Havenyt uge 48, 2003

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Med så mild en november, kan man godt ærgre sig lidt over den tidlige nattefrost i oktober, som ødelagde sommerblomsterne, dahlia osv. Til gengæld kan man glæde sig over de fine efterårsblade, som lægger sig overalt og pynter. Der er også stadig træer med blade på, men det er efterhånden så få, så de begynder at blive lagt mærke til.

Tilbage står alle de stedsegrønne og minder os om, at advent og jul er i snarlig anmarch, og at vi snart skal have pyntet op i krukker og baljer ved husets dør. Men det er endnu lidt for tidligt, så måske er det potter med løgblomster i vindueskarmen, der skal til her på de grå novemberdage, hvor det bliver mørkt midt på eftermiddagen.

Drivning af hyacinther og tarzetter

Man kan købe potter med hyacinther og juletarzettet i knop, som springer ud på få dage, men man kan også selv sætte forårsløg til drivning. Det er også en gammel smuk tradition at sætte hyacinter til drivning på hyacintglas. Og netop nu er der mulighed for at købe billige forårsløg, da løgene for længst burde have været lagt ude i blomsterbedene. Hvis man ikke vil drive dem, kan man i stedet for plante dem i krukker i drivhuset, hvor de stadig vil kunne nå at danne et godt rodnet og komme med tidligere blomstring end ude i haven.

Bind en krans med alt godt fra haven

Det er tid til at pynte op på familiens gravsted, hvis man har et sådant at tage vare på.Selvfølgelig kan man købe en færdig krans til gravstedet, men man kan også se sig om i haven og ved hjælp af fantasien skabe nogle meget flotte kranse, som ikke ligner alle dem, man kan købe for en halvtredser i supermarkedet. Man kan købe halmkranse for det halve, og de kan bruges i flere år til at binde nye kranse på, hvis man napper bindetråden over og hiver gran m.m. af til foråret. Og der er masser af ting at finde i haverne: bær, stedsegrønne blade, mos, lav, smukke grene og kogler. Men det kræver selvfølgelig, at man har plantet mange forskellige slags buske i haven.

De smukke snebær

Om sommeren er en snebærhæk ikke ligefrem en drømmehæk, den sætter masser af irriterende rodskud og skal klippes flere gange i løbet af sommeren. Men her i november er det helt tilgivet, for da er den ganske flot, fyldt med hvide bær på lange tynde grene. Et par grene i en vase sammen med et par stedsegrønne grene ser flot ud nogle dage, indtil de flotte hvide bær begynder at blive mindre pæne at se på. Men så kan man jo hente et par nye.

Lav, mos og svampe

Hvis man har gamle træstammer eller træstubbe, dukker der her i det fugtige efterår masser af for svampe, lav og mosser op på disse steder. Og det er netop nu, at man kan nyde disse ude i haven. Men man skal have øje for dem, for nogle af dem er meget små. De er allerflottest i regnvejr og fugtigt vejr. Og det har vi jo masser af lige nu. Det giver lyst til at lade flere gamle træer ligge og formulde rundt om i haven over de næste årtier i stedet for bare at save det hele til brænde.

Her er du: Forsiden > 2003 > Havenyt uge 48, 2003

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider