Havenyt uge 44, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det mest dominerende i haven lige nu er blade. Gule, røde, brune blade. Uanset om de er på træer og buske stadigvæk, eller de har lagt sig som flotte farveklatter på den mørkegrønne græsplæne, hvor man virkelig lægger mærke til deres farve og facon. Der er ingen grund til at begynde at rive blade sammen endnu – lad dem ligge og nyd synet. Som regel er vi så heldig, at der kommer en tør periode med blæst, som kan feje dem lige så fint ind under træer og buske eller hen mellem stauderne. Vinden gør det så elegant, mens det ser grimt ud, når vi har været i gang med løvriven.

Høstasters

Mens næsten alle stauderne for længst har mistet den sidste værdighed og er i gang med at forberede sig på vinter, så står høstasters eller strandasters, som den populært kaldes, i allerflotteste flor. Hvis den vel at mærke ikke er angrebet af meldug. Her gælder det om at få fat i sorter, som er resistente mod meldug. Spørg efter dem på planteskolen, eller hold øje med høstasters i haver, hvor man kan få lov til at få et lille stykke. Høstasters findes i lilla, hvide og røde sorter, og i mange højder. Bla. lave sorter på 40–50 cm’s højde. Høstasters flyttes bedst i foråret.

Pas på ikke at få dræbersnegle ind i haven

Når du hjemfører planter, så husk at sikre dig, at du ikke hjemfører små bitte dræbersnegle eller snegleæg, hvis din have indtil nu er sneglefri. Du kan skylle rødderne helt fri for jord, inden du tager planten med fra haven. Planter har selvfølgelig ikke godt af den behandling, men vil som regel overleve, og det er bedre end at få dræbersnegle ind i have og lokalområdet.

Dæk kompostbunken inden vinter

Helt eller næsten omsat kompost bringes først ud til foråret. Helt omsat kompost er mørk god muldjord. Næsten helt omsat kompost er det stadie, hvor noget af komposten er ved at ligne jord, men der er også brune smuldrende plantedele).

I så nedbrudt kompostmateriale er der masser af frigivne mineraler, bl.a. kvælstof. Vinterens nedbør vil vaske dem nedad i jorden, så man til forår står med en bunke jord uden ret mange plantenæringsstoffer i stedet for næringsrig kompost. Bunken skal derfor dækkes vinteren over med plastik, så næringsstofferne er intakte til foråret og kan bruges til at gøde næste års planter med.

Tøm så der er plads i kompostbeholderen

I vintertiden sker omsætningen kun langsomt i en lukket kompostbeholder. Man skal derfor nu tage højde for, om der vil være plads til vinterens grønne kompostaffald. Er beholderen over halvfuld, og det nederste lag er omsat, så er det en god ide at fjerne den omsatte ormekompost og komme det med i den kompostbunke, som man tildækker for vinteren.

Kompostormene skal man lade blive i kompostbeholderen, da det er her, de skal gøre deres arbejde. Man kan dog komme et par håndfulde over i den dækkede vinterkompost, hvis det er en større bunke med jordkontakt. Her er der større chance for at de overlever, hvis vinteren bliver hård. De kan så komme tilbage i den lukkede kompostbeholder i det tidlige forår, hvis ormene her er døde.

Lav pottejorden nu

Det kan være en god ide inden vinter at udvælge den kompost, som skal bruges til pottemuld og såjord. Man kan faktisk blande den nu og tildække den, så det er klart til næste forår. Det giver en mere muldet og god konsistens, når det har ligget vinteren igennem, end når man blander det lige inden brug.

Almindelig rucola

Lige nu er det den almindelige rucola, som er den frodige salatafgrøde i haven. Vel at mærke, hvis man fik sået i perioden fra juli og frem til omkring 1. september. Den vil stå frisk og grøn, selvom vi skulle få en del nattefrost. Nogle af planterne kan overvintre grønne eller vil sætte nye grønne blade til foråret. Men det er en god ide at beskytte dem mod frostnætter, da bladene så holder sig længere og pænere til brug i salatskålen.

Check for mus og rådne æbler og pærer

Mus er en pestilens i kasser med æbler og pærer. Anbring dem, så musene ikke kan få adgang. En god musesikring kan være et stykke plastik, der hænger ud over et bord. Check kasserne jævnligt – også for rådangreb. Væsken fra et enkelt råddent æble eller pære kan lynhurtigt danne grobund for svampe- og skimmelsygdomme.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 44, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider