Havenyt uge 13, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Så står påsken for døren, og i denne ferie tages traditionelt hul på en ny sæson – i sommerhuset, med båden og i haven.

I haven afhænger arbejdet af, hvornår påsken falder. I år er det tidligt, og i påskeugen ventes endnu nattefrost, så det handler stadig mest om at planlægge, rydde op og ellers nyde alt det, der pibler frem i haven.

Påskeliljerne står med store knopper og ser ud som om, de kan nå at springe ud til påske. Minipåskeliljerne er allerede udsprungne mange steder. Og på solrige, lune steder står de allerførste udsprungne store gule påskeliljer. Blå anemone og våradonis blomstrer, og nogle af vårpilene står med gæslinger – meget tilpas til at pynte med på påskebordet.

En krukke med blomster

Havearbejdet i påsken kan omfatte klargøring af potter og krukker til sommerblomster. Stedmoderplanter kan klare en anelse frost, så de kan godt sættes i potter på beskyttede steder. Og ellers kan der laves dekorative krukker med forårsløg, som dog også lige må beskyttes, hvis der skulle komme mere end en smule flygtig nattefrost.

En god indsats mod ukrudtet

Det er stadig et godt tidspunkt at gøre en indsats med at fjerne flerårigt ukrudt. Det er relativt let at få op i den fugtige jord, f.eks. i staudebedet, og stauderne er ikke kommet så langt, at de tager for meget skade. Med en god indsats i det tidlige forår, bliver problemet mindre år for år. Men midt i arbejdet så tag lidt tid til at opleve det miniunivers, som havens ukrudtsverden er og få et forårsmøde med havens natur.

Græsplæner i det tidlige forår ser lidt ynkelige ud. Men man skal være lidt tålmodig, og lade græsset komme i godt groning. Et af problemerne er mosset, som har taget overhånd i mange græsplæner i vinterhalvåret. Her gælder det om at give græsset bedre betingelser.

Forår i køkkenhaven

Nu kan drivhuset gøres i orden, hvis dette ikke allerede er sket. Der er tre ting, man skal tænke på ved klargøringen: algerne skal fjernes, skadedyrene udryddes og jorden forbedres. Og sidst i påsken, når vejret bliver mildere, er det tid til at så et par rækker med salat, radiser, dild og spinat i drivhusjorden. Kasser og potter skal gøres klar til forkultivering af porrer, kål, forårsløg, salat, tagetes m.m. De dækkes med plastic, så jorden kan blive lun til såning sidst i påsken, hvis det nattefrosten er ovre.

Netop nu, hvor solbærbuskenes knopper er ved at bryde, er det et godt tidspunkt at se efter angreb af solbærknopgalmider. Angreb viser sig som kuglerunde knopper, der ikke bryder. Knopperne knibes af og fjernes helt fra haven.

Stenkrukke

Landet over har stadsgartnerne haft travlt med at pynte op med fremdrevne blomster til påske. Nogle steder er det nærmest overdådigt med store mængder af gule primula, minipåskeliljer, hvide og blå hyacinter. Her en meget smuk virkning med et par håndfulde påskegule primula i en gammel stenkumme i Odense. Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 13, 2002

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider