Havenyt uge 49, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Julemåneden blev indledt med samme dag at både at tænde første lys i adventskransen og ved at brænde kalenderlyset første dag ned. Her i december er vi mere til hygge end hårdt arbejde – når vi lige ser bort fra, at julen faktisk er hårdt arbejde med alt det, vi planlægger at nå.

Lys i haven i den mørke tid

Der er ikke noget at sige til, at der rundt om i haverne i den kommende måned dukker lyskæder op på træer og buske for at skabe hygge midt i alt det brune og og de mange mørke timer. På den anden side kan man sige, at det ikke ligefrem er med til at skære toppen af vores elforbrug og dermed CO2 udslippet. Vi glædes ved at se på lysene, men alt for mange steder brænder de udendørs lys i timevis, uden at der er nogen til at se på dem. Så sluk dem i hvert fald om natten for at spare på strømmen.

Spørgsmålet er, om ikke vi hellere skal prioritere lysene indendøre, hvor vi har reel gavn af deres lys, varme og hygge.

Gran i frostsikre krukker

På terrasser, ved indgangsdøren og i gårdhaver er det flot at pynte krukker med gran og andet pyntegrønt. Bøgegrene med vissent løv, visne hortensiablomster og grene med røde bær er flotte at stikke ned mellem alt det grønne. Men det er vigtigt kun at bruge de krukker, som er frostsikre. Alle andre krukker skal tømmes og sættes indendøre, inden jorden i dem fryser, så krukkerne måske sprænges, når jorden udvider sig.

De bladløse oplevelser

Efter en hel sommer med blade på træer og buske, dukker der overraskelser op, når løvet er faldet. Om sommeren er f.eks. en snebærhæk ikke ligefrem en drømmehæk, men her i december kan den være ganske flot, fyldt med hvide bær. Et par grene i en vase sammen med et par stedsegrønne grene ser flot ud nogle dage, indtil de flotte hvide bær begynder at blive mindre pæne at se på.

Men der dukker også mindre pæne ting frem som løvet har dækket. F.eks. store gamle træer, som er blevet beskåret på værste vis. Og værst af alt: De er blevet såret, så der er adgang for råd- og svampeangreb i stor stil. Overvej beskæring af store træer mere end en gang, inden motorsaven findes frem. Der skal virkelig være meget tungtvejende grunde til at skære grene af store træer. Man vil altid afkorte træets livslængde ved voldsom beskæring.

Den smukke skov

Hvis man synes haven ikke er så pæn på den her årstid, så tag en tur i skoven og nyd forfaldet et sted, hvor det er smukt. Så kan man tænke lidt over, hvorfor skovens forfald er smukt, mens haven ser mere trist ud.

I skoven er det hele smukt dækket af med et lag visne blade, på grenene i skovbunden vokser mos og lav, og de gamle træstubbe giver grobund for smukke svampe og grønt, grønt mos. Det er så smukt, at det ville være synd at ødelægge bare et lille stykke af denne smukke bevoksning for at få mos og lav med hjem til juledekorationen, hvor det på få dage ville blive tørt, trist og grimt.

600 g grønt hver dag

Midt i al den begyndende julefrokostmad er det godt at sørge for at få de politisk korrekte 600 g grønt på hverdagene i december. Det skulle ikke volde problemer, hvis der stadig er nogle kasser æbler tilbage i carporten, og der er en køkkenhave med masser af suppeurter – her tænkes på kål af alle slags, porrer, gulerødder, selleri, pastinak, persillerødder og desuden krydderurter som persille og timian. For ikke at tale om beholdningen af hvidløg, rødløg, zittauerløg og skalotteløg samt indholdet i fryseren.

I jorden derude står også skorzonerrod, havrerod og jordskok, men de er lige så brugbare efter nytår, så de må gerne have fred lidt nu. Det samme gælder vinterrosenkål og vinterporrer, mens grønkålen i visse egne af Danmark ikke kan gemmes til det ny år, da den er en uundværlig grønsag til julebordets grønlangkål.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 49, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider