Havenyt uge 50, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vinteren er kommet med frost både nat og dag. Og denne gang er det ikke kun let nattefrost – der loves fra –2° C og helt ned til –8° C i de kommende nætter. Så det er på tide at overveje, hvordan afgrøderne har det i have, carport og udhuse. Nogle tåler slet ikke frost, andre let frost, mens andre kan stå ude hele vinteren.

Rodfrugter

Pastinak, skorzonerrod og jordskokker kan blive i jorden og hentes friske i løbet af vinteren. Alle andre rodfrugter skal opbevares et frostfrit sted, eller de skal beskyttes mod frosten med et 20 cm tykt lag visne blade. Det gælder gulerødder og persillerødder. Rødbeder skal opbevares frostfrit.

Vinterfaste kål

Grønkål og rosenkål kan blive stående ude hele vinteren til frisk brug. Dog kan sorter af rosenkål til efterårsbrug ikke klare for megen frost. Savoykål kan klare ned til 7° graders frost uden at tage ret megen skade, men de kan ikke tåle mange gange at være frosne og tø op igen. Hvid- og rødkål tåler ikke nattefrost. Hovedkål lagres med stok og rod intakt og dækkes mod frosten med f.eks. blade eller halm, evt. i et hjørne af udhus eller carport.

Porrer

Porrer er enten efterårs- eller vinterporrer. Vinterporrer overlever selv hårde vintre, og hvis man kommer lidt blade eller halm ned mellem rækkerne, kan man hente friske porrer selv efter mange dages frost. Ellers kan man grave en forsyning op og slå den ind i drivhuset eller langs muren og dække rundt om dem med løv eller halm. Er der udsigt til hård frost i lang tid, kan man lægge en forsyning af istandgjorte porrer i en plastpose i køleskabet eller i et koldt udhus. Har man efterårsporrer, bliver de ødelagte af hård gentagen nattefrost. De kan kommes i fryseren, inden skaden sker. De skal ikke blancheres inden frysning.

Salat og vårsalat

Almindelig salat tåler ikke nattefrost. Store planter overlever ikke, selv om de dækkes. Små salatplanter kan overleve frosten, hvis de dækkes med fiberdug, men det er et usikkert forehavende. Almindelig rucola tåler en hel del frost, og man vil kunne hente frisk rucola i lang tid, hvis man dækker med fiberdug. Rucolaplanter kan overvintre og sætte nye blade i foråret. Vårsalat står grøn hele vinteren, men kan svides ved hård barfrost.

Kartofler

Kartofler tåler ikke frost, og de skal opbevares ikke kun frostfrit, men ved min. 5° C, da de ellers bliver søde.

Løg

Skalotteløg og zittauerløg har bedst af at blive opbevaret tørt og frostfrit. Men hvis de fryser, sker tager bliver de ikke ret megen skade, de skal bare have lov til at tø langsomt op, når vejret igen bliver frostfrit. Tag ikke frosne løg direkte ind i varmen, men lad dem tø op et koldt sted først.

De efterårssatte løg vil overvintre uden dække i milde vintre. Hvis man bor et klimamæssigt udsat sted, er det en god ide at dække disse vinterløg med fiberdug. Hvis hvidløgene er blevet sat så tidligt, at der er kommet grøn top op, kan det være en god ide at dække jorden med et isolerende lag jorddække.

Æbler

Æbler er sukkerholdige og kan tåle et par graders frost uden at tage skade. Derfor har de kunnet stå i carporten indtil nu. Når det for alvor bliver frostvejr, skal de flyttes ind i et frostfrit udhus eller lignende. Husk løbende at fjerne rådne æbler fra kasserne og checke dem for evt. musebesøg. Hvis der er mange æbler, så giv fuglene nogle at de mindst pæne, da der nu er ved at være småt med mad derude til fuglene.

Et frostfrit opbevaringssted

Det er faktisk de færreste haveejere, der har gode forhold at opbevare grønsager, kartofler og æbler under, når først frosten sætter ind for alvor.

Man kan indrette et hjørne af et udhus til vinteropbevaring og isolere det. Er det isolerede rum ikke alt for stort, kan man holde det frostfrit ved at lade en elektisk pære være tændt. Lad være med at bruge stearinlys. Det er sket, at et udhus er gået op i flammer, selv om ejeren mente, at stearinlysene var plantet forsvarligt i en gryde med sand.

En anden metode er inde i et udhus eller garage at sætte kasserne med kartofler, gulerødder m.m. tæt sammen og dække med vintermåtter, gamle vattæpper, dyner og lignende. Om aftenen lægger man et par varmedunke ind til kasserne i form af nogle 2, 5 eller 10 liter plastdunke med varmt vand fra hanen. Ofte er det jo under en uge, at nattefrosten driller, og så er det et overkommeligt arbejde. Husk at fjerne dækket igen, når det atter bliver mildt vejr.

Planter i krukker skal i jorden

Hvis man lader sine planter stå i krukker og potter i vinterhalvåret, risikerer man, at de dør. Planterne skal tages op af potterne, og potteklumpen skal sættes ned i jorden.

Hvis det er lidt sarte planter planter, så sættes de i drivhus eller et beskyttet sted, f.eks. inde langs en mur. Man kan evt. beskytte yderligere med fiberdug eller grangrene. Alle planter i drivhuset skal vandes minimalt i vinterhalvåret og holdes let fugtige. Hvis det er stedsegrønne planter, er det særligt vigtigt at sørge for at holde potteklumpen fugtig, da planten bruger vand vinteren igennem, men kun har et meget begrænset rodsystem. Dette gælder også planter gravet ned på friland.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 50, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider