Skrevet af: Bo G., 17. maj 2014 kl. 21.31
Hejsa
Jeg har et lidt finurligt fænomen som jeg har prøvet at regne ud. Jeg har nogle små majsplanter som står og hygger sig i min vindueskarm til det er varmt nok til at sætte dem ud. Jeg har lagt mærke til, at de næsten altid har nogle små dråber vand på spidsen af deres blade, men jeg kan ikke regne ud hvorfor. Det er jo ikke et stort problem, men det har bare undret mig, og jeg er blevet nysgerrig.
Det skyldes ikke at jeg lige har vandet dem, for hvis jeg tjatter lidt til dem, så dråberne ryger af, så sidder der blot nye fine dråber en time senere.
Er der en herinde som kan gøre mig lidt klogere på det?
Skrevet af: Anja Egeriis, 18. maj 2014 kl. 6.47
Google kunne - klippet fra en side, der hedder sygeplanter.dk:
Hydathoder og guttation
Ja, det er et par slemme ord, men hvis man selv vil søge videre på nettet, er det nødvendigt at bruge dem.
Der er et ret højt vandtryk i planter, for at holde dem på højkant. Trykket leveres af rødderne, og om dagen er der ingen problemer, undtagen hvis jorden er tør, så falder trykket.
Om natten er der næsten ingen fordampning fra bladene, og så bliver der overtryk i planten, for trykket fra rødderne er ikke lige sådan at regulere.
Vandet transporteres i planterne i meget små rør, kaldet ledningsstrenge. I spidsen af ledningsstrengene sidder der en lille pore, en såkaldt hydathode, der minder meget om de læbeceller, der regulerer luftskiftet i bladene.
Når fordampningen fra bladene går i stå om natten virker hydathoderne som sikkerhedsventiler, og der siver lidt saft ud, der sidder som små dråber på bladspidser, disse dråber kaldes guttation.
Er guttation skadeligt for planterne?
Umiddelbart nej, for alle planter på friland har guttation næsten hver nat.
I et drivhus er sagen lidt anderledes, selve guttationen betyder ikke noget, men det viser, at luftfugtigheden er for høj om natten.
Hvis der er kraftig guttation om morgenen, som på bladene af min vindrue ovenfor, så skal man lade døren stå på klem om natten, så der kan blive luftet ud.
Skrevet af: Bo G., 18. maj 2014 kl. 7.10
Hej Anja
Mange tak for det! Jeg har selv søgt på Google, men jeg nåede ikke frem til noget, så tak for det du har fundet ud af. :)
Skrevet af: Anja Egeriis, 18. maj 2014 kl. 13.58
Jeg prøvede også lidt forskellige søgninger, før denne dukkede op - det er en ret god forklaring :)
Skrevet af: Anonym bruger 1, 18. maj 2014 kl. 14.11
Nu er det indendørs, så det er nok ikke alm. dug, men dug starter altid på den alleryderste spids af blade og græsstrå.
Skrevet af: Mogens; E., 18. maj 2014 kl. 19.19
De samme svedperler er også typisk for bananpalmer, især når de står indendørs. Vi havde en stor bananpalme stående op af vægen, hvor et blad havde lavet en stor fugt plamage på tapetet. Tapetet virkede lige som trækpapir, så det var nyt tapet eller et maleri over pletten.
Skrevet af: Anja Egeriis, 19. maj 2014 kl. 7.23
Vi taler også i drivhus, Hans?
Skrevet af: Anonym bruger 1, 19. maj 2014 kl. 11.39
@Anja.
Jeg synes, jeg før har hørt om kondens og dugdannelse også i drivhus ;-)
Skrevet af: Anja Egeriis, 19. maj 2014 kl. 13.32
Vi taler vist i forskellige retninger...
Du begyndte jo at tale om dug udendørs, og det var jo ikke det, det drejede sig om. Dug er jo en "ydre" påvirkning - guttation kommer indefra, og det var det, vi talte om, ikke bare almindelig dug :)
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.
Her er du: Forsiden > Forum > Køkkenhaven > Små vanddråber på mine majs