Forum

Sprøjtning af nyplantede træer

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Mette Christensen, 17. maj 2008 kl. 18.34

Vi har i år plantet et stykke på ca. 1.000 kvm. med forskellige træer bla. hvidtjørn, eg, hæg, rødel, hyld, syren, sargensæble. Jorden er dog meget leret og er derfor særdeles hård, hvorfor renholdelse ved kultivering/hakning er uoverkommeligt. Vi vil derfor gerne have oplysning om sprøjtemidler, som kan bruges til bekæmpelse af bla. kvikgræs og mælkebøtter, men som samtidig ikke skader træerne. Vil træerne ikke blive skadet/hæmmet i vækst, hvis blot vi lader ukrudet gro?

1 af 1 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Ahlmann, 17. maj 2008 kl. 21.14

Det lyder ikke rart. Desværre er det vist ingen god idé at forsøge sig med sprøjtning. Nye frø fra randområder vil desuden give andre grå hår i de kommende sæsoner.

Det gælder om at få træerne i god vækst, så de får sig godt etableret, således at de senere kan vinde konkurrencen. Overvej derfor en af flg. strategier:

MED UKRUDT
I kan acceptere ukrudtet, og samtidig sikre træernes vækst de første sårbare år. Det sker ved at klippe med trimmer (helst endnu oftere med plæneklipper). Omkring træernes stamme lægges derpå et tykt lag af dette afklip de første år, så ukrudtet ikke kan komme til at spire, og ikke konkurrerer omkring stammen. Dette er det vigtigste at gøre. Effekten er bedre ved brug af plæneklipper, der holder kvikken i skak. Diameteren skal være en meter, erne mere, især hvis der klippes sjældent. Laget vendes evt eller fortykkes, hvis planterne trænger igennem alligevel. Samme effekt kan frembringes ved underlag på jorden af ukrudtdug eller sort plast, så spirerne ikke får lys. Evt under jorddækket.

Prøv samtidig at lægge en stor mængde forårsløg i grupper og indplant efterhånden blomstrende planter i spande uden bund (stokrose, akeleje, lilje, pæon, løvefod m.v.), således, at området får karakter af blomstereng.

UDEN UKRUDT (brænder & fræser)
I økologisk jordbrug bekæmpes rodukrudt som jeres ved vedvarende jordbehandling (harvnng) sæsonen igennem, så planterne ikke etablerer sig, men rives op med rod, der udtørrer. Dette kan efterlignes med fræser, H V I S I er konsekvente. Men denne løsning er hårdere arbejde.

Bruges gasbrænder (til 11 kg flaske) og/eller fræser (efter regn) i kombination, gælder det om at være helt konsekvent med denne, og IKKE tillade ukrudt at etablere sig overhovedet. Bedst er det at opgrave ukrudtsplanterne med rod. Får planterne fotosyneseaktive blade, forsyner bladene nemlig roden med ny energi og vil holder den i live. Konsekvens altså året igennem og næste forår, om nødvendigt). Behandling hver anden uge.

Når området er renset, sås græs.

Bemærk at planterne ved gasbrænding ikke skal afbrændes, men blancheres/skoldes, så de mørkfarves og visner. Fornyede skud genbehandles. Slås planterne ikke ud, tabes kapløbet.

Nyt svar til emnet »Sprøjtning af nyplantede træer«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Sprøjtning af nyplantede træer

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider