Tips og ideer

Fang jordlopperne

Jordlopper

Jordlopperne er godt igang med at spise radisebladene. Foto: Karna Maj

Hvordan ser dine radiseblade og kålblade ud? Er de fyldt med små huller, er det sikkert jordlopper, som har siddet der og taget for sig af retterne. Jeg har faktisk været i kolonihaver, hvor der var så mange, at de sad på benene af mig. Og her var det ikke let at få kål igang.

Jordlopper

Jordlopper de hopper. Man kan kende dem på at de hopper lynhurtigt op i luften, hvis man næsten bare tænker på at røre ved bladene. Nu skulle man tro, at det gør dem umulige at fange. Men det forholder sig faktisk lige modsat.

Fang jordlopperne

Man kan fange dem, når de hopper op, ved at holde en plade med en klistret overflade henover, hvor de hopper op imod og bliver hængende. Jeg afprøvede teorien i går, da jeg fandt mine små radiseplanter helt oversået med jordlopper. På bagsiden af en bakke fra champignon – det var, hvad der var øverst i skraldespanden af brugbart – smurte jeg et ganske tyndt lag brun sæbe. Og det gik som forventet. I løbet af få minutter havde jeg fanget de fleste jordlopper. Jeg gentog processen en time senere, og her til morgen var der kun en fangst på 2 stk. Jeg bryder mig ikke om at insekter lider unødigt, så jeg maste dem ihjel efter fangst.

Der er dog et lille problem, som gør, at fangstredskabet skal være lidt mere sofistikeret. Man kan jo ikke slæbe brun sæbe hen over planterne, da det vil gøre mere skade en jordlopperne. Og de hopper først, når bladene berøres. Så der skal monteres en anordning, som er nogle cm under den klæbrige plade, og som kan aktivere jordlopperne til at hoppe. Når man nu er i opfinderværkstedet, så er det måske en god ide at sætte et skaft på brættet – og så har man et redskab til at fange jordlopper.

Jordlopper

Jordlopper fanget bag på en champignonbakke smurt med et tyndt lag brun sæbe. Foto: Karna Maj

Gammel og glemt viden

Desværre er ideen ikke min – jeg har fundet den i en gammel landbrugsbog. Faktisk havde man førhen landbrugsredskaber, der virkede sådan her, og som man kørte hen over afgrøderne med.

– Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Spiroggro

Værtsplanter for danske sommerfugle

ECOstyle A/S

Nematoder, fælder og bekæmpelsesmidler

Revira – det usynlige hegn

Et produkt der på naturens betinelser.

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Skadedyr og nyttedyr > Fang jordlopperne

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider