Havenyt uge 11, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Så har Havenyt.dk været »i luften« en uge og er virkelig blevet godt modtaget. I den første uge har der været godt 1600 besøgende. Der har været flere debatindlæg på Havebænken og stor interesse for at stille spørgsmål til Spørg eksperterne, og det har givet mange nye svar fra vores ekspertpanel.

Primula, violer og en alt for tidlig rhodedendron

Det er stadig de tidlige løgplanter som vintergæk og erantis, der er flest af i haven, men det er de gule og blå krokus, som dominerer med deres intense farver. Både den første primula og de første martsvioler er netop sprunget ud. På en tur i Fredensborg Slotshave troede jeg ikke mine egne øjne. Der står den allertidligste rhododendron med store lyserøde knopper parat til at springe ud flere måneder før, man ellers begynder at tænke på rhododendron. Men den har også været godt pakket ind i granris.

Pas på jorden – bliv på gangene

Selv om solen har fået lidt mere magt, er det stadig koldt og meget vådt udenfor. Og lige nu vil det i masser af haver være en bedre ide ikke at foretage sig ret meget, som ikke kan udføres fra faste stier og gange, da jordstrukturen ødelægges, hvis du færdes på jorden lige nu. Så indskrænk arbejdet til lugning og fjernelse af visne staudetoppe de steder, hvor du ikke skal ind i bedene. Hvis du luger forsigtigt, finder du sikkert en masse selvsåede planter, som du kan bevare og få masser af glæde af.

I køkkenhaven burde der lige nu lægges plastfolie over det bed, hvor de tidlige kartofler til Grundlovsdag skal lægges i slutningen af marts. Men jorden er mange steder så våd, at man i stedet for bør overveje at vente og håbe, at jorden tørrer lidt den næste uges tid. Man kan også vælge at dække ved regnvejr mod vandet og så dække af i tørvejr og solskin. Det afhænger helt af de lokale forhold. Men en ting er sikkert: det er ikke lige nu, vi behøver at tænke på at holde på jordens vand.

Ranglede tomatplanter

Så går det bedre i vindueskarmen. Her har man i det mindste styr på vandet, mens lyset stadig er lidt af en mangelvare. Hvis man har sået meget tidligt, er planterne måske lidt ranglede, fordi de har manglet lys. Ranglede tomatplanter »redder« man ved at plante dem dybere, når de skal prikles ud eller plantes i større potte. De vil så danne birødder på den del af stængelen, som kommer under jord.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 11, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider