Havenyt uge 27, 2005

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er ferietid og dermed er der også tid til at nyde alle de smukke blomster i haven lige nu: riddersporer, kornblomster, valmuer, fingerbøl, klokkeblomster, skønhedsøje, diktam, knopurt, løvefod, alpemandstro, storkenæb, ærenpris, timian og mange flere. Enten i egen have eller i andres haver.

Ferietid betyder også mulighed for besøg i smukke parker og haver ude i ferielandet eller på rejser i udlandet. Det er en god måde at få nye ideer til sin egen have. Og måske har man mulighed for at bringe spændende planter med hjem.

Regler for indførsel af planter ved rejser

Husk at undersøge reglerne for indførsel af planter fra det pågældende land på forhånd. Der er 25.000 planter, som er omfattet af CITES (Washingtonkonventionen), heraf er end del helt forbudt at handle, da de er direkte udrydningstruede, mens resten kræver særlig tilladelse til ind- og udførsel. Man kan læse mere herom på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside

Import af små mængder planter (som ikke er omfattet af CITES) og planteprodukter til eget brug er ikke omfattet af det krav om certifikat og kontrol, som gælder erhvervets import, når man selv medbringer planterne i bagagen i forbindelse med rejsen. Se mere om Import af planter og planteprodukter fra lande udenfor EU. Disse regler er til for at beskytte vore planter i Danmark mod indførsel af alvorlige skadedyr og sygdomme.

Åbne vinduer i drivhuset

Fra juli er høj luftfugtighed det største problem i drivhuset, da våde planter har stor risiko for at få skimmelangreb. Det er derfor nødvendigt at have et par vinduer åbne i drivhuset om natten. Dette er kun muligt, hvis man ikke har monteret automatiske vinduesåbnere på alle drivhuset vinduer. Det er bedst at nøjes med at montere i den ene side af drivhuset. Man kan så lade vinduerne i den ene side stå permanent åbne, og så snart det bliver varmt om morgenen, åbner de i den anden side og giver god udluftning.

Senere kan det blive nødvendigt også at åbne døren de nætter, hvor det er stille vejr. Det er selvfølgelig problematisk, hvis man skal afsted på ferie, og drivhuset skal passe sig selv. Her må man se på, hvor udsat drivhuset er placeret i forhold til vind, om det er bedst at døren står åben eller er lukket.

Check for skadedyr i drivhuset

Når vi i den kommende uge får sol og høje temperaturer i drivhuset, sker der en hurtig opformering af evt. skadedyr i drivhuset, så det er en god ide at holde øje med udviklingen. Brug en lup og hold øje med, om der dukker spindemider op på agurkplanterne, mellus på agurkerne og bladlus på peberplanterne. Skal man have succes med at bruge nyttedyr i drivhuset, skal de købes og sættes ud, når angrebet er nyt. Hvis angrebet er voldsomt, bør antallet af skadedyr reduceres med insektsæbe, inden nyttedyrene udsættes.

Der er to gode hjemmesider, hvor man kan læse om og se billeder af skadedyrene i drivhuset og de nyttedyr, som man kan købe til at sætte ud for at nedbringe antallet. Nyttedyr udrydder aldrig et angreb helt. Hjemmesiderne tilhører to producenter af nyttedyr i Danmark: EWH BioProduction og Borregaard BioPlant ApS.

Nyttedyr kan bestilles direkte fra Borregaard BioPlant ApS og EWH BioProduction eller de kan bestilles i FDB, Matas, i de fleste planteskoler og havecentre og hos Solsikken. Nyttedyrene leveres på forskellig måde. Kommer de med posten, skal man være opmærksom på, at de ikke tåler en dag i en glohed postkasse, og at de helst skal udsættes den dag, de modtages. Er der mange skadedyr, bør man minimere disses antal dagen før forventet modtagelse med en sæbevandsbehandling, så planterne når at blive helt tørre inden udsætning.

Det pæne ukrudt må ikke tage overhånd

Det er let at lade det gode hjerte løbe af med sig, når der spirer de dejligste planter frem alle vegne. Man skal være en hård negl, hvis man skal luge søde små planter af morgenfrue, cosmos, amarant, kantbæger, hjulkrone, tallerkensmækker og alle de andre, som selvsår flittigt. I køkkenhaven kan det også være grønsager: dild, persille, koriander, salat, sareptasennep osv. Det sker selvfølgelig kun, hvis man har ladet de pågældende planter kaste frø årene forud.

Alle de dejlige fremspirende planter giver nogle fantastiske muligheder for at få variation i både blomsterbede og urtebede. Men det skal styres med lidt hård hånd, man skal faktisk være en lidt hård negl, når der luges, for ellers bliver alle de hver for sig pæne og nyttige planter til en slags ukrudt, som let tager pippet fra de planter, som man i første omgang havde tildelt pladsen. Man kan selvfølgelig vælge at lade en cosmos vokse op i porrebedet, fordi det bare ser så flot ud. Men det koster nok minimum en porre udbyttemæssigt.

Cosmos kan man overse ulemperne med, hvorimod man skal være mere på vagt overfor hjulkrone, som kan udvikle sig til at fylde næsten en kvadratmeter, mens man er på ferie i 14 dage, og det samme gælder tallerkensmækker. Disse to kan skygge små planter væk i løbet af kort tid.

Solsorte og bærbuske

Hvis man bor i områder med mange solsorte og få bærbuske i haverne, er det en god ide at overdække ribsbuske med net allerede nu, da man eller er ret sikker på, at buskene pludselig er bærfri, og det kan meget vel være, inden de er ordentligt modne. Som regel spiser solsortene ikke stikkelsbær og solbær, som de ikke synes så meget om, og hindbær har for bløde grene til, at de kan finde ud af at lande i dem.

Hindbærene får snart de første rødmende bær, og det er meget vigtigt, at de ikke mangler vand fra nu af. Et hindbærbed har ikke nok vand, selv om det jævnligt regner. Her får man virkelig valuta for nogle hundrede liter vand i løbet af de næste par uger form store flotte bær. Check at jorden hele tiden er fugtig, indtil de sidste bær er færdigudviklede.

Her er du: Forsiden > 2005 > Havenyt uge 27, 2005

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider