Havenyt uge 29, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er sommer og sommerferie med tid til for alvor at være i haven. Nogle nyder bedst haven ved at være aktiv med greb, rive, hækkesaks osv. og nå alt det, man er bagud med. Andre nyder bedst havelivet med en bog i hængekøjen eller med at høste og spise havens afgrøder. Lige nu er der masser at høste, f.eks. ærter, tomater, gulerødder, spidskål til frisk forbrug eller til fryseren og hindbær, ribs, og solbær til syltegryden.

Haven byder også på den store fornøjelse at plukke en buket blomster – til stuens vaser eller til at glæde andre med. Lige nu er udvalget stort – lige fra smukke roser og lathyrus i mange forskellige farver til de selvsåede orangegule morgenfruer. Der er også mere specielle julistauder som kattehale, løvefod og perlekurv. Men smukkest af alt er blomster med masser af sommerfugle på besøg, og her er merian sikker topscorer.

Fjern visne blomster

Nogle blomster vil fortsætte med at blomstre uden at man gør noget som helst. Det gælder f.eks. lobelia. Men andre, som f.eks. lathyrus, holder op med at sætte nye blomster, hvis de får lov til at udvikle frø. For at få flest mulige blomster over en lang periode er man her nødt til at fjerne de visne blomster. Det er også vigtigt at skære roser tilbage over 3. blad oppefra efter blomstring, så der kan udvikles nye knopper. Fra tilbageskæring til ny blomst går der ca. 7 uger.

Lyset og vækstsæsonen er i aftagende

Midt i juli er et vendepunkt i haven. I de lyse sommeraftener tænker vi ikke så meget på, at dagene bliver hastigt kortere. Men det betyder, at de fleste grønsagsarter ikke længere kan nå at udvikles i vækstsæsonen. Lige nu er det sidste chance for at så et hold bønner til efterårsbrug, og man skal bruge en tidlig sort. Samtidig får vi her midt i juli masser af ledig jord efter rydning af gamle jordbærbede, høst af tidlige kartofler, ærter og den tidlige salat, som går i stok. Også løgbedene bliver snart klar til nye afgrøder efter optagning af løg.

Orientalske bladgrønsager

En lang række planter reagerer på den aftagende dagslængde. Hvis de sås, mens dagene er lange, går de hurtigt i blomst. Men fra midten af juli danner de udelukkende blade. Her efter midten af juli kan man så en række orientalske bladgrønsager, som har deres hjemsted i Østen. Mest kendt er kinakålen, som dog ikke er helt problemfri at dyrke, da både snegle og kålsommerfugle har mere end et godt øje til den. Dække med fiberdug kan holde sommerfuglene væk, men ikke sneglene.

Kinakålens slægtninge pak choi og tatsoi er langt lettere at dyrke. Det er de knasende sprøde bladstænglerne, man spiser. De kan f.eks. bruges i wok-mad og erstatte agurk i salater. De tåler begge lidt frost. Tat soi kan senere på efteråret plantes i krukker, f.eks efter at tomathøsten er overstået.

Andre spændende arter er mizuna, som danner lange tynde hvid stængler, og mitsuba, som er en flerårig japansk krydderurt. Så dem f.eks. efter ærter, hvor der er meget kvælstof i jorden. Rød bladsennep og bladbeder kan også sås i juli. Kinakål og pak choi fås hos de fleste frøforhandlere, de mere specielle arter kan f.eks. fås hos Frøposen – se forhandlerguiden.

Skær-og-kom-igen-afgrøder

Det fine ved de kinesiske bladgrønsager er, at de kan spises på alle udviklingstrin. De er meget hurtigt voksende og kan også fint bruges som skær-og kom-igen-afgrøde. De spæde blade høstes da, når de er 6–10 cm høje, til wok-mad dog 10–15 cm. Hvis de skæres ca. 2 cm over jorden, vil planterne for det meste skyde igen. Man kan på den måde høste flere gange i løbet af eftersommeren.

En speciel salatblanding til skær-og-kom-igen er ‘Mesclun’, som er en blanding af blandt andet cikoriesalat, endivie, egebladet salat og lidt orientalske bladkål. Man kan lave sin egen blanding, evt. med lidt almindelig rucola og rød bladsennep i, hvis man kan lide den lidt skarpe sennepsagtige smag.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 29, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider