Havenyt uge 30, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Regn, regn og mere regn. Det kræver både gummestøvler og regntøj bare at bjærge to spidskål og en gryde kartofler. Og det er svært at finde et par solskinstimer til at få plukket solbær og ribs. Lad os håbe at det snart holder op, da en lang række planter som tomater, peber, chili og agurker har brug for sol og varme.

På den anden side er det lærerigt at se, hvor store vore grønsager bliver, hvis de får vand nok. Kål anses for at være svære at dyrke, men måske er det mere vand end kvælstof, de ofte mangler. I år er f.eks. rødkålplanterne meget flottere end normalt. Porrerne står strunke og flotte, de kraftige majssorter er 2,5 m høje, og i år er 50 cm mellem bønnerækker ikke for meget. Når planter er i så god vækst, lægger man også mindre mærke til, at skadedyrene gnaver lidt hist og her.

Farvepragt i blomsterbedet

Der er knald på farverne, hvis man har et blandet staudebed her i juli. Gule prikbladet fredløs, blå stormhat, lilla kattehale, blå riddersporer, gul pragtrøllike, brændende kærlighed for bare at nævne nogle. Stokroserne er ved at springe ud, og sammen med hortensia giver de et lidt nostalgisk look til haven.

Om aftenen er det en oplevelse at se natlys folde et nyt hold sart lysegule blomster ud hver aften i løbet af en lille times tid. Natlys kaldes også for klokken otte. Navnet er fra før sommertidens indførsel, så i dag bør den faktisk hedde klokken ni, da det nu er tidspunktet for, at den åbner sine blomster. Næste formiddag visner de.

Tomater med kartoffelskimmel

Igen i år undgik vi ikke kartoffelskimmel. Egentlig gør den mindst skade på kartoflerne, da vi her kan fjerne toppen og redde kartoflerne. Tomater er meget mere udsatte, da selve tomaterne ødelægges. Frilandstomater får vi ikke meget ud af i år. Og selv i drivhuset er kartoffelskimmelen nogle steder nået ind. Her kan man dog begrænse den nogenlunde ved at fjerne angrebne blade og sørge for, at planterne er mest mulig tørre. Det er vigtigt kun at vande i solskin, så luftfugtigheden begrænses.

Gamle og nye jordbærplanter

Jordbærplanter giver mindre bær med årene. De største bær får man de første 2 år, men udbyttemæssigt giver jordbærplanter normalt også et godt udbytte 3. år. Bærrene er mindre, men har en fin størrelse til at sylte. Jordbærplanter skal gødes i eftersommeren med et tyndt lag kompost. Gødes der for meget eller først i foråret, sætter jordbærplanterne mange blade og færre blomster og bær.

Jo tidligere man planter de nye jordbærplanter, jo større udbytte vil de give næste år. Man kan bruge udløbere af egne planter til det nye jordbærbed, hvis alle planter i jordbærbedet ser sunde og frodige ud. Udløbere tages fra 1. års jordbær, evt. 2. års. Hvis der er bare nogle enkelte planter, som er små og ikke ser ud til at trives, så køb nye sunde planter. Så kan man også samtidig afprøve nogle af de ny sorter, og ved at plante 3 sorter, kan man have jordbær fra midt i juni til 1. august. Hvis man yderligere planter en remonterende jordbærsort, kan man også have jordbær i hele august og september måned.

Jordbær plantes med minimum 50–60 cm afstand mellem rækkerne, så mellem 1. års jordbær er der god plads til at dyrke en række hvidløg. Hvidløg sættes fra sidst i september og senest midt i oktober. Man kan også vælge at så en 20 cm bred række sneglebælg eller jordkløver mellem jordbærrene. Det holder på jordstrukturen og giver en god jord, når det hakkes om i foråret.

Der kan høstes hindbær to gange

De sidste hindbær er desværre ved at være spist, og det er tid til at fjerne alle de gamle skud, som har givet hindbær i sommer, så de unge skud fra foråret kan få lys og plads til at udvikle sig på. Det er dem, der skal give bær næste år. De nye skud udtyndes til 10–15 pr. løbende meter række. Det er vigtigt at fjerne de gamle skud med det samme og helt nede ved jorden, da det forebygger hindbærstængelsyge. Det er lige nu let st se forskel på de nye og gamle skud. De gamle er helt brune, mens de unge endnu er grønlige.

Det er lidt vemodigt ikke at kunne spise flere røde hindbær i denne sommer. Og dog. Man kan dyrke efterårshindbær. som findes både i røde og gule sorter og kan købes i en velassorteret planteskole. ‘Autumn Bliss’ er en god rød sort. De klippes i modsætning til de »almindelige« hindbær ned i det tidlige forår og sætter derefter nye skud, som blomstrer og sætter hindbær i samme vækstsæson. De giver ikke helt så stort et udbytte som de »almindelige« hindbær. Til gengæld er de helt fri for orm.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 30, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider