Forum

Billigt surbundsbed

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Lene K., 18. april 2011 kl. 21.38

Vi vil gerne have et surbundsbed i haven, men vil gerne høre om det ka laves meget billigt. Kan man bruge jord fra plantesække blandet med grannåle? Hvad med sådan noget kompost fra genbrugsstationen blandet med grannåle? Kan noget af det bruges? Har ikke så meget forstand på det, så tager meget gerne imod gode råd:-)

1 af 1 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 19. april 2011 kl. 8.49

Hej Lene K

Det kan laves billigt - og miljøvenligt.

Surbundsplanter vokser bedst i næringsfattig, fugtig og porøs (luftholdig) jordbund. Og da de jo gerne skulle trives godt i Jeres have gælder det om at skabe de betingelser:

Næringsfattigt jordbund:
Plantesække indeholder sphagnum tilsat forskellige næringsstoffer - altså ikke lige det, der er brug for...
Kompost fra genbrugsstationen er ofte meget næringsrig og det er tit ikke muligt at få oplyst næringsindholdet. Altså heller ikke et udgangspunkt for det næringsfattige.
Hvad er der så af muligheder ?
Du er selv inde på grannåle - det er et pletskud ! Gran- og lærkenåle er fremragende som langsomt omsætteligt materiale til indblanding i de øverste jordlag og som jorddækkemateriale.
Hakket halm, træspåner, bark er andre muligheder. Gratis er det jo ikke, men de tre nævnte er ikke dyre, kan være lokalt producerede og hører til de fornyelige ressourcer.
I denne sammenhæng er det vigtig viden, at halm kan dyrkes på 1 vækstsæson, lærketræets nåle fungerer på træet 1 vækstsæson, grannåle fungerer 3 - 5 år før de drysser af træet, træspåner og bark forarbejdes ud fra 30 - 80 år gamle træer, sphagnum er tusindvis af år om at dannes i højmoser, der kan udnyttes industrielt)

Når det organiske materiale er ved at være omsat efter 3 - 7 år er det tid at lægge mere bark / hakket halm / nåle / træspåner ovenpå jorden i bedet.
Til den tid vil Jeres surbundsplanter have udbredte rodnet og det er bedst for deres trivsel ikke at forstyrre med gravning og vending af de øverste jordlag. Man lægger blot et lag nyt materiale ud ovenpå jordoverfladen.

Fugtig jordbund:
Fugtigheden kan sikres på flere måder: Det høje indhold af nåle / halm / spåner / bark hindrer stærk fordampning af vand fra jorden. Skygge ihvertfald en del af dagen har samme virkning. Og passende læ er også vigtigt for at vinden ikke får frit spil på jordoverfladen.
Endelig kan man vande - det er en fordel at anvende regnvand, som ofte er svagt surt i modsætning til grundvand, der de fleste steder i Danmark indeholder kalk.

Porøs jordbund:
Det er afgørende for surbundsplanters rodnet, at der kan komme luft ned i jorden gennem små porer og at der ikke kommer til at stå vand eller mudder i rodzonen i længere tid.
Her er det vigtigt at vurdere jorden på det sted, I har valgt til surbundsbed.
Er det en tætpakket lerjord skal der muskelkraft til at løsne den og få blandet groft grus i ned til 30 - 40 cm dybde.
Hvis der ofte står vand i lang tid efter regnskyl kan det være nødvendigt at tænke på også at dræne - evt med nedgravede stenfaskiner ( se evt mere om det og få et ekspertsvar ved at skrive følgende spørgsmål i søgefeltet øverst på siden: Hvad gør jeg ved min klæge jord?)
Hvis det er en let sandjord er porøsiteten sikret og så er det enklere at komme igang med surbundsbedet ;-)

Rigtig god fornøjelse med projektet !

Med venlig hilsen fra
Lone

Nyt svar til emnet »Billigt surbundsbed«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Prydhaven > Billigt surbundsbed

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider