Havenyt uge 34, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Haven bugner med tomater, squash, majs, gulerødder, bønner, agurker, blommer, brombær og de første sommeræbler og -pærer. Der er mere, end vi kan overkomme at spise. Det er syltetid for både det sure og det søde, og der lægges flittigt i fryseren. Vi er igen begyndt at tørre vore afgrøder, mens henkogning er ved at gå helt i glemmebogen. Vi føler os lidt i pagt med vore forfædre i denne høsttid.

Tomater kan gemmes på mange måder

Lige nu er der masser af tomater i haven, og det vil være dejligt at kunne gemme nogen af dem til vinter. Det hurtigste er at skære dem i skiver og komme dem i fryseren, men det er nok også den mindst spændende måde.

Tomater kan koges til pure, evt. sammen med krydderurter og hvidløg. Den bedste metode er dog nok henkoge tomaterne ved at fylde flåede tomater på glas sammen med krydderurter m.m. og sætte dem i en bradepande med vand og varme dem op til kogepunktet.

Det er igen blevet moderne at tørre tomater, æbler og krydderurter. Tørring skal ske ved meget svag varme ved omkring 50°C og med ventilation. Nogle ovne kan bruges til tørring, men det mest ideelle er at bruge et specielt tørreapparat, som kan købes hos Dansk Hjemmeproduktion.

Friskhøstede afgrøder smager bedst

Lige nu kan det hele hentes frisk fra haven, og intet overgår helt friskhøstede grønsager og frugt. I dag er den eneste mulighed at dyrke det selv eller købe det direkte i en gårdbutik. Selv fra boder ved vejen kan man ikke være sikker på at købe friskhøstede varer – prøv at se om du kan se grønsagerne i haven eller på marken. De er måske købt til at sælge fra boden.

Majs er nok den afgrøde, hvor det er vigtigst at høste lige inden tilberedningen, Majskerner indeholder masser af sukker, og derfor skal kolberne høstes umiddelbart før, de skal spises, da sukkert ellers omdannes til stivelse, og en del af smagen går tabt. De supersøde sorter har så højt et indhold af sukker, at der stadig er noget tilbage et godt stykke tid efter høst – de er udviklet med salg for øje. Høstet direkte i haven er de derfor næsten for søde.

Gem frø af de gode sorter til haven

Men en ting glemmer vi at høste – frø til at så til næste år. For bare nogle få generationer siden dyrkede haveejerne sine egne frø og fik derved sorter, der passede til det lokale klima. I dag er de frø, der sælges til haveejere, oftest sorter, der er fremavlet til industribrug. F.eks. smager nye tomatsorter oftest ikke af meget andet end vand, og de er hårde og faste, da de skal kunne tåle transport og opbevaring. Det er ikke sådanne sorter, haveejerne er interesseret i, men sorter med masser af smag. Der er derfor god mening i at tage frø af de grønsagssorter, man er tilfreds med.

Frø til husbehov

Netop i august og september er der gode muligheder for at høste frø i sin egen eller andres haver. F.eks. af dild, persille og sommerblomster, som netop nu sætter frø, og som er meget lette at høste frø af. Desværre kan man ikke høste brugbart frø af F1 sorter, da de kun sjældent vil få de gode egenskaber, som moderplanten har.

Har man flere sorter i haven af samme art, kan de have bestøvet hinanden, og man er ikke sikker på at få rene sorter, men som regel er det uden større betydning til havebrug, hvis man med jævne mellemrum køber et nyt hold frø. Tomater krydser ikke, så her kan man bevare de forskellige sorters gode egenskaber. Ærtesorter kan krydse og det samme gælder bønnesorter, men det er sjældent, så hvis man lader være med at sætte sorter af samme art lige op og ned ad hinanden, kan man godt regne med at kunne høste en identisk sort. Derimod krydser sorter af fremmedbestøvede arter livligt. Det gælder bl.a. agurker, græskar, squash, kål m.fl.

De fleste tørre frø skal bare tørres godt og renses. Våde frø som tomat bliver bedst, hvis de gæres i lidt vand nogle dage, så slimlaget fjernes inden tørring. Hjemmeavlet frø spirer godt, men det skal opbevares et tørt og helst køligt sted i papirsposer. Det er sjovt at avle sine egne frø, og så sparer man også en hel del penge.

Læs mere om frøsamling af grønsager

Du kan læse mere om at dyrke egne frø af grønsager i artikelsamlingen »Frøavl til husbehov«, som Landsforeningen Praktisk Økologi har udgivet, da der ikke var litteratur om dette emne på dansk. Her kan du læse, hvordan du undgår at arter og sorter krydser. Heftet er skrevet at Lila Towle, som er formand for foreningen Frøsamlerne, hvis medlemmer arbejder for at bevare gamle sorter.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 34, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider