Forum

Flytte en hæk

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Carsten Nyboe, 28. april 2009 kl. 22.20

Vi har en gammel og udemærket hæk, som vi ønsker at flytte et stykke af. Kan det lade sig gøre? Kan man grave et tilstrækkeligt stort hul og på den måde få roden fri og dermed flytte den?

1 af 1 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 29. april 2009 kl. 7.47

Hej Carsten Nybroe

Som udgangspunkt er svaret nej på begge dine spørgsmål.

Hækplanter er svækkede planter på grund af den / årlige fjernelse af den yngste tilvækst. Mange hækplanter har ikke haft mulighed for at udvikle et stærkt rodnet på grund af belægning på sti / opholdsareal / fysiske forhold i jorden.

Men du fortæller ikke, hvad det er for hækplanter, du har og om hækkens størrelse. Vigtigt er også jordbundsforholdene der, hvor du tænker på at flytte hækken hen. Og endelig er værkstøjet, du kan bruge også at betydning (har du hjælp af en kyndig gravemaskinfører er odds bedre, end hvis du skal igang med spaden)

Men HVIS hækken er løvfældende, ikke mere end 1,5 meter høj og den skal flyttes til et sted med løsnet, humusrig jord og godt med lys og det er muligt at vande hækken i tørre perioder indtil den har etableret et nyt rodnet (et år eller to) – så har du en chance for at få held med flytningen.

Du kan forberede flytningen sådan:
Rodstik ca 30 cm udenfor hækplanterne. Brug en skarpslebet spade med lige laf og stik så dybt, det er muligt engang i sommer – før august!

En del af rødderne bliver skadet og der kan starte nyvækst der, hvor det er sket.

Du kan klippe hækken lidt hårdt ind i siderne ved den almindelige sommerklipning.

Forbered jordbunden på den nye placering- du kan evt holde den dækket med grøngødning hele sommeren med for eksempel blodkløver og honningurt. Lige før plantning renses jorden helt for vegetation og løsnes godt.

Efter løvfald graver du hækplanterne op med en så stor rodklump som muligt, beskytter mod udtørring af rødderne under flytningen og planter (i samme dybde) det nye sted. Jorden skal trædes godt til, så planterne står fast.

Der vandes og jorddækkes evt med velomsat kompost.

Hold øje med planterne i løvspringstiden 2010 – de kan let komme til at lide under vandmangel...

Men tilbage til udgangspunktet: Overvej, om det er en mere sikker vej til ny hæk at starte med hækplanter i størrelsen 80–100 cm. Hvis du passer den godt, går der ikke mange år, før du har en ny stærk hæk.

Hvis du vælger denne vej, så kan det være en god idé at udfordre planteskolen til at finde en sort, som svarer til din oprindelige hæk. Tag kviste, blade og evt blomst / frugt med, så gartneren har en mulighed for at "ramme plet".

Lige meget hvilken vej du vælger, vil jeg ønske dig rigtig god arbejdslyst!

Med venlig hilsen fra
Lone

Nyt svar til emnet »Flytte en hæk«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-post-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Flytte en hæk

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider