Forum

Birkesaft

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Rasmus W., 20. marts 2018 kl. 16.44

Hej alle sammen

Jeg har i år forsøgt mig med at tappe birkesaft fra nogle af mine træer. Der er efter to dage kommet ganske lidt i glassene ved det ene træ, mens der intet er kommet ved det andet træ. Det saft som er kommet er dog gyldent i farven, hvilket undrer mig. Burde det ikke være helt klart? Og hvad kan være årsagen?

Er der nogen herinde som har bud på hvorfor farven er gylden? Og kan det bruges? Og hvad skal jeg gøre for at få mere/bedre saft?

På forhånd tak,
Rasmus

1 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Vibeke Dyrst, 20. marts 2018 kl. 17.58

Den forlængede vinter og megen kulde taget i betragtning, kunne det godt være, at du er lige tidligt nok ude? Sæsonen skulle løbe hen til maj.

2 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Annette Lundgaard, 20. marts 2018 kl. 18.20

Vi har prøvet dette par gange. Vores saft var klart som vand. Det smagte af ingen verdens ting! ;-)

3 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 20. marts 2018 kl. 19.32

Man kan lave en god vin på birkesaft .....eller briliatine til at komme i håret.

4 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 20. marts 2018 kl. 20.20

Hej Rasmus

Tapper du fra overskåret gren eller fra hul boret ind i træet ?
Hvis der er andre materialer end birketræ og opsamlingsglas der har berøring med saften: Hvilket materiale er der tale om ?

Måske kan svarene på spørgsmålene lede hen til en forklaring...

Min erfaring svarer til Annette Lundgaard's (indlæg nr 2) - helt klar og farveløs saft.

Venlig hilsen
Lone

5 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Rasmus W., 20. marts 2018 kl. 21.28

Tak for svarene.

Jeg har boret et 10mm hul ca 8 cm ind i stammen, hvori jeg har indsat en fødevaregodkendt slange, som går ned i et syltetøjsglas. Så der burde ikke være kontakt med andre ting.

Jeg tror simpelthen jeg bliver nødt til at bore nogle nye huller i løbet af påsken og prøve igen. Måske er jeg bare for tidligt ude...

6 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ayoe B. P., 21. marts 2018 kl. 9.10

Jeg høstede sidste år ganske mange liter fra blot et træ. Det var mit første forsøg. Først, så fik jeg ikke sat tappehanen (messing) ordentlig ind i træet, så der løb en hel del ved siden af og ned af stammen. Men da jeg fik ændret på dette, ved at lave et nyt hul, skal jeg love for at saften løb. Et syltetøjsglas er slet ikke nok, du skal minimum op i 5 liters dunke, men kommer nærmere op omkring 10 liter i døgnet, hvis det er et halvstort træ. :-)

Du skal blot HUSKE, at rense hullet efter boring og igen, før du LUKKER det igen med en træprop. Ellers kan du slå dit træ ihjel med fx. svampesygdomme i hullet du har boret!!!!

Saften er næsten smagløs, med en meget mild sødme, men det kan koges ind til sirup til opbevaring resten af året (noget jeg har gjort med godt resultat) - og jvf. eksperterne, så giver lidt birkesaft i dejen endnu bedre bageegenskaber. ;-)

Mvh. Ayoe

7 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 21. marts 2018 kl. 16.23

Hej Rasmus

Nu begynder det at være lidt mystisk / spændende !
Kan det være en mulighed, at det bor, du har brugt har haft rust / anden belægning på overfladen ?
Eller er det en mulighed, at der kan være presset "barksmulder" ind i borehullet ?

MVH Lone

8 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Vibeke Dyrst, 22. marts 2018 kl. 16.49

Går ud fra, at du har lavet du research inden du gik i gang, men kan du være kommet til at bore helt ind i kerneveddet i midten af træet?

9 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Rasmus W., 23. marts 2018 kl. 9.49

Tak for svarene.

Jeg har brugt et helt nyindkøbt træbor til formålet, og sørgede for at rense smulderet ud af borehullet inden jeg satte slangen i. Der er tale om nogle meget store træer (ca. 12 m høje, 40 cm diameter stamme), så måske der skal bores dybere ind end de ca. 8 cm som jeg har gjort?

Jeg kommer til at eksperimentere hen over påsken med nogle nye huller. Kommentarer og forslag er meget velkomne :)

10 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tom Andersen, 23. marts 2018 kl. 11.50

Nej, du skal ikke bore dybere, det er i splintveddet at saften stiger.

11 af 11 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Rasmus W., 23. marts 2018 kl. 12.11

Tak, det er meget nyttig viden. Så vil jeg forsøge med nogle nye, kortere huller i stedet for.

Nyt svar til emnet »Birkesaft«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Skovhave, flerårige grønsager og permakultur > Birkesaft

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider