Skrevet af: C. N, 16. marts 2009 kl. 10.55
Hej
Vi har sidste år plantet ca. 300m2 (150m x 2 meter i bredden) hæk (det bliver en uklippet hæk af syren, fjeldribs, sargentæble, surbær). Og har allerede opdaget hvor meget ukrudt der kan komme i løbet af en sæson!
Vi vil gerne have noget til at mindske arbejdet med ukrudtsfjerning. Vi havde overvejet flis men det bliver temmeligt dyrt med så store mængder.
Nu har jeg læst at aviser skulle være gode. Planen er umiddelbart at dække omkring planterne med våde aviser og så lægge et lag kompost (som vi kan få gratis fra genbrugspladsen) ovenpå. Komposten er temmelig grov (en del flis og grenstumper) så det giver en flot overflade og holder på aviserne.
Fordelen skulle så være at aviserne gradvist formulder samtidig med at planterne bliver større og til sidst skulle kunne skygge ukrudtet væk.
Men hvad er I andres erfaringer med aviser? Er det effektivt mod ukrudtet og hvorlænge?
Kan I evt. anbefale en tykkelse af avislaget(3 sider/10 sider?)
Vi har også overvejet fiberdug men det er også dyrt i de mængder og jeg synes det må blive bøvlet hvis man senere vil plante noget (nye buske/forårsløg) fordi man først skal skære hul i dugen. Med aviserne formuldes de automatisk.
Endelig er der problematikken med de nye ukrudtsfrø der via luften lander i komposten. Bunddække som vinca minor eller guldjordbær anbefales men der skal vel luges imellem indtil de for alvor har fat. Og lukker de også for mælkebøtter mv.? Og hvis det er 300m2 x 10 planter per m2 x 10 kr per plante så har vi ihf. ikke råd til den løsning...!
Jeg håber I kan hjælpe!
Mvh. Christina nybagt hus- og haveejer.
Skrevet af: Mogens; E., 16. marts 2009 kl. 16.25
Bunddække med Vinca er pænt de første år, derefter vokser de vildt og voldsomt til alle sider, også opad hvor de kvæler mindre buske, og taber du en stump plante et andet sted i haven kommer de også der. Så er Guldjordbær at foretrække, de er nemmere at holde i ave. En anden god bunddækker er de højere Timian planter, som sætter mange nye småplanter som du kan plante ud.
Skrevet af: Henrik Ahlmann, 16. marts 2009 kl. 16.41
Du bør nøje overveje at anvende aviser og da ikke aviser/tryksager med farvebilleder/reklamer. Farverne indeholder tungmetaller. ved genbrugspapir fjernes disse stoffer ved kemisk rensning.
Sundhed og Miljø anbefaler ikke uden videre kompostering som
udgangspunkt, da der er uklarhed om konsekvenserne.
Se evt www2.mst.dk/common/Udgivramme/Frame.asp?http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/1998/8779090842/html/bilag01.htm
www.fineeyecolor.com/pdfs/inks_&_the_environment.pdf
Tryksværte anføres desuden som såkaldt "triggerstof" på "undgå-listen for duft/kemioverfølsomme:
home23.inet.tele.dk/joan/Folder.pdf
Skrevet af: Mogens; E., 16. marts 2009 kl. 16.42
Glemte lige, Snepude som er en fortrinelig bunddækker, overbroderet med hvide blomster i meget lang tid. Kan deles efter nogle år.Tåler fuld sol og let skygge.
Din ide med aviser og kommunal kompost er god. Denne kompost er for det meste meget stærk, så den har godt af at afdampe oven på aviserne et par år.
Skrevet af: Henrik Ahlmann, 16. marts 2009 kl. 16.53
Nå, linket til Miljøstyrelsen virker ikke ordentligt ovenfor (2), kan jeg se.
Men tungmetallerne er ikke det eneste problem i aviserne:
PHTALATER
For indhold af blødgørere i organisk dagrenovation til fremstilling af kompost, ser det for avisers vedkommende således ud. (Herunder regnes privates hjemmekompost):
PLASTIKBLØDGØRERE : DBP (0,30 mg/kg), BBP (< 0,1 mg/kg), DEHA (< 0,1 mg/kg), DEHP (1,5 mg/kg), DOP (< 0,1 mg/kg), Reklametryksager har markant højere indhold af blødgørerne DBP, DEHA, DEHP og DOP.
KILDE mst.dk: (publ: "Cadmium og DEHP i kompost og bioafgasset materiale", Miljøprojekt nr. 385 1998)
Skrevet af: Mogens; E., 16. marts 2009 kl. 17.25
Hej Henrik.
Det haveaffald som vi køre ud til genbrugsen bliver vel ikke blandet med aviser -reklamer og blødgjort plastic, inden det bliver kørt i bunker til formuldning. Der vel heller ikke nogle havefolk som smider aviser og plastic i deres egen hjemmekompost. Eller har jeg misforstået noget.
Skrevet af: Henrik Ahlmann, 18. marts 2009 kl. 6.00
Nej, det er ikke sådan at tingene bliver blandet, såsnart man vender ryggen til og skraldebilen er kørt. Heldigvis.
Problemet er indholdet i fremmedstoffer i de aviser, som man selv komposterer. De findes altså i udgangsmaterialet.
Når du tilfører din jord dette, frigøres stofferne under nedbrydningen. Inden de er helt nedbrudt vil der være en masse forskellige "overgangsprodukter". Hvordan de opfører sig, kan man kun gisne om.
Men som natur og Sundhed anfører, er der stadig ikke helt overblik over konsekvenserne af aviskompostering om det er godt eller skidt.
Men tungmetallerne er det i hvert fald ikke gode at slippe fri selv, slet ikke under buske, der skal høstes det var det med farvebilleder på/i aviserne.
Skrevet af: C. N, 18. marts 2009 kl. 9.11
Hej tak for svarene.
Hvis aviser er så skidt kan I så fortælle om det vil være tilstrækkeligt fx. at lægge 10 cm kompost fra kommunen? Eller om det kun holder 1 år. Vi vil gerne have en løsning der holder ukrudtet ned ihf. 3 år så buskene kan få ordentligt fat.
Mvh. Christina
Skrevet af: Eivin Knidsen, 18. marts 2009 kl. 9.58
Man kunne vel sagtens forestille sig, at det scenarie du der opridser med aviser til bekæmpelse af ukrudt ville virke, men det mest effektive er jo nok at komme ned på alle fire. Så gælder det om at have en ryg og knæ, der kan holde til det!
Mvh Eivin (^_^)
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.