Havenyt uge 27, 2003

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vi har nu passeret midsommer, og dagene begynder igen at blive kortere. Lige nu er det ikke noget, vi lægger ret meget mærke til, for det er lyst, når vi står op og et godt stykke ud på aftenen. Og vi er mere optaget af, at det er ferietid med masser af tid til have – eller problemer med at få den passet, hvis vi skal afsted på ferie.

Men nogle planter registrerer de kortere dage. Spiseløgene f.eks. standser væksten, når dagene begynder at blive kortere, og fra nu af udvikler de kun løgene med det bladareal, de nu har. Har man sat dem meget tidligt, er de allerede nu meget store takket være den rigelige nedbør i forsommeren.

For mange æbler på træerne

Man kan have flere holdninger til æble- og pæretræerne i haven. Måske er de store gamle frugttræer mest prydtræer. Frugten tager man som den kommer – små eller store, ingen det ene år og masser det næste. Men hvis man bruger æbler, pærer og blommer, vil man gerne have store flotte frugter, og helst høst af alle sorter hvert år. Hvis dette er målet, skal man til at se kritisk på frugttræernes bæring.

Lige nu er det, man kalder junifaldet, ved at være ovre. Det kender alle haveejere godt, især når æbletræerne står på græsplænen, og alle de små irriterende æbler går i plæneklipperen, hvis man ikke har revet dem væk med løvriven. Junifaldet er resultatet af træets vurdering af egne kræfter, og i år er det takket være nogle »gode storme« allerede afsluttet. Andre år kan det vare et stykke ind i juli.

På nogle træer er der stadig alt for meget frugt tilbage, selv om junifaldet er ovre. Hvis de alle udvikles, bliver der mange små æbler og pærer. Det er derfor en god ide at udtynde frugterne. Fjern de frugter, hvor du kan se, at frugterne er angrebet af skadedyr eller misdannede. Dernæst fjerner man små frugter og frugter, som sidder dårligt og ikke får ret megen sol. Er der stadig for mange, udtynder man efter behov. En tommelfingerregel siger en håndbredde mellem frugterne for at få store pæne æbler og pærer, men nogle træer bærer med 3–4 stk samlet og med længere afstand, f.eks. Filippa og Ingrid Marie, så her må man lave et gennemsnit.

Solsorte og bærbuske

Hvis man bor i områder med mange solsorte og få bærbuske i haverne, er det en god ide at overdække ribsbuske med net, da man eller er ret sikker på, at buskene pludselig er bærfri, og det kan meget vel være, inden de er ordentligt modne. Som regel spiser solsortene ikke stikkelsbær og solbær, som de ikke synes så meget om, og hindbær har for bløde grene til at de kan finde ud af at lande i dem.

Hindbærene er ved at få de første rødmende bær, og det er meget vigtigt, at de ikke mangler vand fra nu af. Et hindbærbed har ikke nok vand, selv om det jævnligt regner. Her får man virkelig valuta for nogle hundrede liter vand i løbet af de næste par uger form store flotte bær. Check at jorden hele tiden er fugtig, indtil de sidste bær er færdigudviklede.

Kållarver

Desværre er de første kållarver allerede på færde. Netop som hovedkålene skal til at begynde at danne hoved, kommer de små hvidlige og grønlige kållarver. De er svære at fjerne, da de gemmer sig inde i midten af kålen mellem de små, sprøde kålblade, som let knækker. Fjerner man dem ikke, ødelægger de ofte dannelsen af kålhovedet. Ikke kun direkte, men sommetider også ved at deres ekskrementer derinde kan give råddannelse, hvis regnen ikke opløser og skyller dem bort.

Så det er en god ide allerede nu at se både efter de æg, som kålsommerfuglene lægger på kålbladene og larverne og få fjernet dem. Hvis man overdækker med net nu, skal man det første stykke tid en gang i mellem have nettet af og fjerne evt. larver, da nyttedyrene holdes ude, så larverne er fredet og har frit spillerum.

Have, drivhus og ferie

Det er dejligt at komme på ferie, men lidt af et problem at skulle tage væk fra drivhus og have i længere tid. En uge er ikke noget problem, for da kan ukrudtet ikke nå et overvokse grønsagerne, og man kan faktisk også tage på ferie fra drivhuset en hel uge, hvis man gennemvander det og jorddækker godt. Det gælder dog kun, hvis man dyrker planterne i drivhusjorden.

Dyrkes der i plantesække, skal der vandes dagligt, og så må man fri til naboen. Har man automatisk vanding, bør man også træffe aftale med naboen om at holde øje med, at det fungerer, så man ikke kommer hjem til et drivhus med ødelagte planter.

I køkkenhaven dækker masser af afgrøder nu jorden, så her er ukrudtsproblemet overskueligt selv efter flere ugers ferie. Alle de steder, hvor der er bar jord mellem rækkerne, vil der være massivt af ukrudt efter 2–3 ugers ferie. Ikke mindst med den fugtige jord, vi har lige nu. Her fjerner man ukrudtet inden ferien, løsner jorden og jorddækker. Har man ikke andet jorddækkemateriale, kan man bruge aviser, som man vander efter udlægning, så de får god jordkontakt og ikke blæser væk. Dæk evt. lidt jord ovenpå.

Græsplænen er man nødt til at få en aftale med naboen om at slå, hvis man er væk mere end 8–10 dage – også for at undgå indbrud i ferien.

Her er du: Forsiden > 2003 > Havenyt uge 27, 2003

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider