Havenyt uge 42, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Efterårsferien bliver i år domineret af byger, regn og blæst i følge vejrudsigten. Det er ærgerligt for de haveejere, som har efterårsferie og har planlagt at få lavet en masse i haven i den kommede uge. Men der kommer sikkert også opholdsvejr ind imellem. Man må jo så vælge at lave det, der passer til vejr og ikke mindst jord. For sopper jorden efter kraftige regnbyger, er det ikke en god ide at grave og kultivere.

Selv i regnvejr kan man planlægge

Lige nu er det en god ide at bruge lidt tid på at overveje havens udseende og planlægge. Træerne lader om ganske kort tid bladene dale, og dermed er det sidste chance for at vurdere, om der er træer eller buske, der skal fældes for at give lys og luft, eller det er læ og hyggekroge, der er brug for, så der skal plantes buske og hække. Måske er der også noget, som skal holde flyttedag.

Nyplantning af træer og buske

Det er for sent at plante stedsegrønne buske nu. Det kan man ikke gøre igen før i foråret. Men husk at tage dem med i planlægningen. Ikke mindst, hvis der kommer en mindre pæn udsigt til syne efter løvfald, hvor en stedsegrøn busk eller hæk ville gøre underværker. Desværre vokser de stedsegrønne langsomt, så det er langtidsplanlægning.

De løvfældende træer og buske skal ikke plantes før efter løvfald, så de ikke skal bruge vand til fordampning fra bladene. Men det er en god ide at forberede jorden til nye træer og buske nu, da jorden er lettere at bearbejde nu end sidst i oktober og først i november. Træer og buske i potter kan dog godt plantes nu. Rodsystemet er imidlertid lille og planten kan kommme til at mangle vand frem til løvfald.

De fleste vil gerne have mange fugle i haven, så det er en god ide at overveje, om man i sit valg af træer og buske kan få en fuglevenlig have.

Hvis man går med planer om at flytte større træer, bør man overveje at rodstikke dem inden en evt. flytning.

Nye frugttræer og frugtbuske

Lige nu er det en god ide at smage på æblesorter og pæresorter, hvis man har planer om nye æble- og pæretræer. Bortset fra nogle få sorter som ‘Cox Orange’, ‘Golden Delicious’ og ‘Summerred’, der ikke er særligt sunde, så behøver man i en privathave ikke kun at gå efter de mest sunde sorter. Hvad er der ved et bugnede æbletræ, hvor ingen gider spise æblerne? Smagen og konsistensen er vigtigt. Hvilke æbler man kan lide er meget forskellig, så alle i familien bør være med til at vælge. Nogle kan kun lide sprøde æbler, andre vil have æbler med et mere blødt frugtkød.

Hvis haven har masser af læ, sol og god jord, er chancen for at få gode æbler størst. Og et velsmagende æble med lidt skurv er bedre end et uden skurv, som man ikke er så vild med.

Plukketid for vinteræbler

Det blæser og dermed blæser æbler og pærer ned, så snart de er plukkemodne, og netop nu er gemmeæbler som ‘Spartan’, ‘Jonagold’, ‘Mutsu’, ‘Bramley’ og ‘Belle de Boskoop’ ved at danne korklag, hvor stilken sidde fast på grenen, så æblet løsner sig og til sidst falder ned. Hold øje med dem på sydsiden og i toppen af træet, hvor de er længst i udviklingen. De skal plukkes så snart de begynder at slippe, når man løfter op i æblet og giver det et let drej. ‘Golden Delicious’ er først plukkemoden sidst i oktober.

Af pærer er der ikke mange tilbage på træerne. ‘Conference’ og ‘Fondante de Charneu’ er plukkemodne og måske blæst ned, mens vores fineste pære, ‘Doyenné du Comice’, er lige ved at være plukkemoden. Disse tre sorter kan nedplukket holde sig til december, ‘Conference’ endda ind i det ny år.

Dyrk dine egne hvidløg

Hvis man er vild med hvidløg, er det en god ide at dyrke dem selv. Det er let, og der er mange penge at spare ved at dyrke dem selv. Men for at de kan få i en ordentlig størrelse, skal hvidløg sættes her i oktober – så snart som muligt, så de kan nå at få udviklet et godt rodsystem, inden vinteren sætter ind. Hvis man har et stykke med nyplantede jordbær, kan man sætte mellemrækker med hvidløg og dermed udnytte pladsen mellem jordbærrækkerne.

Krukkeplanter i vinterhalvåret

Dyrkning af planter i krukker og potter er blevet meget populært, men det kræver en hel del arbejde, også ud over vanding og gødskning. Hvis man vil være sikker på, at planterne overlever vinteren, skal planternes rodsystem beskyttes. Det gør man bedst ved at tage rodklumpen op og grave den ned i jorden. Den kan så sættes tilbage i potten i foråret, hvor der samtidig kan tilføres kompost og måske gives en større krukke.

Det afhænger helt af art, hvor og hvornår rodklumpen skal graves ned. Hvis planten normalt tåler klimaet på friland, er det godt nok at grave den ned på friland, men gerne et beskyttet sted. Er det en mere sart art, kan man grave den ned i drivhuset. De mere hårdføre arter, kan man vente med at grave rodklumpen ned, til der er udsigt til dagsfrost eller i november, så krukkerne ser pæne ud længst muligt. Hvis arten ikke tåler frost, skal krukken med planten tages ind og opbevares frostfrit.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 42, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider