Tips og ideer

Plant et skyggebed med skovplanter

Jeg er nødt til at fortælle om mit smukkeste forårsbed i haven. Det er også meget lille 1–2 m². På en nordvendt fugtigt skrænt – forholdsvis stejl og mørk. Det er mit »slæb-skovplanter-hjem-bed«. Ukrudtet – ikke de sjældne!

Bunden i bedet er mos. Det er vildt smukt om vinteren, hvor jeg kan se det indefra. Derefter dukker anemoner og skovsyre op. Så cyrodalis (lilla), guldnælde og døvnælde, ramsløg, flere læbeblomster (lilla/blå – som jeg ikke har styr på), liljekonval, skovmærke, skumblomst(?), ærenpris med flere. Ser jeg en smuk plante i en skov i OVERDÅDIG mængde på en lokation som er fugtig og skygget – delvis skygget, så får den chancen for flyttedag. Blot en enkelt med rod – de skal nok brede sig, hvis de kan lide det nye sted.

Det er bare så flot det bed, men det kræver intensiv lugning – for at bevare harmonien. Og hakkes kan det ikke af hensyn til mosset. Derfor de 1–2 m². Hen på sommeren tager ranunkel (smørblomst) over.

I andre bede er jeg vildt glad for min selvindvandrede ukrudt: Slangehoved, margurit, fingerbøl, kartebolle, røllike, filtet kongelys. Jeg ser, hvor de sår sig selv. Bestemmer, hvilke der står bedst – og hakker resten om. De er noget af det smukkeste. At anbefale – og de sidst nævnte kræver IKKE lugning. De kan gro sammen med hvad som helst.

– Gitte Tjørnehøj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder sendes, bestil på nettet.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Prydhaven > Plant et skyggebed med skovplanter

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider