Havenyt uge 18, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er en kold, blæsende og regnfuld afslutning på april – lad os håbe, at det er maj du søde milde, der følger efter. Skoven er i hvert fald ved at blive grøn og friskgrønne hække lukker for indsynet til haverne.

Mange smukke forårsblomster

Lige nu er der nok ingen, der falder for at plante sommerblomster i utide. Det er bedre at nøjes med at plante et par hornvioler og forglemmigej, som kan tåle blæst og kulde, i havens krukker, og så nyde de hårdføre løg og stauder ude i haven, hvor der hele tiden er nye, der springer ud. Lige nu blomstrer de to mest elegante løgblomster: den meget graciøse hundetand og den lige så elegante rødmarmorede vibeæg. Begge skal der kun et par stilke til af for at være en buket.

Hvis vasen er stor, kan man i stedet klippe et par grene af det japanske kirsebærtræ eller kvæden, eller måske bare en enkelt blomst fra tulipantræet. Hvis man altså har disse eksoter i haven. Ellers er almindelige danske blomme- og kirsebærgrene også ganske dekorative.

Kirsebærtræet blomstrer

Vi holder meget af gamle haveråd, men de passer bare ikke altid. I år skal man i hvert fald ikke så bønner, selv om kirsebærtræerne blomstrer her lige før 1. maj, hvilket er meget tidligt. Bønner spirer først ved en jordtemperatur på minimum 12° C, og det må frarådes at så førend jordtemperaturen er minimum 14–18° C. Ellers er der stor risiko for en dårlig fremspiring. Hvis man gerne vil have tidlige bønner, så forkultiver nogle potter og plant ud. Voksbønner er lidt mere hårdføre end de grønne.

Forkultivering af majs

Hvis man vil dyrke majs og være sikker på at at få store flotte majskolber, sås frøene i potter omkring 1. maj indenfor. De spirer bedst ved 25° – det tager ca. 4 døgn. Efter fremspiring kan de flyttes i drivhuset. hvor de skal dækkes ved risiko for nattefrost. De kan dog også spire i drivhuset, men det tager væsentlig længere tid. De tåler ikke frost og plantes derfor først ud i sidste halvdel af maj, når de har udviklet 3. blad.

Har man ikke kvitfluer i lokalområdet, kan man så majsene direkte ude på bedet i begyndelsen af maj i en varm periode. Majs skal have en spiretemperatur på min. 12° C. Man får et mere sikkert resultat, hvis man forspirer dem nogle dage mellem f.eks. fugtige stykker køkkenrulle i en plastpose. Når man kan se spiren er på vej, sår man dem.

Hvis man bare vil have en snes planter, er det godt nok med en sort. Men alle majssorter modner sine kolber med matematisk præcision i løbet af bare en enkelt uge. Hvis man vil kunne høste majs over en længere periode, må man så i flere omgange med samme sort, eller evt. forkultivere halvdelen og så de andre på friland. En anden mulighed er at så flere sorter med forskellig udviklingstid.

Fiberdug

Hvis man ikke har prøvet det endnu, så bør man afprøve at dække de tidlige grønsager med fiberdug. Det er specielt i kulde og regn, som vi har lige nu, at det gør en forskel. Det giver et godt mikroklima med læ, nogle få grader varmere jord og desuden holder det på fugtigheden. Resultatet er ikke kun tidligere høst, men også større og flottere afgrøde. Det samme stykke fiberdug kan bruges til flere afgrøder, da det kun behøver at være over i den første kritiske periode. Det, der er over de tidlige kartofler nu, kan f.eks. om en uge lægges over de nyplantede blomkål eller salat, og senere flyttes videre til bedet, hvor der skal sås drueagurker. Det beskytter også de nyspirede planter mod fugle og katte.

Drivhus og forkultivering

Lige så snart det igen bliver lidt varmere, er det på tide at prikle selleri og sommerblomster ud i potter eller kasser. Hvis man da ikke allerede har gjort det.

Når man laver egne udplantningsplanter er det vigtigt, at man giver planterne større potter, hver gang rødderne når ud til kanten af potterne. Ellers begrænser man planternes udvikling. Det betyder, at bl.a. tomatplanter inden udplantning i drivhuset midt i maj skal have nogle rimeligt store potter. Større end dem, udplantningsplanter sælges i.

Hvis man har lyst til at prøve en ny grønsag, kan man endnu godt nå at så tomatillo.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 18, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider