Forum

Mynte og tørring af urter

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Kirsten-Mari Jensen, 12. juli 2003 kl. 21.17

Hej
jeg har søgt på nettet – men kan ikke finde en tørretid på mynte i en ovn – har nogle af jer en idee – jeg vil nemlig gerne gemme noget af det til vinter i min tee -
tørretid på frugter søges ligeså

1 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Ahlmann, 13. juli 2003 kl. 10.43

Dine mynteblade mister fakstisk mere af den æteriske olie ved at tørre i ovn, da temperaturen her er lidt for voldsom, selv ved 50 grader. Er temperaturen over 50 mistes 30 procent af olierne. En kort tur i mikroovn bevarer smagen lidt bedre, men også her kan nogle af indholdsstofferne blive ødelagt eller ændret. Det bedste er at tørre på gammeldags maner. Lidt varmere det første døgn, ca. 30 grader, hvorefter bladene kan tørre lunt ved 25 grader nogle dage til de smuldrer. Er temperaturen lavere skal de hænge en uge eller to, afhængig af luftfugtigheden. Pluk bladene om morgenen, hvor saftspændingen er størst, hæng så planterne et skyggefuldt sted med ventilation, gerne udendørs under et halvtag. Planterne ophænges i små buketter, så der kan komme luft til. Når de er helt gennemtørre kommes de i glas med tætsluttende låg og opbevares et MØRKT og køligt sted.

For frugts vedkommende tager tørringen længere tid, da disse indeholder mere saft. Her er det især vigtigt at de tørres et sted med god luftcirkulation, igen i skygge, da lys fremskynder nedbrydningen væsenligt. Det er en god idé at skive frugten og trække den på snor, så frugtkødet tørrer hurtigere.

LIDT OM MYNTE Der findes mange planter med den karakteristiske mynteduft. Ikke alle stammer hidrører fra slægten Mentha sp.

HISTOIRE Ifølge den græske mytologi forvandlede Pluto en nymfe, han elskede til mynte, på grund af sin kones voldsomme ophid-selse. Planten har været populær siden. Romerne benyttede mynte i vine og saucer.

DYRKNING Generelt trives mynterne i skygge – halvskygge på fugtig, lidt sur jord og næringsholdig jord. Dykning på tørre solrige steder medfører øget modtagelighed for plantesygdomme (meldug og rustsvamp) Da mynte breder sig kraftigt med underjordiske udløbere, bør den plantes i store baljer eller spande så væksten kan styres. Kan evt udplantes i forbindelse med græs, således at den slåes med plæneklipperen ind i mellem. Herved holdes væksten nede. Mange mynter krydser let indbyrdes og giver frøformerede, ikke rene sorter. For at være sikker på at få en god mynteplante af rette sort bør kun rodstiklinge anvendes. Planteafstand 20–30 cm. Formeres let ved deling af en etableret klynge eller ved plantning af underjordiske stængler/udløbere. Sidstnævnte plantes i 5 cm's dybde tidligt forår. Mynte kvitterer for næringsrig jord (gødskning) med øget smag som en af de få krydderurter.

MEDICINSK Myntearter indeholder æteriske olier der generelt virker fordøjelsesfremmende, god mod luft i maven, influenza, hovedpine, koncentrationsbesvær, kvalme, svedstimulerende. Mynte virker antiseptisk og har hæmmende indflydelse på virus og parasitter. Det særlig høje indhold af methol i pebermynte gør, at denne plante stadig med fordel anvendes i the mod mave-tarmbesvær og menstruationssmerter.

ANVENDELSE Unge mynteblade indsamles løbende til frisk brug. Til tørring plukkes i juli–august før blomstring. Mest egnet i varm madlavning er grøn mynte M. spicata. Men andre arter og sorter er ligeledes udbredte og populære. Mynte er dejlig i the, salater, saftevand, is, deserter, saucer, frugt,og i hjemmelavet chokolade og slik.

I krukker anvendes med fordel bl.a. rosenmynte, bjergmynte, Bowles Mynte og ananasmynte. Polejmynte har ry for at jage myrer væk.

Du kan se et udvalg af flere spændende myntearter på www.urtegartneriet.dk

2 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren Jensen, 3. november 2003 kl. 20.29

Hej Henrik Ahlmann

HISTOIRE Ifølge den græske mytologi forvandlede Pluto en nymfe, han elskede til

mynte, på grund af sin kones voldsomme ophid-selse. Planten har været populær

siden.

www.mentha.dk/MenthasBook/Artikler/Link/Links.htm

Rosenmynte er det calamintha G. du mener, det er jo ikke en mynte sp.

Hilsen Søren

3 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: André Graavett, 4. november 2003 kl. 11.02

Hej Søren

Det er korekt at Calamintha ikke er en
Mentha plante, dog tilhøre den Læbeblomstfamiliens mynteslægter. De "rigtige" mynter er fra slægten Mentha L. L'et står for Linnet, som er den botaniske videnskab for navngivning af planter (et system).

Astologisk kan man godt sige PLUTO, men
efter den græske mytologi, er det Hades!

Du kan læse mere om historien på www.mentha.dk, eller gå direkte ind på
www.natsunivers.dk som også har skrevet mentha.dk's historie.

Venlighed
André Graavett

www.mentha.dk

4 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: André Graavett, 4. november 2003 kl. 11.06

Hej Søren

Det er korekt at Calamintha ikke er en
Mentha plante, dog tilhøre den Læbeblomstfamiliens mynteslægter. De "rigtige" mynter er fra slægten Mentha L. L'et står for Linnet, som er den botaniske videnskab for navngivning af planter (et system).

Astologisk kan man godt sige PLUTO, men
efter den græske mytologi, er det Hades!

Du kan læse mere om historien på www.mentha.dk, eller gå direkte ind på
www.natsunivers.dk som også har skrevet mentha.dk's historie.

Venlighed
André Graavett

www.mentha.dk

Nyt svar til emnet »Mynte og tørring af urter«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Mynte og tørring af urter

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider