Havenyt uge 20, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

De første radiser er klar i drivhuset, de grønne asparges skyder op af jorden i raketfart, og der er masser af rabarber. Haven begynder så småt at levere sit bidrag til køkkenet.

Jordbærrene blomstrer, og æbletræerne står i fuldt flor. De fleste forårsløgblomster er ved at være forbi for denne gang, dog er der stadig sene tulipaner og de smukke klokkescilla.

Plantevejr først på ugen

Når man studerer vejrudsigten, kan man se, at der tirsdag loves overskyet vejr med forbigående regn og onsdag mest overskyet, og derefter loves der mere sol sidst på uge. Så mandag sidst på dagen er det optimale tidspunkt til udplantning af kål, porrer, løg, salat og selleri, hvis dette ikke allerede er gjort. Selleri tåler ikke frost.

De efterårsblomsternde stauder kan man endnu lige nå at dele og plante om.

Jorden er nu også varm nok til såning af rødbeder, og hvis man ikke har sået pastinak, persillerod og skorzonerrod og flerårig rucola er det nu, der skal sås.

Ukrudtet vrimler op

Mængden af ukrudt, der spirer frem lige nu, er enorm. Naturen forsøger desperat at få dækket al den uorden, vi har skabt i haverne. Bar jord er spild set fra naturens side, der skal være grønne planter overalt, som udnytter solens energi til at give ny plantevækst. Så lige nu må vi gøre en indsats for at fjerne ukrudtet, da vore kulturplanter tager skade af for megen konkurrence. De kommende 14 dage skal der hakkes flittigt i køkkenhaven, for jorden er endnu ikke varm nok til at der kan jorddækkes effektivt mod ukrudtet.

Skal – skal ikke

Det er nu man skal tælle på knapper for at afgøre, hvornår man skal plante ud og så de mere varmekrævende planter. Det giver anledning til mange overvejelser og kiggen på 7 døgns vejrudsigter.

Det er vigtigt at have en klar fornemmelse for, hvor stor risikoen er for nattefrost i de kommende uger på det sted, hvor man bor. Det er kun i de mildeste egne af landet, at man kan føle sig 95% sikker på, at faren for nattefrost er overstået. Vi kan få nattefrost de fleste steder i landet sidst i maj og nogle steder helt ind i juni. Hvis man er ny haveejer eller ny i lokalområdet, så spørg erfarne haveejere til råds.

Hvornår skal man så majs og bønner

Hvis man skal nå at få fuldt udviklede majskolber, skal de sås nu. De fleste steder i landet vil risikoen for nattefrost være minimal, inden de kommer op. De steder, hvor der er risiko for sen nattefrost, kan man i stedet for forkultivere i potter. Men når man dyrker mere varmekrævende grønsager, må man nogle gange tage chancer, da netop disse planter også kræver et vist antal gode varme sommerdag for at kunne nå at udvikle sig, så man kan ikke bare så senere.

Det gælder dog ikke bønner, som kan sås helt frem til først i juli og nå at give et godt udbytte. Her kan man til gengæld så flere hold, så man får en lang bønnesæson. Derfor bør man gamble lidt og så en eller to rækker allerede her i midt i maj i en varm periode. Den ene række kan være gule voksbønner, som ofte er mere kuldetolerante end de grønne bønner.

Squash får man sikrest resultat med ved at så dem i potter og spire dem ved høj temperatur – 25° C – og plante dem ud. Det er desuden overkommeligt, da man kun skal have få planter til at forsyne en familie, men gerne flere forskellige arter og sorter. Man kan også så direkte på friland efter midten af maj i en lun periode. De spirer på ca. 1 uge i varm jord.

Udplantning i drivhus

Det er når tanken falder på drivhuset, at man for alvor skal til at tælle: Skal – skal ikke. Lige nu ser 7 døgns vejrudsigten god nok ud med nattemperaturer på 8–10° C. Men hvis tomater udsættes for nattetemperaturer under 8° C, går de i midlertidig vækststandsning, og de tåler slet ikke nattefrost, så dør de. Så man skal have en nødplan, hvis man planter nu, og der kommer meget kolde nætter senere – drivhuset i sig selv er ikke beskyttelse nok. Det kan være supplerende varme eller etablering af en tunnel med overdækning med et isolerende lag med f.eks. tæpper eller et par lag fiberdug, men det vanskeliggøres af evt. opbindingssnore. Tomater, som skal plantes i krukker til f.eks. at stille på terrassen, kan fint plantes i krukkerne nu – de har foreløbig bedst af at blive i drivhuset.

Agurker og meloner tåler ikke udplantning i en jord, der ikke er minimum 18° C (også om natten).Så her bør man vente til efter 20. maj med at plante.

Udplantning af sommerblomster

Blomsterkasser og -krukker skriger på sommerblomster, og supermarkeder og havecentre bugner med bl.a. flittiglise, petunia, lobelia og tagetes. Men de fleste sommerblomster tåler ikke frostvejr. Så også her gælder det om at have nødplaner efter udplantning. Mindre krukker kan man evt. flytte ind. På den anden side er det svært at vente til juni – da det er svært at finde flotte udplantningsplanter tild en tid; de sælges nu. Hvis man selv sår sine sommerblomster, kan man satse på stedmoderblomster og forglemmigej til maj og så først plante sommerblomster ud først i juni.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 20, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider