Forum

Podning af valnød.

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Lilium J., 26. september 2010 kl. 19.23

Jeg har et par selvsåede valnøddetræer der er ved at være 3 år gamle og velegnede til podning ( ca. 1.5 m høje og uden sideskud ).

Jeg kunne tænke mig at pode en storfrugtet valnød på som jeg har fundet på Lolland.
Hvornår skal de podes? - og hvornår skal man tage podekviste?
Jeg kan også finde ud af at okulere, men vil hellere pode dem -hvis muligt.

1 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren, 26. september 2010 kl. 20.09

Mon ikke Boi har et svar på det,
Ellers kan du skrive til Lars Westergaard (e-mail adresse i bunden af siden) www.westergaards.dk/index.html

Held og lykke med projektet - lad os høre hvordan det udvikler sig :)

Mvh.
Søren

2 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Villy Mougaard, Blomstergården, 26. september 2010 kl. 21.52

Ikke for at være lyseslukker, men så vidt jeg ved kræver podning af valnød en temperatur omkring podestedet på ca. 25 grader i ca. 3 uger medens top og rod kan klare sig med betydeligt mindre. Hvis du ikke har mulighed for at opfylde disse krav er chancerne for at det lykkes meget små. Bortset fra disse varmekrav kan valnødder podes på linje med æbler.

3 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Boi Jensen, 27. september 2010 kl. 9.38

Hej Lilium, Søren og Villy

Villys indlæg er nogenlunde dækkende for hvordan det er, men for nogle år siden, kunne humlebien i teorien heller ikke flyve.
Eneste ordentlige mulighed, jeg ser i dette FORSØG er, at vente til næste år - og okulere et antal et godt stykke oppe på stammen og det skal gøres i slutningen af juli måned. Umiddelbart efter okulationen - eller måske chip-budding - skal der sættes en klar plastpose om, så temperaturen hæves til de 25 grader - om den skal være med en del luft i - så det kan cirkulere lidt eller anderledes, ved jeg heller ikke, men jeg kender en hollænder, hos hvem det lykkes på denne måde. Året efter skal toppen af træet så klippes af før 1. april - og igen problemer, for valnødden er bløder, men normalt dør den ikke af behandlingen!!!!
Iøvrigt lægger man podningerne med selve podestedet i et isoleret rør hvor der er lavet hakker til at lægge selve podestederne ind i røret og beholder top af podekvist og roden udenfor - inde i røret er så varmekabler, der konstant holder temp. på 25 grader - i 4 uger. Så lykkes det ofte.

www.de-gamle-sorter.dk

4 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilium J., 27. september 2010 kl. 11.01

OK-så prøver jeg begge dele.

Imidlertid går jeg ud fra at evt. podemateriale skal skæres i hvileperioden og opbevares på køl til temp. er omkring de 25 grader ( juni/ juli ).
Sjovt nok har jeg lige okuleret et par citrus med stor succes-valnødder er åbentbart i den vanskeligste kategori, men tager gerne en udfordring og gir ikke op!

5 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Boi Jensen, 27. september 2010 kl. 19.52

Hej Lilium
Det kan du ikke. Når du okulerer og chip-budder - tager du helt frisk materiale og bruger det med det samme. Kan evt. opbevares i en dags tid, når bladene er skåret af og grenen sættes i vand eller holdes fugtig i plastpose - så kølig som muligt. Og helt rigtigt forstået, det er hundesvært, men ingenting er 100% umuligt.
Hvis det er muligt - prøv at låne "Politikens bog om planteformering" udgiver 2000 - måske et senere oplag også.
Deri er rigtig godt beskrevet, hvordan man okulerer og chip-budder.
Du skal også være opmærksom på at det ikke drejer sig om at temperaturen i luften er 25 grader, for når du sætter en plastpose på, bliver temperaturen indeni den - højere end ude i luften, ligesom i et drivhus, hvor der ikke er vind, men solen varmer det op.
God held med eksperimenterne, og lad os så høre om det går an.

6 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilium J., 28. september 2010 kl. 17.13

Tjae-nu er jeg ikke ligefrem nogen nybegynder udi podning / okulering - (jeg har haft et æbletræ med 70 sorter som jeg selv har podet-så det tror jeg nu nok jeg kan finde ud af), men tidspunktet er mere interessant for mig.
Chip budding er jo en mellemting mellem okulering og podning som foregår i august-det er måske værd at prøve.

7 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilium J., 28. september 2010 kl. 17.28

For nu lige at vende tilbage til emnet, er der mange gode Valnøddetræer der fortjener udbredelse.
Denne håndfuld valnødder stammer som sagt fra et træ på Lolland som jeg meget gerne vil opformere til eget brug. Det vokser vildt i en skov dernede.
Billedet taget for få min siden.

8 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Boi Jensen, 28. september 2010 kl. 19.09

Hej Lilium
Ja - det er jo svært at svare så alle forstår det, men når du har podet med held før, burde det ikke give problemer, heldigvis er der også mange hundrede, der også læser indslagene og mine svar forsøger jeg altid at lave så "amatørerne" selv på nybegynder plan også kan være med. Enig i at der er masser af forskellige planter, der bør udbredes - og det gælder også for valnødder, men faktisk var der et projekt for omkring 10 år siden, hvor frugttræsprofessor Vittrup udvalgte 20 sorter i valnød fra hele landet - og som han og andre betragtede som de bedste ud fra en masse indsendte. De blev podet af Lars Westergaard (specialist i nødder) og står nu på Pometet i Tåstrup. Så vidt jeg ved, drejer det sig om smag, lukkede skaller og at de har en vis størrelse. Måske er dit fund med i samlingen, måske ikke, men du kan prøve at spørge Lars - for jeg tror han ved hvor de enkelte sorter stammer fra.

9 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Larissa Laurien, 3. februar 2012 kl. 13.57

Jeg vil meget gerne høre, hvor man kan finde podekviste af valnødtræer, hjertetræer og alle former for citrusfrugt?

10 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hanne Bøgild, 28. august 2013 kl. 11.16

jeg har købt et valnøddetræ der er podet. Podestedet er ret højt oppe på stammen ca. 15 cm oppe i den potte jeg købte træet i. Hvor langt skal træet i jorden når jeg planter det ud?

11 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Villy Mougaard, Blomstergården, 28. august 2013 kl. 17.22

Træet plantes i samme dybde eller maksimum ca. 5 cm dybere end det står i potten. Er du så uheldig, at der kommer et skud under podestedet fjernes det med det samme.

Nyt svar til emnet »Podning af valnød.«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Podning af valnød.

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider