Forum

Kommentarer til »Hvorfor er vores squash bitter og besk?«

På denne side finder du kommentarer til teksten Hvorfor er vores squash bitter og besk? Hvis du vil skrive en ny kommentar, kan det være en god idé at læse teksten først.

1 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Sandie Nielsen, 26. juli 2009 kl. 17.19

Hej Lila

Jeg har en svigermor der har fået squash forgiftning, og vi har derfor læst din artikel.

Vi har forsøgt at finde ud af hvor langvarige disse suyptomer er, men har ikke kunnet finde noget svar – hvilken klide har du benyttet dig af?

Det tyder iøvrigt på, at der er flere tilfælde af disse dårlige squash, da hun ikke er den eneste der har fået "spist" af en.

med venlig hilsen Sandie

2 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lila, 26. juli 2009 kl. 18.13

Puha Sandie, det er meget synd for hende. Jeg håber snart hun kommer sig.

Jeg mindes ikke noget i det, jeg har læst, der handlede om de mere medicinske aspekter, såsom varighed af symptomerne. Jeg har lige kigget og der er enkelte rapporter på nettet om forgiftning med bitre squash; de navner "nogle dage" eller "flere dage", men det er også afhængigt af hvor meget, man har spist. De fleste kan ikke klare ret meget på grund af smagen.

I kan prøve at Google denne bog: Food Safety Hazard Guidebook. (Link'et er for langt til at give her.) Der er en artikel om det på engelsk – men der står mest at tilfældene normalt ligner en mild madforgiftning (i hvert fald for voksne), netop fordi man ikke indta'r ret meget, medmindre man er ret tolerant voerfor bitre smag. Så hvis du kender andre, der kun er lidt dårlige, kan det være grunden.

Jeg har også fundet en artikel fra en amerikansk rådgivning for små landbrug og lagt den på vores hjemmeside: www.froesamlerne.dk/pdf/forgiftning_med_bitre_squash.pdf. Der står mere om giftige squash – men det samme om forgiftningen.

3 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilium, 26. juli 2009 kl. 19.19

Ja og det er sikkert meget farligt og mindst ligeså dødeligt som at trække vejret indenfor.

I det mindste skal man straks søge speciallæge (fodlæger er specialister på dette felt -selvom specialet ikke eksisterer). Alle skadestuer higer efter at modtage" sådanne forgiftningspatienter"-de har da heller ikke andet at lave!

Alle bør isoleres på hospital i mindst 14 dage før statsministeren giver tilladelse til at man kan opholde sig i det fri.

Hvis man bliver inficeret skal alle i landet have 14 dages ferie i udlandet.

Må vi være fri for sådanne historier!

Mage til Hoaxhistorie.

Ja -det er agurketid må man sande. Uha jeg nævnte ikke bitre agurker!

4 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lila, 26. juli 2009 kl. 21.15

Jeg forstår ikke hvorfor dette skal være så morsomt. Det er måske et lille problem på verdensplan, da der ikke er mange, der får denne forgiftning. Men det hænder ikke helt sjældent i USA og Australien, hvor vilde og giftige squash – bitrestoffet hedder Cucurbitacin E – krydsbestøver de planter, der bruges til frøavl. Man kan en gang imellem få enkelte giftige frø i frøposer – squashfrø avles i de varmere lande – eller fra egne frø, hvis der en gang imellem sker en krydsning med pyntegræskar. Resultatet er en sjældent livsfarligt (undtagen for småbørn) men ofte meget ubehagelig forgiftning med slemme mavekramper, opkast, diarré, og evt. vejrtrækningsproblemer. Kyder det virkeltig grinagtigt?

5 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 26. juli 2009 kl. 22.54

Det kan også være en hel almindelig allergisk reaktion. Min mand reagerer allergisk overfor squash og græskar med både feber og opkastning, og det tager et døgns tid,, førend det er ovre. Selv en indsprøjtning med antihistamin kan ikke stoppe den allergiske reaktion.

6 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Sandie, 14. august 2009 kl. 8.16

Hej Lila
Jeg vil give dig ret i at det ikke er særlig morsomt at få denne forgiftning. Min svigrmor døjer stadig med eftervirkninger fra sit uheldige møde med en dårlig squash. Hvilket vi tror skyldes at hun i forvejen har et dårligt helbred.Hun beskriver selv at den ret hun havde lavet, med en masse forskellige grønsager smagte bittert og metalisk. Hun var ikke i tvivl om at der var et eller andet i retten der var dårlig. For at finde ud af hvad det var der var dårligt forsøgte hun at smage på grønsagerne i retten hver for sig, men alt smagte grimt. Hun troede først at det var den grønne peber og smed sine grønne peber ud. Hun får det ret hurtigt dårligt og får diarre som varer flere dage og føler sig meget utilpas. Min svigrinde kendte til en der havde haft en meget voldsom squashforgiftning sidste år, og på den måde fandt vi frem til det vi heller ikke troede fandtes. Det viser sig efterfølgende at den mand hun har fået squashen af også fik forgiftning af en squash fra deres avl. De har fundet ud af, at de squash kommer fra en bestemt plante.

7 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lila, 14. august 2009 kl. 9.18

Hej Sandie
Jeg er ked af at høre at det har varet så længe. Men glad for at du har beskrevet forløbet, så andre ved hvad de ikke skal prøve at smage på.

Det er vist typisk for giftige krydsninger, modsat allergiske reaktioner, at det er én plante, der er den skyldige. Som frøsamler vil jeg gerne vide, hvis I nogensinde finder ud af det, om det var købte frø eller frø af egen avl...

8 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Helle Wibe, 18. august 2009 kl. 13.08

Jeg er først nu blevet klar over problematikken vedr. krydning mellem græskarene.

Jeg går ellers og nyder mit kæmpe vildnæs af græskar, og har sået både indkøbte squashfrø og hjemmehøstede pyntegræskar. Nu er jeg temmelig bekymret! Kan/skal jeg smage på hver enkelt? skal jeg turde at forære nogle væk? Kan jeg vurdere på frugtens udseende? F.eks har jeg sået Zucchetta Tromba dd'Albenga og Zucchino tondo chiaro di Nizza som har karakteristisk udseende!

9 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lila, 18. august 2009 kl. 13.23

Hej Helle
Du kan ikke se noget udfra frugternes udseende i år. Det er først næste år, du evt. vil få "sjove (eller giftige) børn" – hvis du gemmer frø og sår dem. F.eks. kan de to italienske courgetter, du nævner, krydse sig med hinanden og med dine pyntegræskar.

Men omvendt, du får heller ikke problemer i år med spisesquash, du har sået fra indkøbte frø, selv om begge typer vokser i haven nu. Det kan du kun risikere hvis du er så uheldig at have købt frø, der havde fået vilde gener hos den, der har produceret frøene til salg. Og det sker meget sjældent.

Men jeg vil fraråde dig at tage og bruge frø af egne spisesquash/courgetter næste år, netop fordi du dyrker pyntegræskar. Og man kan altid sige, når man gi'r frugterne væk, "Husk – spis ikke bitre squash, de er giftige."

10 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lila Towle, 18. august 2009 kl. 13.26

For resten: jeg ta'r fejl netop med hensyn til Tromba d'Albenga! Den er IKKE i familie med pyntegræskar eller almindelige courgetter/squash, heller ikke Tondo di Nizza. Men kun med andre moskusgræskar. Så du kunne evt. tage frø af denne som den eneste.

11 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilium, 18. august 2009 kl. 22.04

Mit indlæg skal ikke betragtes som morsomt, men vi må altså have mere belæg for at du skræmmer alt og alle fra vid og sans uden dokumentation.

Alle har oplevet at have det dårligt efter at have spist et eller andet. Nogle mennesker hænger så alle deres symptomer op på denne historie og lever resten af deres liv med at de er blevet agurkeforgiftede eller lignende.

Der er mange neurotiske mennesker, der elsker sådanne udokumenterede forgiftningshistorier og jeg synes ikke der er grund til yderligere at oppiske en stemning der er helt udokumenteret. For lige at give et eksempel, er der alle dem der mener at deres tarmsystem er svampeinficeret og hvor private så tilbyder, at helbrede dem ved tarmskylning til 675 kr... Mage til usaglig udnyttelse af svage mennesker skal man da lede længe efter...

12 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lila, 18. august 2009 kl. 22.59

Det er sund fornuft ikke at spise noget, der smager dårligt eller har en veldokumenteret giftig virkning. Det samme gælder almindelige madvarer, der er mugne, lugter, ikke er opbevaret køligt osv. Advarsler om at stege kød, pas på med rå æg i desserter til mange mennesker osv. skræmmer ikke mig fra vid og sans, og jeg tvivler på at de hæmmer de fleste i deres livsudfoldelser. Det samme må gælde advarsler om bitre squash, hvor giften er veldokumenteret, selv om det er sjældent, det sker (bl.a. fordi folk normalt ikke kan tvinge sig selv til at spise dem).

Hele dit argument synes at bero på at det ikke kan passe, er usandt, og derfor er dem, der taler om det, enter neurotiker eller nogen, der vil oppiske en skrækstemning. Men hvis der rent faktisk findes belæg for at cucurbitaciner er giftige, og en sjælden gang imellem har forgiftet nogen, så er du ude i en forkert ærinde.

