Havenyt uge 35, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Selv om vi lige nu har den mest stabile og varmeste periode i hele sommeren, kan efterårets komme ikke længere helt skjules. Georginerne lyser i stærke farver, der er søde, sorte brombær på espalieret, og man kan igen spise usprøjtede æbler og pærer fra sin egen have.

Plukkemoden frugt

Hvis man vil opbevare æbler og pærer og ikke kun spise, hvad man orker lige fra træet, skal man holde øje med, hvornår frugten er plukkemoden, da den skal høstes inden den er helt moden og dratter ned af sig selv.

Fra nu af og frem og til november bliver de forskellige sorter af æbler og pærer plukkemodne. Giver frugten slip, når man forsigtigt løfter den op og vrider den lidt ud til siden, er den plukkemoden. Men vær opmærksom på, at det er frugt uden ormangreb, som der er tale om. Frugt med orm modner ca. 14 dage før, og det er dem, der falder ned først, så det kan bruges som et varsel om, at nu er det på tide at holde øje med den sort.

Pluk dem i tide. Lige nu er f.eks. Clara Friis pærer og Filippa æbler ved at være plukkemodne. Det er tidligere end normalt, og det skyldes sikkert den varme august. De tidlige æbler og pærer holder sig ikke så længe, som de sene sorter, men f.eks. Filippa holder sig helt til jul.

Frugten lægges i flade kasser med højst to lag, eller i tremmekasser. Der skal være god luftcirkulation. De bør stå ude under halvtag eller lignede så længe som muligt. De tåler kun let nattefrost og skal helst opbevares frostfrit.

Gem krydderurterne til vinteren

Krydderurter er helt sikkert bedst friske. Men desværre er der jo kun et fåtal, som kan hentes friske ude i haven vinteren igennem. Der er faktisk kun: timian, merian, salvie, peberrod, kørvel og persille. Og persille kan man ikke være sikker på at have frisk hele vinteren, da frosten som regel gør det af med den, så der er en måned eller to, hvor der er ingen eller meget lidt persille at hente ude i haven. Derfor er det en god ide nu at overveje, hvordan man kan gemme sommerens overflod.

Mange krydderurter, men f.eks. ikke basilikum, kan tørres på et luftig, skygget – gerne mørkt – sted, så alle indholdsstoffer bevares bedst muligt. Det er vigtigt at høste urterne på en varm og tør dag, når duggen er væk. De bør tørres ved maks. 40°C, og det er bedst at bruge et tørreapparat til formålet, da det i eftersommeren kan være svært at få dem tørret tilfredsstillende. I gode sommerperioder kan det derimod godt lade sig gøre.

En anden mulighed er at nedfryse krydderurter, men ikke alle arter tåler nedfrysning. Blandt de fryseegnede er: Anisisop, basilikum, dild, fransk esdragon, fennikel, kvan, kørvel, løvstikke, perilla, persille, portulak, purløg og selleritop.

Den bedste måde at opbevare sommerens smag på er måske at lave pesto med overfloden af basilikum, løvstikke, rucola, korianderm esdragon, dild, mynte, isop og merian. Krydderurter som salvie, esdragon og rosmarin kan opbevares i olivenolie. Olie med friske krydderurter skal opbevares i køleskab.

De smukke og de irriterende

Man skulle tro, at det gode sommervejr har forlænget sommerfuglenes korte liv. I hvert fald er det lige nu utrolig mange flotte sommerfugle, især nældens takvinge og admiral. Har man solhat i staudebedet, er man næsten også sikker på at få besøg af disse to. Og nedfaldne, halvrådne blommer eller pærer tiltrækker også de flotte dagsommerfugle.

Kålsommerfuglene, som objektivt også er smukke, er det derimod sværere at glæde sig over lige nu. Det vrimler nemlig stadig med deres afkom i kålene. Man skal have været virkelig meget aktiv, hvis kålene ikke er gnavet godt og grundigt nu. Og det er som om det ingen ende vil tage. Heldigvis får det snart ende i første halvdel af september, og så må vi se, hvor store kålhoveder, der bliver, trods alt.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 35, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider