Skrevet af: Thomas T., 7. januar 2014 kl. 10.48
Hej
Vi har en tjørnehæk der adskiller vores grund fra naboens. Der er et enkelt sted hvor den er gået delvist ud, og så er der et andet sted hvor der er nogle relativ store huller i bunden af hækken. Hækken er omtrent 180cm høj og hullerne er vel op til omkring 120-150 cm.
Det er ikke en mulighed at klippe hækken helt ned.
Kan vi i stedet plante noget færdig tjørnehæk på omkring 120cm i hullerne, og er det overhovedet til at grave der for eksisterende rødder, etc.? Vil det kunne fylde hullerne ud?
Kan vi gøre det uanset årstiden?
Tak for det.
Mvh.
Thomas
Skrevet af: Thomas T., 7. januar 2014 kl. 10.49
Og hvor stort er rodnettet typisk når man køber en 'færdig' stump tjørnehæk?
Tak for det.
Skrevet af: Clara Andersen, 7. januar 2014 kl. 13.35
Hej Thomas
Jeg har med fordel repareret huller i min gamle tjørnehæk ved at finde selvsåede liguster rundt om i haven og plante dem ind i hullerne. Sådan nogle på 20-30 cm i højden kræver ikke et stort hul og de finder selv op i hækken relativt hurtigt og er vældig gode til at gøre den tæt, plant gerne med kompost om roden.
Lige nu er jorden meget våd og kan let blive for kompakt og iltfattig, hvis man planter nu. Ellers kan man plante året rundt, hvis man holder dem vandet.
Jeg tror det kan være svært at få et stort hul til større planter uden at beskadige hækkens rødder. Og hvis hullet er opstået fra en udgået stamme med svamp, er det måske ikke smart at plante tjørn igen uden at fjerne en del jord fra stedet. Tror det er bedst at plante store planter i god tid før løvspring, men jeg er ikke ekspert i det.
Skrevet af: Thomas T., 7. januar 2014 kl. 14.04
Tak for det, Clara.
Af hensyn til grundejerbestemmelserne skal det dog være tjørn (selvom jeg hellere ville have noget der ikke stikkede).
Mvh.
Thomas
Skrevet af: Clara Andersen, 7. januar 2014 kl. 15.17
Det er da også stadig tjørn, du har. Prøv bare at se efter, hvad andres hække er "forurenet" med. Du kan jo kalde indplantet liguster for uskadelig ukrudt... ingen vil gø af det. Jeg må også kun have tjørn, og ingen har da lagt mærke til, at der er lidt liguster imellem. Andre har værre ting imellem, hyld, hassel osv. som gror hurtigere end klipning kan følg med til.
Skrevet af: Lone Brems, 8. januar 2014 kl. 0.02
Hej Thomas T
Det kan måske have betydning at få klarlagt, hvorfor planterne er gået ud. Er det svampesygdom er det måske ikke realistisk at tænke i udskiftning af nogle få planter, fordi problemet bare vil blive forværret efterhånden som flere planter bliver svækkede - medmindre der ændres på forholdene i jorden omkring hækken (det kan være forhold som mere overfladekompost / tilførsel af mikronæringsstoffer / vanding / dræning.
Men det kræver en fagmand at opdage præcist, hvad der er galt....
Så hvis udgangspunktet er, at der tilfældigvis / forklarligt er nogen planter der ikke trives særlig godt, ja så vil det være en god idé at investere i færdighæk for at genoprette den eksisterende hæk.
"Færdighæk" er en beskyttet betegnelse for et produkt, som er formet ved både rodbeskæring og beskæring af plantens overjordiske dele.
Anbefalingen er generelt, at der til plantning graves et ca 30 cm dybt hul pr plante - og hullet skal vel være ca 30 - 40 cm i diameter.
Så det er ikke noget voldsomt stort gravearbejde, men der er god fornuft i at fjerne gamle rødder fra de stykker, hvor hækken er gået ud. Og det kræver en skarp spade eller en økse, som må bruges til formålet (begge redskaber skal slibes både før og efter anvendelsen til dette formål !). Det kan være formålstjenligt at tilføre noget frisk muld i forbindelse med plantningen - og så skal der tænkes i vanding i en - to vækstsæsoner.
Begge tiltag vil gavne de nyplantede og de godt groende planter, der står lige ved siden af de nyplantede. De godt groende har fået beskadiget rodsystemet og har brug for ekstra næring og let adgang til vand i et par år.
Det kan lade sig gøre at få flere typer tjørn som færdighæk - spørg forhandlerne, hvad der er på lager nu.
Med venlig hilsen fra
Lone
Skrevet af: Thomas T., 8. januar 2014 kl. 8.54
Tusind tak, Lone. Ved du om jeg kan gøre det på hvilken som helst årstid, eller inden foråret, så det hele kan spire samtidigt?
Mvh.
Thomas
Skrevet af: Lone Brems, 8. januar 2014 kl. 14.47
Hej Thomas T
Bedste plantningstidsrum er oktober til marts - dvs i den periode, hvor der ikke er blade på planterne. De tåler bedst håndteringen (med risiko for udtørring på grund af vind og / eller varme) mens der ikke er brug for en kraftig væskeudveksling mellem rod og top, som der jo er når bladene skal holdes forsynet.
Vælg en frostfri og nogenlunde tør periode til arbejdet.
Clara Andersen har ret i, at plantning i en tung meget våd jord kan give iltfattige forhold omkring rødderne - og det kan hæmme en sund rodudvikling.
Hvis du køber dig til "harpet muld" for at udskifte jorden har den et relativt behersket indhold af lerpartikler og hvis leverancen kan overdækkes, ja, så kan det måske gå an at plante (selvom jorden der skal graves væk er meget våd....). Det vil gavne planten at plantehullet er løsnet godt med greb eller spade under planteniveauet.
Et beskyttende lag overfladekompost i en bræmme på 30 cm på hver side af hækken efter plantningen vil udsætte vandingsbehovet nogen uger. Det vil også hæmme tilslemning af jorden omkring rødderne, sådan at luftlommer og luftkanaler bevares mest muligt intakte.
Held og lykke med udbedringen af "hullerne" !
Med venlig hilsen fra
Lone
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.