Har du prøvet at kigge i de referencer, jeg har nævnt? Det er let nok at dokumentere at forgiftninger med cucurbitaciner forekommer. Og at de er sjældne. Og at de, når de en gang imellem forekommer, kan være ret ubehagelige. Prøv f.eks. at se artiklen i Politiken fra 2007. politiken.dk/tjek/dagligliv/mad/article357904.ece. Og de øvrige artikler, jeg har nævnt. Og så fortæl mig, om de alle tager fejl.

For at gøre det nemmere citerer jeg Fødevarestyrelsens "Oversigt over naturlige giftstoffer":
"Cucurbitaciner.

Relevante fødevarer: Squash, agurk og andre grøntsager fra agurkefamilien.

Effekter/Symptomer: I Danmark har der været flere tilfælde af kvalme, mavesmerter, efterfulgt af opkastninger og diarré hos mennesker, der havde indtaget rå eller tilberedte squash, der havde en bitter og ofte metalagtig smag. Både hjemmedyrkede og købte squash (også kaldet courgetter eller zucchini) gav anledning til forgiftning. Den bitre smag skyldes curcurbitaciner

Risikogruppe: Alle aldersgrupper er følsomme

Råd og sundhedsmæssig vurdering: Spis ikke squash eller agurker, der smager bittert. En mundfuld bittert smagende squash eller agurk er nok til, at man kan udvikle forgiftning. Hvis ikke så lille en dosis gav effekt, ville der næppe optræde forgiftninger, fordi curcurbitaciner er nogle af de mest bittert smagende stoffer, man kender (Nordisk Ministerråd, 2005)."

I det tilfælde, vi har skrevet om her, var der tale om en person med svækket helbred, der ikke blev livsfarligt forgiftet, men alligevel var meget påvirket af disse symptomer. De fleste vil nok mere opleve det som et anfald af Roskilde-syge el. lign.

Men det er stadig i området "sund fornuft". Squash er blevet populær i de senere år, 1 ud af mange hundrede tusinde kan evt. smage ad h... til og være giftig. Spis den ikke. Det siges meget nøgternt i Fødevarestyrelsens vurdering! Det er ikke at skræmme nogen fra vid og sans. Snarere bare en oplysning.

Som du kan se har jeg fortalt den forrige, at der IKKE er nogen fare ved at dyrke flere slags græskar sammen. Men hvis nogen ønsker at lave egne frø – det, jeg især beskæftiger mig med – skal de kende deres planter. Så er den heller ikke værre.

13 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kim Pedersen, 6. august 2012 kl. 23.00

Har bagt squashkage til min søde kærestes fødselsdag i dag. Den smagte afskyeligt. Har via denne blog fundet ud af hvorfor. Den indeholdt desværre en forgiftet squash. Når man får den første bid af kagen i munden er må overhovedet ikke i tvivl. Det smager afskyelig og man får lyst til at spytte den ud igen. Håber nu ikke at de 12 fødselsdagsgæster bliver syge.

14 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: AnneMarie Holmsgaard, 26. januar 2015 kl. 13.05

Jeg har høstet hokkaido af een plante i år. Mindst 20 store græskar. I den sidste frugt var kernerne begyndt at spire og kødet havde en let bitter smag. Da det er fra samme plante som alle de gode græskar vi allerede har spist, kan det jo ikke være et "giftigt" frø, der er årsag. Ingen har været syge, selvom vi spiste den. Kender nogen dette fænomen? Skyldes det curcurbitaciner?
V.h. AnneMarie

15 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lila Towle, Frøsamlerne, 26. januar 2015 kl. 13.29

Der er flere meldinger på nettet (på engelsk) om squash/ græskar der er forsøgt spist efter de var begyndt at spire - og hvor smagen var bitter. Der står også at spirer fra squash og græskar skal spises unge, da de begynder at blive bitre efterhånden som de bliver store. Så ja, fænomenet er set. Jeg kunne godt forestille mig at spirede frø begynder at danne cucurbitaciner - det ville nok beskytte dem i deres opvækst. Men jeg ved det ikke. Og der er tilsyneladende ikke så mange som i de farlige krydsninger med "vilde" squash.

16 af 16 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: AnneMarie Holmsgaard, 26. januar 2015 kl. 14.26

Tak, vi lader være at gemme græskar så længe næste år

Nyt svar til emnet »Hvorfor er vores squash bitter og besk?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Kommentarer > Kommentarer til »Hvorfor er vores squash bitter og besk?«

Søg:

StοΏ½t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider