Forum

Dyrkning i en havestue

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Annie Petersen, 9. juli 2019 kl. 17.08

Hej Jeg vil indrette et lyst rum i vores lejlighed til en slags havestue. Det er et kammer som ligger åbent i forlængelse af køkken. Jeg kan tænke mig en vin plante der snor sig op under loftet og gerne andet der ser frodigt ud.
Der er 3 fags vinduer og som sagt et lyst rum med eftermiddagssol men men det er indendørs.
Mon jeg kan få gode ideer til hvad jeg skal satse på kan trives indendørs og hvordan jeg passer de på gældende planter.
Venter spændt på svar :-) vh Annie Petersen

1 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 9. juli 2019 kl. 17.59

Vin vil godt kunne vokse der, men den vil ikke, som jeg forstår din forklaring, få lys nok til at sætte druer.
Og så er der nok noget andet, der er bedre.

2 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 9. juli 2019 kl. 19.32

Husk at store planter også giver fugt i lejligheden. For mange år siden var der mange der havde Kongevin og Måneskinsranker til at sno sig på vægge og lofter. Jeg kunne forestille mig at du havde et kompakt plantearrangement, som støttede hinanden. Tænk også på at planterne skal vandes individuelt ... og at du måske er borte i længere tid. Er du ofte bortrejst, må du vælge tørketålende planter.
Ingeborg

3 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Annie Petersen, 9. juli 2019 kl. 19.47

Tak for svar og forhold der er gode at huske på vh annie

4 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 9. juli 2019 kl. 21.31

En rum med kun et vest vendt vindue giver alt for lidt lys til at man kan bruge det som havestue der skal også komme lys ind fra oven , og det kræver også at temperaturen i vinterhalvåret kan sænkes til ca 8 / 10 gr. C så planterne kan gå i vinterdvale .

5 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 9. juli 2019 kl. 22.43

Det kunne jo sagtens lade sig gøre, hvis man vælger de rigtige planter. Men skriv lidt om, hvor meget plads planterne må tage?
Jeg har en muret pejsebænk, hvor jeg sagtens kan hav er frodigt hjørne med kun et stort vestvendt vindue under den overdækkede terasse. Beholdningen er lidt sløjt p.t, fordi nogle planter er kommet ud at stå i halvskygge, men her er der et billede af de resterende. Det er Schefflera, Stuebregne, Diefenbachia, og Fredsliljer på billedetog de er mindst 3-15 år gamle.
Ingeborg

6 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Freya Grossmann, 12. juli 2019 kl. 12.11

Jeg vil foreslå, at du vælger stueplanter. Mange udendørs planter trives ikke indendørs, da luften er for tør.
Jeg vil også tro, at fx citrontræer og oliven vil have det køligere om vinteren, end du kan give dem i en lejlighed.
Der er mange forskellige planter, og biblioteket har masser af bøger om stueplanter. Det vil jo også afhænge af, om du vil have mindre blomster eller kaktus, palmer eller orkideer. - grønt eller blomstrende?Det hele kan blive flot, men kræver forskellig pasning.
Og så har det jo også betydning, hvad anskaffelsen må koste. Palmer kan jo koste over 1000 kroner, mens andre stueplanter formerer sig så livligt, at du kan finde gratis aflæggere på fx facebook eller dba.dk.
Held og lykke med det.

7 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 12. juli 2019 kl. 12.57

Der er kaktus der godt kan trives i et vestvindue , og blive meget store og blomster , de såkaldte skovvoksende kaktus , selenicereus grandiflorus , bedre kendt som nattens dronning , gror og vokser fin i et vestvendt vindue.

8 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 12. juli 2019 kl. 14.13

Kaktus er jo ikke ligefrem frodige, hvis det er frodighed Annie gerne vil have. Jeg vil nærmere forslå sukkulenter uden pigge og dem findes der mange af, både med og uden blomster.Spørgeren fortæller jo ikke om der er små børn eller husdyr i lejligheden.
Ingeborg

9 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 12. juli 2019 kl. 16.36

Ingeborg !! nu udtaler du dig om noget du ikke har forstand på , de skovvoksende kaktus som vokser i tropiske regnskove er utroligt frodige , selenicereus grandiflorus nattens dronning som jeg selv har , vokser ca 12-15 cm om ugen , før jeg skar den tilbage fyldte den hele loftet i vinterhaven 18 m2 , og gav 10- 12 utrolige store og flotte blomster i juli måned .
Og den har ikke torne eller pigge , af betydning , kan også dyrkes i en hanging basket , som er en let og hurtig måde at få den i blomst.
Epiphyllum også kendt som orkide kaktus er også ideel til et vestvendt vindue og de er uden torne/pigge men med meget store blomster.

10 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 12. juli 2019 kl. 16.45

Vi forstår nok forskellige ting under planters frodighed. En kaktus der blomstrer 1 gang om natten er for specialister, som gerne venter på denne begivenhed. Iøvrigt er det jo op til spørgeren, hvad hun synes er frodigt. Det er nok ikke
Klimaet fra en tropisk regnskov der kan blive i det påtænkte rum. Så meget forstand har jeg da og tænker nok lidt relevant og praktisk.
Ingeborg

11 af 20 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 13. juli 2019 kl. 7.35

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

12 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 13. juli 2019 kl. 8.02

Ja, mit forhold til en køn kaktus i vindueskarmen blev kølnet den dag jeg lænede mig ud af vinduet, hen over kaktussen, men jeg har da en lille sammenplantning af kaktusser (gave), som jeg omgåes med stor respekt. Jeg vander dem 4-5 gange om året.
@Annie Petersen..... kom så med et bidrag om hvad du har tænkt på efter at have læst vore forslag.
Ingeborg

13 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 13. juli 2019 kl. 11.04

Ja F. Christensen, der findes masser af vinterhårdføre kaktus , kaktus er et amerikansk Fænomen , de vokser fra ildlandet i syd op til polarcirklen i Canada , de mest hårdføre kan klare minus 40 C .
problemet med at dyrke dem på friland her i DK er ikke kulde , men fugtighed , man skal vinterbeskytte dem med en glasplade så de står tørt , ellers rådner de .

14 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mette Lund, 13. juli 2019 kl. 23.46

Hvad med en bougainvillea? Den er frodig, kan blive stor, blomstrer og trives i stuevarmen.

15 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mette Lund, 13. juli 2019 kl. 23.46

Hvad med en bougainvillea? Den er frodig, kan blive stor, blomstrer og trives i stuevarmen.

16 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Doris Møller, 14. juli 2019 kl. 9.17

Jeg kan kun tilslutte mig holdningen om, at der skal være virkelig meget lys, for at man kan dyrke andet end traditionelle stueplanter. Men de kan da også være pæne ;-)

Bougainvillea, som du nævner, Mette Lund, har jeg ret meget erfaring med. Det er jo, hvad vi kan kalde en Middelhavsplante (selv om den oprindelig stammer fra Mellem- og Sydamerika), og den kræver virkelig meget lys, hvis den skal blomstre. Desuden skal den overvintre lyst og køligt. Den tåler temperaturer ned til 6-8 grader, men hvis den skal blomstre den følgende sommer, skal temperaturen i hvert fald ned på 12-14 grader, hvilket vel kan være svært at klare i en almindelig bolig.

Jeg har selv en sydvendt, lukket og overdækket altan med skyderuder. Det meste af året er der en passende temperatur og lysmængde til bougainvillea, og jeg havde faktisk i mange år en stor flot bougainvillea, der blomstrede overdådigt hvert eneste år. (Den døde, da jeg skulle have malet derude). Men lige præcis i højsommeren, når solen står højt, når den er i syd, kommer der ikke tilstrækkeligt med lys ind. Den bougainvillea, jeg har derude for tiden, har kun få blomster, og den kommer derfor snarest på sommerophold i min have, hvor den plejer at blomstre flittigt.

Så nej, bougainvillea tror jeg ikke, vil være en mulighed i en almindelig stue, selv om der er meget lys. Men måske nerie eller clivia.

M.v.h.

Doris Møller

17 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 14. juli 2019 kl. 11.17

Jeg har en helt anden forståelse af HAVESTUE. En havestue er et rum i tilknytning til huset med direkte adgang fra huset. En havestue har store vinduespartiet gerne fra flere verdenshjørner. Der skal være mulighed for at skabe skygge. En havestue skal tåle stor luftfugtighed idet mange planter afgiver fugtighed og også dryp på gulvet. Mulighed for opvarmning om vinteren er en forudsætning for at planterne fortsat kan blive i havestuen. Mange arter kræver dog temperaturer mellem 10 og 15 grader om vinteren for at kunne fortsætte væksten om sommeren.
Alt sammen forudsætninger som jeg ikke mener man kan tilvejebringe i et lille rum.
Det gælder derfor om at vælge planter, som normalt kan trives indendørs og give et frodigt indtryk. Jeg ville også vælge planter, der trods frodighed ikke kræver meget vand.
Ingeborg

18 af 20 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 14. juli 2019 kl. 11.37

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

19 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Freya Grossmann, 15. juli 2019 kl. 9.27

20 af 20 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 15. juli 2019 kl. 9.47

Så fint et link! Og netop som jeg tænker spørgeren finder sin inspiration til det noget mindre rum. En reol med plads til mange planter af forskellig art kunne jeg godt forestille mig. Måske nogle hylder.
Men da svar fra spørgeren udebliver, tror jeg hun har opgivet projektet! Så Roger and over fra mig :-)
Ingeborg

Nyt svar til emnet »Dyrkning i en havestue«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Vindueskarmen > Dyrkning i en havestue

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider