Forum

Bladlus på solbær

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Merete Vinje, 15. juni 2002 kl. 21.40

Min have er ikke ret stor, så jeg har kun en enkelt solbærbusk, en Titania. Den er knap 10 år gammel, og har givet ca. 1½ kg solbær de sidste 4–5 år. Men i år bliver udbyttet sørgeligt, for den øverste, nyeste del af grenene har været totalt besat af bladlus, som har klistret bladene sammmen omkring grenene og de afsatte solbær. Det har været en kamp – delvist tabt – at få taget livet af de forbistrede bladlus, som dels forkrøbler skudspidserne, dels har ødelagt både blade og solbær.

Er der nogen, der har en god løsning på problemet? Det bedste ville jo være helt at undgå bladlusene, det næstbedste at få dem aflivet i en rasende fart, inden de får lavet ulykker.

Alle gode råd modtages med tak.

Venlig hilsen

Merete

1 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 18. juni 2002 kl. 15.06

Spul buskene med vandslangen – så kommer buskene også hurtigt til kræfter, når de har rigeligt med vand.

Mine solbærbuske var helt klistrede for 3 uger siden. Nu er det væk – jeg gjorde intet. Og der er da stadig solbær på. Men måske har der været en helt hær af nyttedyr igang. Jeg tager det jo nok lidt mere afslappet, når jeg har en halv snes buske.

Nogle af bladene ser lidt sølle ud, men det tror jeg skyldes det vanvittige blæsevejr, hvor solbærbuskene stod lige bestemt, hvor blæsten fejede nådeløst.

De forkrøblede skud kan jo ikke rettes ud, så nyvæksten bliver mindre og dermed også dit udbytte næste år. Men jeg er da ret sikker på, at buskene overlever. Det ser som regel værre ud, end det er.

2 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anonym bruger, 20. juni 2002 kl. 11.22

Tak for svar. Jeg tror, at du må have fået hjælp af nyttedyr, for jeg har prøvet med haveslangen, og der skulle så meget tryk på vandet for at blæse bladlus-kagerne væk, at jeg også fik revet blade og skudspidser af.

Det kan være, at jeg til næste år skal holde skarpt øje med solbærbusken og gå i gang med haveslangen på et tidligere tidspunkt.

Venlig hilsen

Merete Vinje

3 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Trine Petersen, 27. juni 2002 kl. 17.14

Hej Merete

Jeg har også haft lus i mine solbær (-og kirsebær, og tomatplanter, og klematis, og bøgehæk og...)I solbærrene forsvandt de af sig selv, men ellers er det ganske effektivt at sprøjte dem med hjemmelavet insektsæbe: i 1 l. varmt(kogt) vand opløses 2 spsk. brun sæbe og der tilsættes evt. 1–2 spsk. sprit. Det sprøjter du på lusene (jeg genbruger gerne en flaske hvor der har været fx. vinduespudsemiddel i), og det er lidt af et arbejde for du er nødt til at vende bladene og ramme lusene, men så dør de til gengæld også. Virkningen er kun kortvarig, men så må man ud igen og jeg synes det er en meget hyggelig måde at få hilst på sine planter på. Planterne tager ikke skade af sæben, men andre insekter gør, så skån mariehøns og lignende.

Jeg håber du slipper af med luseplagen!

Med venlig hilsen

Trine Petersen

4 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Christina, 30. juni 2002 kl. 20.10

Har jeg lus i min solbær? Jeg ved ikke meget om det, men jeg opdagede et sammenklistret blad. Da jeg åbnede det var der nogle små sorte "kugler" indeni. Er det lus? Jeg fandt i alt 3 angrebne blade, som jeg hurtigt og brutalt rev af, og jeg har ikke oplevet det siden...

Christina

5 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Christina, 25. maj 2005 kl. 14.09

Jeg har også lus i mine to stakkels solbærbuske. Jeg har prøvet at spule, men som Merete skriver, så ser buskene ret ynkelige ud bagefter. Jeg har også prøvet den berømte blanding af sprit, vand og brunsæbe, uden held. Jeg havde samme problem sidste år, og tilsidst måtte jeg give op. Trods besøgene fikjeg alligevel høstet 800 g. solbær på mine to buske som er 3 år gamle

6 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Merete Vinje, 30. juni 2005 kl. 11.57

I år har jeg holdt skarpt øje med solbærbusken, og da de første lus ankom, fik de straks et sprøjt insektsæbe. Jeg er ikke helt fri for lusene, men der er langt færre, end der før har været.

Til gengæld har jeg et luksus-problem: Der er så mange solbær på busken, at grenene dårligt kan bære dem. Jeg har prøvet at binde grenene op, men det hjælper stort set ikke. Nu håber jeg bare, at bærrene når at modne, inden grenene brækker. Og så skal der ellers tyndes godt ud, for min solbærbusk lever i høj grad op til sit navn – Titania. Den er simpelthen blevet enorm med to meter lange grene og alt for mange af dem.

Nyt svar til emnet »Bladlus på solbær«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Bladlus på solbær

Søg:

StΓΈt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider