Forum

Røde pletter på kartofler

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Palle, 19. juli 2006 kl. 14.48

Hej

Vi har for første år sået kartofler i nogle højbede, planterne er blevet meget store og idag var så dagen hvor vi skulle prøve at kigge til dem. ÆV BÆV de var fulde at lyserøde pletter. Er der nogen der kan hjælpe?

Kan de spises alligevel?

1 af 1 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Knud Halskov, 20. juli 2006 kl. 9.10

Hej Palle

Du skal ikke være bange for at spise dine kartofler. De lyserøde pletter – ja, hvad kan det skyldes? To ofte forekommende problemer med kartofler er skurv og kartoffelskimmel. Skurv viser sig ved brune, rynkede pletter, som man uden videre kan skrabe eller skrælle væk. Det kommer af rigelig kalk i jorden eller, hvis kartoflerne har haft det lidt for tørt i vækstperioden. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt på nye kartofler. Kartoffelskimmel er langt værre. Det kommer med varmen og høj luftfugtighed, begyndende som regel sidst i juni. Vi døjer med det næsten hvert år – men ikke i år! Når kartoflerne angribes af skimmel skal man fjerne toppen, for at det ikke skal gå i kartoflerne, som ellers vil blive syge og rådne. Man kan også sprøjte mod kartoffelskimmel, men så skal det gøres FØR skimmelen sætter ind, hvilket normalt varsles i dagspressen. Sprøjtning mod skimmel skal gentages hen over sæsonen i forhold til nedbøren. Regnen vil nemlig fjerne det "panser", som sprøjtemidlet har lagt på kartoffeltoppen for at beskytte den imod angreb. Kan man lægge sine kartofler så tidligt, at de kan nå at blive store nok til Skt. Hans, er det nemmeste -og eneste økologisk forsvarlige – bare at fjerne toppen, når tid er.

Venlig hilsen, Knud

Nyt svar til emnet »Røde pletter på kartofler«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Køkkenhaven > Røde pletter på kartofler

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider