Forum

Køkkenhave i mager jord

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. april 2019 kl. 13.09

Hvordan dyrker man bedst en køkkenhave, når jorden er meget mager på næringsstoffer, og der ikke må gødes.?

Bør planteafstanden f.eks. være større eller mindre end normalt, hvis man målrettet ønsker at øge udbyttet pr arealenhed.?

Hvilke afgrøder bør man vælge.?

Tips og inspiration søges. :-)

1 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 27. april 2019 kl. 13.53

Det ville være oplagt at dyrke en masse bælgplanter da disse jo kan forsyne sig selv med kvælstof via. symbiotiske knoldbakterier. Ærter, bønner, pralbønner, soyabønner og ja, der findes sågar spiselige sorter af lupin.

2 af 23 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 27. april 2019 kl. 14.43

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

3 af 23 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 27. april 2019 kl. 14.52

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

4 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. april 2019 kl. 20.27

Ja, valg af afgrøde betyder meget.

Porrer kan godt lide meget gødning, men hvis de skal dyrkes i mager jord, så tror jeg, at man kan øge høstudbyttet pr kvadratmeter betydeligt, hvis man sætter dem tættere, end man ellers ville have gjort.

Tror jeg rigtigt eller forkert.?

5 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 27. april 2019 kl. 20.49

Måske, hvis det ikke gør dig noget at de ligner forårsløg. Hvis du vil dyrke nogenlunde normale porrer må du sætte dem med større afstand hvis det skal have en chance.

Mht. lupin så huske det skal være specielle sorter kaldet søde lupiner. Staudelupin er ikke spiselig.

Jordskokker kunne måske også være en mulighed.

6 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 27. april 2019 kl. 20.54

Hestebønner (valske bønner) er også et godt valg.
Men hvorfor må der ikke gødes, når jorden mangler næring??

Du skal muligvis starte med et år, hvor du kun dyrker grøntgødning, så du kan koncentrere dig om at få jorden i en god balance - jo mere humus du kan få dannet i jorden des bedre bliver den.

7 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 27. april 2019 kl. 21.13

Jeg ville da også blande kompost i en mager jord, hvis jeg vil dyrke noget i jorden, men jeg går ud fra at det er et af dine eksperimenter.
Ingeborg

8 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. april 2019 kl. 23.17

Mange tak for alle svar.

Om 10 år er køkkenhavejorden måske så mager, at det bliver relevant at gøde den, og til den tid er dansk kødeksport nok for længst lukket ned, og en lille pose gødning koster 12.000 kr.
Derfor kan tråden blot motiveres som rettidig omhu for alle havefolk. ;-)

Jeg har med vilje ikke nærmere defineret, hvad jeg mener med "mager", fordi jeg søger erfaringer fra et bredt spektrum.

9 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. april 2019 kl. 23.38

@Claus K Madsen

Tynde porrer ( 'slikporrer' ) er de lækreste, synes jeg.
De kan også være langt de sundeste.
Og så er mager jord velegnet.
Man ville nok kunne avle flere tynde porrer i fed jord, men måske ikke særlig mange, fordi toppene ville begynde at stjæle lys fra hinanden, og så ville lyset nemt blive flaskehals for væksten med et til drikkevandet nedsivende gødningsoverskud til følge.

10 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. april 2019 kl. 23.49

Vinder jeg en præmie, eller er der nogen, som har lyst til at æde en gammel hat, hvis jeg kan finde en afgrøde, som vil give ligeså stort udbytte i mager jord som i almindelig jord, og som endda samtidigt forbedrer jordkvaliteten.?
Eller er det noget, som alle kan gøre.?
Forslag.? :-)

11 af 23 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 27. april 2019 kl. 23.55

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

12 af 23 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 28. april 2019 kl. 0.05

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

13 af 23 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 28. april 2019 kl. 0.25

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

14 af 23 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 28. april 2019 kl. 10.48

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

15 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 28. april 2019 kl. 11.51

"Om 10 år er køkkenhavejorden måske så mager, at det bliver relevant at gøde den, og til den tid er dansk kødeksport nok for længst lukket ned, og en lille pose gødning koster 12.000 kr.
Derfor kan tråden blot motiveres som rettidig omhu for alle havefolk. ;-)" (indlæg 8)

Hvad gør du af planteresterne?
En jord bliver kun mager, hvis man fjerner næringsstoffer.

16 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 28. april 2019 kl. 13.14

Hvis man f.eks. får til opgave at naturgenoprette en hede ved hjælp af dyrkning af fødevarer for at modvirke, at jorden bliver for fed, hvordan gør man så.?
Man kører jo nok ikke 1 million tons kompost på.
Selvom lyngen er kvalt af kvælstof fra nationale gylleudledninger til fordel for marehalm, så er jorden måske alligevel stadig så mager, at det er håbløst at få selv den mindste smule menneskeføde fra den, og på den måde gøre den endnu mere mager og egnet til lyng igen. Eller kan økologerne finde nogle tricks..? :-)

17 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 28. april 2019 kl. 18.23

Hvis man får til opgave at genoprette en hede starter man vel med sætte nogle dyr på græs. At gøre det ved at dyrke grøntsager er som at blæse med mel i munden.
Men hvis du vil fjerne mest muligt kvælstof fra jorden gætter jeg på at evighedsspinat kunne være en mulighed. Du kan høste rigtig meget bladmateriale fra dem i løbet af en sæson og nitratindholdet er i den høje ende (det er en sort af bladbede).

18 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 28. april 2019 kl. 19.06

Der kom ikke mange svar til indlæg 10.
Et muligt svar kan være Karse.

@Claus K Madsen

Tak for evighedsspinat tippet.

Jeg kan ikke se, at det er at blæse med mel i munden.
Hvis jorden skal gøres endnu mere mager, så må det blot handle om at høste noget og transportere det væk.
Om koen gør det, eller om høslet gør det, eller om køkkenhaveafgrøder gør det, det må vel være mindre væsentligt for genopretningen.?

Jeg har set sortebær vokse sammen med lyng. Kunne det være noget.?

19 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 28. april 2019 kl. 19.17

Svar til 10
SKVALDERKÅL, spiselig afgrøde, passer dig selv år efter år, smuk blomstring, fin insektplante, løsner jordstrukturen med sine mange rødder og udløbere...... og du må ha’ den helt for dig selv :-)
Ingeborg

20 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 28. april 2019 kl. 19.27

Ja, sortebær/revling er en del af hedefloraen. Ligesom "rigtige" blåbær, som smager af noget mere.

21 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 3. juni 2019 kl. 13.10

Svar til 19
Jeg har aldrig set skvalderkål trives i meget mager jord.

22 af 23 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 3. juni 2019 kl. 13.15

@F. Christensen

www.havenyt.dk/forum/dyrkningsmetoder/19801.html#e135732
Citat:
"prøve at dyrke i næringsfattig jord, så kunne du afprøve amarant og quinoa."

Vil du skrive lidt mere om dem.?

23 af 23 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 3. juni 2019 kl. 14.03

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

Nyt svar til emnet »Køkkenhave i mager jord«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Køkkenhaven > Køkkenhave i mager jord

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider