kommer ikke til at stikke op over.

Tak på forhånd!

102 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 9. november 2008 kl. 18.01

Hej Lilly Andersen
Det overordnede princip i dansk naboret er, at man ikke påfører sin nabo gener.

Dit ønske om at opsætte et plankeværk skal derfor tage hensyn til hækkens mulighed for at overleve som hæk med eller uden de "skavanker" i form af huller, den nu har.

Derfor er skyggevirkningen og muligheden for også i fremtiden at klippe hækken på begge sider afgørende for, hvor tæt på hækken du kan opsætte plankeværket. Placeres plankeværket sydøst, syd, sydvest eller vest for hækken vil en fornuftig afstand være ca 1,5 meter – er det på nordsiden kan afstanden indskrænkes til ca 1 meter.

Men privatliv skulle måske kunne lade sig gøre ved at give nyt liv til hækken på længere sigt?

En godt plejet hæk af tjørn, bøg, avnbøg, naur eller liguster tåler en rigtig hård beskæring – og en god periode at få forbedret en hullet hæk er da de år, hvor der står et plankeværk på den ene side.

Det kræver en del arbejdstimer at gennemføre sådan en foryngelsesproces – men det gir' rigtig god motion :-)

Med venlig hilsen fra
Lone

103 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilly Andersen, 10. november 2008 kl. 8.43

Tusind tak for hurtigt og godt svar, Lone. Det er værdsat :-)

104 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Stine S. Kristensen, 29. marts 2009 kl. 19.58

Hej
Hvordan forholder man sig når nabens have er dækket af efeu – som vokser ind til os. Vi skal til at anlægge græsplæne, og vil gerne have det væk. Må vi sprøjte for det?

Naboen synes at det er meget kønt, og passer lige i hans "park".

MVH Stine S. Kristensen

105 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Stine S. Kristensen, 29. marts 2009 kl. 19.59

Hej
Hvordan forholder man sig når nabens have er dækket af efeu – som vokser ind til os. Vi skal til at anlægge græsplæne, og vil gerne have det væk. Må vi sprøjte for det?

Naboen synes at det er meget kønt, og passer lige i hans "park".

MVH Stine S. Kristensen

106 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 29. marts 2009 kl. 22.05

Det der gror på din parcel må du fjerne, på den ene eller anden måde.

Jeg sprøjter min nabos efeu til skel, der ryger lidt græs men hellere det, end efeu.

107 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Per, 3. maj 2009 kl. 15.02

Må man sætte et plankeværk op lige i skel på 1.50 til 1,80 m? hvis naboen ikke ønsker det. Hvis nej...hvor langt skal det så trækkes ind på egen grund?

Vh Britta.

108 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 4. maj 2009 kl. 8.42

Hej Britta Kjer

Nej du må ikke rejse hegn i skel, hvis du ikke er enig med din nabo.

Du skal kunne etablere og vedligeholde eget hegn ved at færdes på egen grund.

Eget hegn må være 1,8 meter højt plus 1,5 gange afstanden til skel. Dvs sætter du eget hegn 60 cm inde på egen grund, må du tillægge 30 cm til højden på de 1,8 meter.

Vær opmærksom på, at der kan være servitutter, som bestemmer hegnstype, højde osv i dit område.

Vær også opmærksom på, at hvis der nu er fælleshegn i skel ind til din nabo, så SKAL i have fat i hegnssynet i kommunen, når du gerne vil ændre det forhold – ellers risikerer du få årelang strid med din nabo til glæde for INGEN.

Med venlig hilsen fra
Lone

109 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: S.G.J, 4. maj 2009 kl. 11.06

Hej Lone,
Jeg kan læse du ved en hel del om hegnslov. Jeg nemte også jeg havde lidt tjek på det, men nu er jeg da kommet i tvivl, for som jeg læser det du skriver må eget hegn der står 60 cm fra skel være 180 cm plus 1,5 gange afstanden til skel, du skriver godt nok så det må være 30 cm højere, men du mener vel 90 cm højere.

Jeg har næsten lige fået at vide fra den kommune jeg bor i at det må være 180 cm plus afstanden til skel, ved 60 cm fra skel altså plus 60 cm.

Ved samme lejlighed fik jeg at vide man må sætte eget hegn indtil 30 cm fra skel hvis naboen ikke vil give samtykke, da der normalt beregnes 60 cm til en hæk at vokse på, (derfor måman heller ikke plante en hæk mod fællesarealer,som veje eller stier i skel men skal sætte den 30 cm inde på egen grund).

Det blev dog oplyst mig at det vil være en dårlig ide kun at sætte eget hegn 30 cm fra skel da hegnet og fælleshæk jo skal vedligeholdes.

Mener du jeg har forstået det rigtigt, eller?

Med venlig hilsen
Solveig

110 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 5. maj 2009 kl. 7.41

Hej Solveig

Pyhh – hold dig endelig til kommunens vejledning om højden! Jeg havde dels været uopmærksom på, at bestemmelsen om øget højde af eget hegn med 1,5 gange afstand til skel gælder frugtplantager – og dels havde jeg ikke gjort min hovedregning ordentligt :-(... Så tak for korrektionen!

Mht afstand mellem eget hegn og skel er jeg helt enig i den vejledning, du har fået fra kommunen – 30 cm er for lidt til bekvem arbejdsplads ifm vedligeholdelse af eget hegn.

Jeg håber, du finder en god løsning der ikke bare sikrer dit privatliv men også et tåleligt naboforhold -

Med venlig hilsen fra
Lone

111 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Per, 15. maj 2009 kl. 12.11

Hvis man ikke kan blive enige med naboen om FÆLLEShegn...han ønsker plankeværk...vi ønsker grøn hæk...hvad gør man så? og hvis han nu vil sætte plankeværket op alligevel som EGET hegn...hvor tæt på skel må han sætte eget hegn op?

VH Per

112 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 15. maj 2009 kl. 15.50

Hej Per

Din nabo må sætte sit eget hegn så tæt på skel at han kan vedligeholde det på begge sider uden at trænge ind over skellinien.

Det samme gælder for det eget hegn (grøn hæk), du eventuelt måtte ønske at rejse. Der kan være særlige hensyn at tage til valg af hækplanter, hvis en del af dit eventuelle hækforløb ligger nord / nordøst for naboens plankeværk. Ikke alle hækplanter klarer den dybe skygge særlig godt – spørg på planteskolen, hvad man kan anbefale.

Med venlig hilsen fra
Lone

113 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Per, 15. maj 2009 kl. 16.36

Ok...mange tak. men forstår jeg det så ret...at han må ikke sætte det op direkte i skel når vi er uenige? hvis han nu sætter vedligeholdelses fri hegn op...må han så sætte evt et grimt betonhegn op...lad os sige 5 cm fra skel? (manden bor der ikke selv, så er ligeglad med det bliver grimt...det er vi bare ikke :-(...)
Vh Per.

114 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lasse Hermansen, 23. februar 2010 kl. 0.10

Hej
Jeg vil gerne stille et spørgsmål vedr. hegn i skel.
Vi bor i en andelsboligforening som blev bygget for ca. 3år siden på en grund købt af kommunen. Vi har fået et dejligt område, med en masse grønne områder (græs og små områder med beplantning). Det hele er som sådan et fællesområde, men vi har hver bolig vores egen private terasse. Området sluttes begest med en mur, ved en skråning som er beplantet. På toppen af denne skråning er skellet til vores nabo, som er en ungdomsbolig blok. På toppen af denne skråning har tilsyneladende tidligere været et ståltråds hegn, som ikke er blevet vedligeholdt og efterhånden brudt sammen og fjernet. Vi kan se resterne af det. De unge mennesker kan ikke kende forskel på dit og mit og bruger derfor vores skråning og private område til at skyde genvej. De er møg irriterende og de ødelægger vores planter på skråningen og gør nogle af vores ældre mennesker her, utrykke. Vi har spurgt kommunen, som slår det hen eller henviser til ungdomsbolig selskabet, selv om det er kommunen det henviser lejligheder til de unge. Kan vi gøre noget for at få et hegn op igen ?? Hilsen Lasse

115 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Eivin Knidsen, 23. februar 2010 kl. 1.05

Det lyder da som en være redelighed. og at jo da de ældre bliver bange for de unge mennesker er jo da derved ej ønskeligt. Kære Lasse om jeg vare dig, ja da ville jeg jo da nok slå i bordet overfor kommunen, da det jo da som du skriver er dem, der har købt grunden med de dejlige andelsboliger på. Ja.

Mvh Eivin (^_^)

116 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 23. februar 2010 kl. 14.02

Det er nemt for kommunens medarbejder bare at vende ryggen til og det er derfor vigtigt at have alle aftaler liggende på skrift, for eller kan det hurtig ende med påstand imod påstand og dette kommer man ikke lang med . Jeg ville derfor gennemgå , hvad der ligger af gamle aftaler og du kan via kommunen bede om aktindsigt i diverse papir .

Hvis ikke dette giver noget brugbart ville jeg rette en henvendelse til en advokat med speciale på dette område og lade ham tage de oplysninger i skal bruge . En advokat har mere "ballast, med, end en vred borger ( for nu og være ldt fræk)

Det kan godt være at i kommer frem at i skal deles om udgifterne til hegnet , men så ved i hvad det koster og hvor meget i skal slippe med og kan ligge det ind på budgettet .

Held og lykke med det .

117 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kim Andersen, 21. november 2010 kl. 17.23

Hej.
Som jeg ser det er der mange som slider med naboer med høje træer, ligesom jeg også gør. Min nabo er kommunen, op mod skel er der en grøn beplantning som varierer fra 1/2 m højde til ca 2 m højde, alt afhængig af hvor travlt gartnerne har,hvilket er ok. Imellem står der så nogle store ege træer. De er ca 15m+ høje og specielt 1 står 1m fra tjørnehækken , som er skel og rager ca 5m ind i min have og selvfølgelig mod syd. Dette betyder så at at min teresse er afskåret fra eftermiddag og aftensolen. Jeg har taget kontakt til kommunen om problemet. Her fik jeg for 7 mdr. siden at vide de ville se på problemet, men ikke fælde træet.Der er desværre ikke sket noget endnu. Jeg har et blomme og pæretræ under dette store egetræ som lider under skyggen. Hvad siger loven?

118 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 21. november 2010 kl. 18.59

Vi er nogle naboer som er generet af en del høje kommunale træer som tager meget af vores vandudsigt. Vi satte en notits i den lokale avis hvor vi inviterede vores borgmester til kaffe og hjemmebagt så han kunne se vores problem. Dagen efter kom han, og gav os ret i de alt for høje træer, og han lovede at trække i de rigtige tråde. OK. træerne står endnu, men det er kun 2 mdr. siden så vi håber stadig. Sjovt nok var der pludselig mange andre i avisen som også inviterede vores flinke borgmester på kaffe med manglende udsigt.

119 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Keld Sørensen, 28. maj 2013 kl. 12.13

Vi har et stort problem med vores nabos lærketræ som står ca. 1 meter fra vores hæk
Vi bor i et rækkehus og vores terrasse støder op til det pågældende træ, som er ca. 8 - 10 meter i højden. Når der er vestenvind som der for det meste er, er vores terrasse havemøbler mv. oversået af nåle fra træet. Vi får slæbt nålene helt ind i stuen hvis vi ikke får skiftet sko når vi skal ud og ind.

Findes der slet ikke nogle regler for disse gener?

Naboen hører til den slags mennesker som ikke er indstillet på et godt naboskab.

120 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 28. maj 2013 kl. 19.07

Hej Keld Sørensen

Der findes ikke regler - men der findes en lang række afgørelser ved domstolene, som giver rettesnor for hvad man som naboer bør kunne / ikke bør kunne tåle af gener fra store træer, der ikke udgør et hegn.

Du kan læse om nogen af retsafgørelserne her:
www.themis.dk/synopsis/docs/naboret.html#H%F8je%20tr%E6er
Det kan ihvertfald give dig en fornemmelse af, hvor du står.

Så hvis du har forsøgt at tale dig tilrette med din nabo uden at det har ført til, at han har indset, at hans træ medfører gener for dig og har indvilget i at afhjælpe disse gener er der jo andre veje, du kan gå.....

Jeg vil opfordre dig til at undersøge om du evt har en retshjælpsforsikring, som kan være til gavn i denne sammenhæng.

Hvis du derimod har en fornemmelse af, at din nabo er modvillig , men du har endnu ikke talt direkte med ham om, hvordan du oplever situationen, vil jeg foreslå, at du går "en omvej" inden du kontakter ham:
Opsøg en konfliktmægler og gennemtænk sammen med denne, hvilke rammer der vil være hensigtsmæssige for en samtale med din nabo om, hvordan du oplever situationen.
Langt de fleste advokater vil kunne tilbyde afgrænset rådgivning om konflikthåndtering for en aftalt pris - og hvis du bor i nærheden af en større universitetsby vil der måske være en mulighed for gratis rådgivning om konfliktmægling der.
Undersøg dine muligheder på nettet....

Noget andet, du kan undersøge er om din grundejerforening / boligforening kan hjælpe dig med at forberede, måske arrangere og deltage et nabomøde, hvor du har så kan have "en bisidder" med.

Og til sidst til overvejelse: Som et led i forhandlingen med din nabo kan du jo undersøge og afveje omkostningerne (ikke kun de økonomiske!) ved advokatassistance/ sagsanlæg og også undersøge omkostningerne ved at tilbyde ham delvis erstatning for at fælde og fjerne lærketræet.
Sådan en erstatning kunne være et andet træ ( foreslå et, som ikke bliver højere end 3 meter), det kunne være tre fuglekasser til mejsefugle eller det kunne være at "slå halv skade" om udgifterne til en professionel træfælder (du kan nok godt få et overslag fra en professionel over, hvad det cirka vil koster at få fældet og fjernet træet).

Jeg håber at have givet dig nogen ideer til, hvad du kan gøre - og det er let at forstå, at du hele året rundt gerne vil kunne nyde livet på din terrasse :-)
Din nabo kan måske selv få glæde af mere morgensol ?

Med venlig hilsen fra
Lone

121 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Keld Sørensen, 29. maj 2013 kl. 9.52

Kære Lone

Tak for dit svar, vi gider ikke at skal til at føre en sag, når det hele er så usikkert.
Vi har købt en brugt støvsuger som vi bruger til at suge de mange nåle op, efter vi først har fejet terrassen.

Vi bor i en andelsforening for seniorer og der er bestemt ikke de gode naboforhold som man kunne ønske sig, desværre...

122 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lise Lindal, 26. juli 2013 kl. 1.14

Kære Keld Sørensen - det var da en positiv ting at gøre. Jeg selv har mange store træer flere hundrede år gamle. Jamen jeg tager da også bare lige en spand med sæbevand og skrubber det hele hvis det bliver for grov. De fleste af os er jo glad for naturen og dermed følger også smågrene, blade og diverse fra træerne. Bøgetræerne smider af 4 gange, men hvor skønt er ikke et nyudsprunget bøgetræ? Dejligt at der endelig var én med en positiv holdning.
Tak for det :O)

123 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ernst Wedam, 31. juli 2017 kl. 16.38

Nabo laver hul i hegnet fjerner al vækst , for at deres blomster kan få lys og sol ! !, må man det ?

124 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ernst Wedam, 31. juli 2017 kl. 16.40

mine planter er osse væk !

125 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 31. juli 2017 kl. 17.47

Ernst Wedam, nu er det en afsindigt lang og gammel tråd, du spørger i.

Men kunne du ikke venligst uddybe dit problem en smule evt med fotodokumentation?
Hvornår er dit hegn opsat?
Er du sikker på det, står på din grund- fælleshegn skal man aftale med naboen- og så er der nok 1000 andre ting.

Du skriver meget kortfattet, så det er rigtig svært at besvare dine spørgsmål...

Mvh
Tine-

126 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Sine Andersen, 28. februar 2018 kl. 17.37

Nabostridigheder er noget af det værste man kan komme ud for. Jeg har slev prøvet det og jeg håber aldrig at jeg kommer til at opleve det igen.

127 af 128 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Sine Andersen, 28. februar 2018 kl. 17.39

Slettet af administrator 1. marts 2018 kl. 8.46.

128 af 128 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Vibeke Dyrst, 28. februar 2018 kl. 17.50

Rapporteret

Nyt svar til emnet »Hegn hvad siger loven«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Hegn hvad siger loven

Søg:

StοΏ½t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider