Forum

Bøgehæk med?

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Bente Dam Hansen, 21. juni 2021 kl. 9.47

På bøgehækkens blade sidder disse ting, som jeg ikke ved, hvad er. De ligner ikke orme eller larver og heller ikke æg. Bladene ser normale ud bortset fra disse fremmede ting. Det virker som om de rødlige er de ældste. Hvad mon det er, og hvad skal jeg gøre ved dem?

1 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kim Petersen, 21. juni 2021 kl. 10.11

Det er Bøgegalmyg (Mikiola fagi) - dens larver lever indeni.

2 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Bente Dam Hansen, 21. juni 2021 kl. 10.16

Tak for svaret. Er det noget, der på sigt æder hækken? Hvad skal jeg sprøjte hækken med?

3 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kim Petersen, 21. juni 2021 kl. 10.52

Hov, hov - det er vist en hjemmeside om økologisk havebrug, så nævn endelig ikke noget om at sprøjte :-).

Nej, de skader ikke hækken, de æder ikke engang bladet, men de får bladet til at producerer en ekstra udvækst, som de kan leve i og spise af. Så helt uskadelig - det ser kun underligt ud :-)

4 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karen Højland, 21. juni 2021 kl. 11.28

Men på bagsiden sidder der ofte noget hvidt klister, bøgelus, som vist ikke er helt uskadeligt, især ikke for unge planter..

5 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 21. juni 2021 kl. 15.26

Hej Karen Højland

Bøgelusen ses med det blotte øje som hvide småtotter. Bøgelusen udskiller honningdug, en sukkerholdig, klistret substans.
Der er flere fjender for bøgelusen - fx er mariehøns, guldøjer og forskellige snyltehvepse rigtig gode hjælpere i at begrænse bøgelusenes antal.

Så forebyggende kan man sørge for at disse insekter, der har funktion som nyttedyr i denne sammenhæng, får gode vilkår for at opretholde en bestand i haven, så de er klar, hvis bøgelusenes antal bliver en belastning for små hækplanter.
Især er "rodehjørner" med en bunke bark, vissent tørt løv, et kvashegn eller en stendynge på en kubikmeter med næve-store sten og enkelt størres sten værdifulde for mange insekter.
Og rodehjørne skal faktisk forstås helt modsat: Rod endelig ikke - lad bunker og hegn være så uforstyrrede som det nu er muligt og helst så længe som muligt. Skal der suppleres med materiale kan de ske midt på sommeren, hvor de voksne generationer har travlt med formering. Først når larverne skal til at forpuppe sig har de brug for sikre overvintringssteder.

Venlig hilsen
Lone

Nyt svar til emnet »Bøgehæk med?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Skadedyr og plantesygdomme > Bøgehæk med?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider