Forum

Nysgerrig…?

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Wina Fiona, 12. november 2009 kl. 7.43

Undskyld jeg spørger, men jeg er altså blevet så nysgerrig på Jeres baggrund...

I er mange aktive skribenter her på forum, som har en helt fantastisk stor viden om planter, dyrkningsmetoder og havebrug.

Lone, Anja, Søren, og mange flere... Er i uddannede gartnere, eller har I bare hentet en masse viden qva interesse og erfaring?

1 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Brian Jensen, 12. november 2009 kl. 9.54

Min baggrund er erfaring efter jeg går maget op i det og arbejder til hverdag med faget også...

det vil så sigde at man lærer nået men kan bruge her inde hvis man kender en trik for det

2 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 12. november 2009 kl. 12.24

Hej Wina.

Selvom man aldrig bliver udlært indenfor det grønne, da der er så meget at lære, blev jeg dog uddannet anlægs gartner i i 87 og har senere taget en lille uddanelse indenfor planteskole (driftleder uddannelse), samt arbejdet som gartner, planteskole mand, ejendoms funktionær og Varmemester i en del år. Via dette arbejde fået muligheder får at arbejde selvstændig og lært meget af det.

Da hjemmeservice startede kørte jeg som delvis selvstændig gartner,i fritiden, i nogle år, men tjente ikke nok og sløjfede det igen senere. Jeg har gjort mit arbejde til en slags hobby og derfor igennem årene læst mig til mange ting. Det er først i de senere år at jeg har fået et bedre kendskab til eksempelvis gødningslære og økologi, da jeg har fundet gode forklaringer i gennem Havenyt.

Desuden ligger jeg inde med en masse bøger om mange emner og det giver en tryghed at man også her i gennem kan hente viden. For faget er kæmpestort og inden du når at læse dig i gennem faget kan du ikke huske det du startede med.

For år tilbage var jeg aktiv både med at skrive artikler og til at hjælpe vore grønne guide med at fortælle borgerne om miljø, havearbejdet og så meget andet. Dette er en god lærer proces, at kunne videre formidle noget viden som andre kan bruge.

Min filosofi er den at vi kan alle lærer af hinanden og bare fordi man er udlært som jeg ved man ikke alt og at vi alle kan lærer mere. Hvis det ikke var sådan ville livet godt nok være kedeligt.

Der er dog visse emner jeg opgiver, det er bl.a. at kunne kende de forskellige æble sorter fra hinanden. Kommer jeg til at specialisere mig i æbler vil jeg kunne lærer det.

3 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 12. november 2009 kl. 12.31

PS.

Jeg har naturligvis også en køkkenhave, samt et lille hønse og kaninhóld. Jeg har indrettet vores rækkehushave med 25 sorter æbler fordel på 20 træer. og jeg har en have, der både består af spiselige bær (blåbær, hindbær, brombær, figner, fersken, vindruer, blommer, æbler og pærer heriblandt nashi-pærer.

4 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Wina Fiona, 12. november 2009 kl. 17.57

Jeg er imponeret over al den have-viden der er samlet her, og det er spændende at læse om Jeres erfaringer, både faglige og erfaringsmæssige. Og også at få et lille ''blik'' ind i Jeres haver. For mig er det jo ren hobby i mine 130 m2 kolonihave, som jeg nu har haft i 9 måneder.

5 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anja Egeriis, 12. november 2009 kl. 20.20

Hej Wina -

jeg har ingen faglig uddannelse, der har med have at gøre – men har interesseret mig for havedyrkning i mere end 20 år og elsker at læse havebøger...

Jeg har køkkenhave, stort drivhus, høns og lidt plads til blomster og græs. Har haft haven i 22 år, og den bærer tydeligt præg af, at jeg bruger for megen tid foran pc'en og i drivhuset, som er helt nyt!

Hvis du er medlem af Praktisk Økologi, kan jeg anbefale dig at oprette din egen have på havelyst.dk, hvor vi lægger billeder ind af vores haver og henter masser af inspiration og gode råd hos hinanden.

Mvh
Anja

6 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Bjarne Højlund, 13. november 2009 kl. 8.46

Hejsa!

Jeg har heller ingen uddannelse indenfor det grønne, men har lige siden jeg var helt lille været fascineret af planter. Min farfar var gartner og jeg fulgte ham i tykt og tyndt når han var i haven.

De senere år har jeg kastet min kærlighed på alt det der er lidt mere specielt, udvalget herhjemme har bare ikke været så stort som jeg kunne ønske mig, så jeg startede med at få frø hjem fra udlandet.

Det har siden udviklet sig til at jeg gerne vil dele mine frø med andre og jeg startede med at sælge lidt fø på QXL og via en simpel hjemmeside. Interessen viste sig at være større end jeg havde troet, så for at lette det for mig og andre fik jeg lavt en webshop som hele tiden udvikler sig.

Ud over dette er jeg vild med chilli.

Min hobby er eskaleret så meget at vores hus og have blev for lille – mine planter fyldte snart det hele, så i foråret tog vi konsekvensen og købte et nedlagt landbrug med 2,5 Ha. jord så nu har jeg plads til udfoldelse.

Jeg har pt. en drivtunnel på 110 m2 til min rådighed og mit næste projekt er et opvarmet drivhus på 72 m2. Lige nu er alle mine specielle planter som omfatte en del plumeria, adenium, Strelitzia, palmer, og andre herligheder på vinterophold i min stald :)

Jeg bruger rigtig meget tid på at læse indslag her på havenyt, samt andre steder på nettet – og jeg eksperimenterer en del med forskellig dyrkningsmetoder.

Jeg har som sådan ikke en åben have, men jeg elsker at få besøg af andre have- og plante interesserede, da jeg også herved lærer en masse nyt :

Det var så lidt om mig :O)

God weekend til alle :O)

Bjarne
www.barney.dk

7 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Michael Duff, 13. november 2009 kl. 15.08

Hej

Jeg har heller ingen uddannelse inden for have eller landbrug. Det intressere mig faktisk overhovde ikke, og jeg fatter ikke hvad det der er så spændende. Jeg hader havearbejde, og alle den pinsler. Jo nemmere man kan slippe om ved havearbejde, desto bedre er det.

Der er faktisk en ting jeg hader mere end havearbejde, KATTE. De er absolut ikke velkommen i MIN have.

MD

8 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anja Egeriis, 13. november 2009 kl. 15.22

Hej Bjarne -

jeg siger til, hvis jeg en dag kommer forbi – har efterhånden købt en del sjove frø hos dig, som jeg glæder mig til at så inden så længe...

Mvh
Anja

9 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Randi Lauridsen, 13. november 2009 kl. 17.50

Hverken uddannelse eller særligt mange års erfaring. Er det ikke sådan, at hvis der er noget der rigtigt interessere én, så lærer man hurtigt meget om det. Kombineret med at man tør prøve nogle ting af, uden at være bange for at gøre det forkert så kommer det hurtigt.

Hilsen Randi

10 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kristian Olsen/ Vejs Havecenter, 13. november 2009 kl. 19.26

Jeg er så Uddanet produktionsgartner, og vel nok lidt af en plantenørd. jeg arbejder på en planteskole med et ekstremt stort sortiment og vi forsøger hvert år at skaffe nye dyrkningsmulige planter til Danmark.

Det er jo et emne man aldrig kan kalde sig færdiguddannet i, -der er konstant nye erfaringer, at gøre sig og der vil tit være flere meninger om samme sag. Derfor er det også tit interessant for mig at følge med i de forskellige indlæg herinde.

11 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Wina Fiona, 14. november 2009 kl. 7.56

Her er meget god og informativ læsning. Desværre har jeg ikke gemt alle nyhedsbrevene herfra, men jeg kunne ønske mig, at de blev samlet og udgivet som en havebog – haven uge for uge – den ville jeg gerne have liggende på mit natbord.

Har lige læst Per Kølsters æblebog, og er nu i gang med Ritt Bjerregaards. De er begge både hyggelige og underholdende, og man bliver klog til lige med. Det er jo ikke så tosset.

12 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anja Egeriis, 14. november 2009 kl. 8.01

God idé med nyhedsbrevene – der er mange gode tips i dem!

13 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Randi Lauridsen, 14. november 2009 kl. 17.37

Hej Wina
Du kan genfinde alle nyhedsbreve her på siden.

Hvis du. feks åbner denne uges nyhedsbrev, så vil du oven over overskriftten : Havenyt uge 46, se denne tekst :
Her er du: Forsiden > 2009 > Havenyt uge 46

Du kan klikke på 2009, hvilket bringer dig til en side med overblik og links til alle de gamle nyhedsbreve.

Hilsen Randi

14 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Wina Fiona, 14. november 2009 kl. 20.22

Hej Randi
Tak for tippet – det havde jeg slet ikke opdaget :-)

15 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Eivin Knidsen, 14. februar 2010 kl. 15.03

Hej Wina, du har helt ret - det er skønt at vi sådan kan hjælpe og inspirere hverandre på fora som jo da dette. Jeg prøver da også selv at hjælpe med relevant viden og råd, når det er mig muligt. Min baggrund er, at jeg gik med i marken, dengang da jeg var en ung dreng. Det var skam helt almindeligt dengang, at man jo da hjalp hverandre på sådanne måder. Ferierne blev planlagt så det passede med mark- og høstarbejde. Et sådant arbejde giver en masser af god og sund interesse for at gro og dyrke ting, og jeg må da sige, at da jeg forlod markarbejdet til fordel for en karriere først i militæret og senere som selvfstændig, ja da tog jeg da denne sunde interesse med mig og har jo da dermed dyrket det med stor interesse siden! Ja, for laver man selv sine grøntsager ja da ved man da at kvalitet er i top da jeg jo da alle tider har undgået at bruge kemi i haven. Dermed har jeg omkring 70 års erfaring med at dyrke. Vi var jo unge børn, da vi begyndte at gå med i marken.

Mvh Eivin (^_^)

16 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kirsten B., 14. februar 2010 kl. 17.23

Jeg er også helt ny her på Forum og er ligesom Wina dybt imponeret over den viden, der ligger på disse sider.

Selv har jeg ikke uddannelse vedr. planteverdenen, men bare en stor interesse og nysgerrighed for den. Især for sjove, sjældne og mystiske planter for ikke at nævne dem, der kan spises. Jeg holder meget af at være i køkkenet, og da er det en stor nydelse at kunne bruge hjemmeavlen. Her er det så uvurderligt at have en sådan viden, som der er her på siderne, at støtte sig til, når planterne skal sås og passes.

Jeg glæder mig til at stifte mere bekendskab med jer her på siderne og jeg glæder mig til at skulle igang med såjorden, da jeg for nylig har købt spændende frø hos Bjarne Højlund. Nu kan det kun gå for langsomt med at blive forår.

Hilsner fra Kirsten B

17 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge Pedersen, 14. februar 2010 kl. 20.15

Forøvrigt Kirsten B. så har jeg et køkken som trænger til en prober kvindelig hånd. Min støvsuger har jeg låst inde og smidt nøglen væk. håp

18 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kirsten B., 14. februar 2010 kl. 22.26

Øhhummm, Hans Åge! Hvaffor en støvsuger?? Jeg er mest interesseret i gryderne og hvad man putter i dem.

KH
Kirsten

19 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Eivin Knidsen, 15. februar 2010 kl. 0.08

Kirsten, må jeg ikke have lov til at give dig en ordentlig velkomst til dette forum på vegne af os alle. Det er så godt og rart når nye ansigter (og grønne fingre) støder til!

Mvh Eivin (^_^)

20 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kirsten B., 15. februar 2010 kl. 6.36

Tak for den venlige velkomst, Eivin! Jeg glæder mig til at give mit bidrag til dette forum, hvis jeg kan. Det er jo dygtige folk, vi taler om her!

Men kunne vi dog bare snart få forår, så vi kan få fingrene i jorden igen. Det bliver spændende at se, hvad vi hver især vil have i jorden iår, og hvordan det vil trives.

21 af 21 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Eivin Knidsen, 15. februar 2010 kl. 15.28

jamen velbekomme! Man fornemmer tydeligt din oprigtige interesse for jo da netop dyrkning med videre at grønt og deslige, og sådanne ildsjæle kan vi jo da altså derved ej få nok af på fora som da dette!

Mvh Eivin (^_^)

Nyt svar til emnet »Nysgerrig…?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Nysgerrig…?

Søg:

StΓΈt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider