Forum

Økologisk?

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Vibeke Elizabeth S., 24. november 2009 kl. 9.45

Det er muligvis et fjollet spørgsmål, men hvis jeg sår noget som ikke er af økologisk oprindelse, dyrker det med økologiske metoder og tager frø af den for at dyrke den året efter, kan den så på noget tidspunkt kaldes økologisk eller bliver den ved at gå under betegnelsen ikke økologisk?
Er der nogen faste regler for det eller er det et fortolkningsspørgsmål?

1 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 24. november 2009 kl. 15.41

Hvis du skal dyrke økologisk og følge reglerne skal du gøre følgende .
Hvis ikke du har adgang til økologisk dyrket frø af den art eller sort du vil dyrke er du nød til at bruge en sort som ikke er en F1. F1 er en blanding af 2 forskellig varianter som til sammen giver den ønskede sort når de krydses. De er vanskelig at avle frø af .

For tager vi frø af denne krydsning vil vi få noget roderi, for så vil disse planter enten blive som moderen og nogle som faderen . Men der er barnet vi skal bruge .

Vi ønsker derfor at dyrke en tomat som er ren og som vi altid kan høste frø af ( dog vil der altid være en lille varitions forskel, men uden betydning ). Vi bibeholder altså de samme egenskaber i tomaten hele tiden.

Første år så vi dem og gøder med enten økologisk lupin-gødnings piller eller økologisk hønsegødnings piller eller økologisk lupinsaft . Den eneste, som producere dette er Farmergødning . Men alt andet kan også bruge, bare der er 100% økologisk . Det duer ikke at vi bruger organisk- ikke økologisk gødning .

I eftersommeren tage vi nu frø af vores flotteste tomater og gemmer til 2 års avlen . Vores frø er 33% økologisk det første år og næste gøder vi med det samme gødning og gør det samme som i år 1, vore frø er så 66% økologisk i 2 år. I 3 år 99 %

Fremover har vi en 100% økologisk sort . Som skal dyrke med økologisk gødning .

Hvis man køber økologisk hønsepiller står der at at der måske er 85% økologisk korn i og ca 10% 1 års omlægnings foder heri og så betyder det at de 10 % kommer fra en der omlægger til økologisk planteavl og kornet er så 33% økologisk .

I følge reglerne må der gerne være lidt ikke økologisk foder heri . De sidste 5 % er måske østersskaller, vitaminer, salt eller andet som ikke kan blive økologisk .

2 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 24. november 2009 kl. 23.42

Her er de vigtigste betingelser for, hvornår frø kan anses for at være økologiske i henhold til økologireglerne:

Fremavlet frø, vegetativt formeringsmateriale og hele planter kan markedsføres som økologisk, når følgende betingelser er opfyldt:

Etårige afgrøder: Moderplanten har været dyrket på et areal, hvor de økologiske produktionsregler har været fulgt i mindst 24 måneder inden udsåningen. Moderplanten må ikke stamme fra genetisk modificeret materiale.

Flerårige afgrøder: Moderplanten har været dyrket efter de økologiske produktionsregler (på et økologisk areal eller på et areal under omlægning) i mindst to vækstsæsoner. Moderplanten må ikke stamme fra genetisk modificeret materiale.

Omlægningstiderne i afsnit 3.1.1 og tabel 3.1 overholdes, hvilket vil sige, at arealet skal have været under omlægning i mindst 36 måneder inden høst. Ved produktion af græs- og kløverfrø er omlægningstiden dog kun 24 måneder inden høst, jf. afsnit 3.1.1 og tabel 3.1.

Der kan anvendes ikke-økologisk ubejdset frø og vegetativt formeringsmateriale som basis for fremavl. Indkøbt fremavlsmateriale skal være certificeret, dvs. kontrolleret og godkendt i henhold til plantesundhedslovgivningen.

Man kan læse reglerne i sin helhed her i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, i afsnit 3.3.6:
www.netpublikationer.dk/FVM/8276/html/chapter03.htm#SubSection3.3.6

3 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 25. november 2009 kl. 9.45

Mit forslag var en slags "husbehov"s model . Det er klart at hvis man skal sælge af sine frø eller plantemateriale , skal man for at få det røde Ø-mørke følge reglerne , godkendes og være indstillet på at få uventet kontrol af myndighederne.

Jeg forstod at du selv ville lege lidt med det derhjemme . Samme model kan også bruges på kartofler, hvor kartoflerne altid bliver vegetativ-formeret . De kartofler jeg har sat i år har jeg haft til overvintring sidste år og har nogle til overvintring igen i år . Så man kan sagten lave siner egne avlsmateriale, hvis man vil være sikker på at de er dyrket med fornuft . Køber man øko-kartofler er de med garanti også fornuft dyrket .

Selvfølgelig kan du også avle nogle F1 generationer, men det vil som hobby avler være et større arbejde , da du skal være sikker på at du et godt resultat af dem .

Nyt svar til emnet »Økologisk?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Økologisk?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider