Havenyt uge 52, 2008

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Redaktionen ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. Det ser ud til, at det kun er få steder i den østligste del af landet, at man kan forvente at se et hvidt drys ovenfra juleaftensdag. Men ellers er der udsigt til at vi alle skal have nattefrost i julen og frem mod nytår også frost om dagen.

Så der er god grund til at overveje, om der er planter eller afgrøder, som skal beskyttes eller tages ind, inden man læner sig tilbage og holder jul. Og hvis man skal på juleferie, så man ikke kan holde et vågent øje med vejrudviklingen, så må man tage sine forholdsregler.

Husk alle de dejlige hjemmeavlede grønsager – vi overser dem alt for tit, når der skal laves jule- og nytårsmenu. Og efter juledagene er det dejligt med masser af grønne retter. Med udsigt til frost døgnet rundt efter jul, er det en god ide at få taget en forsyning af rodfrugter op inden da.

Står man lige og mangler lidt til at pynte op med, så kan man måske også finde det ude i haven. Og det er ikke kun pyntegrønt – hvis man har en kejserbusk, så står den i fuldt flor lige nu.

Skal der dækkes mod frost inden juleferien?

Vi har et par gange haft en række nætter med nattefrost, så vinterdækning af rodfrugter og frostfølsomme planter er sikkert allerede på plads i de fleste haver. Men man skal efterse dækningen og overveje at dække lidt mere, specielt da der også er udsigt til frost om dagen.

Står rodfrugterne stadig i jorden og er dækket med et let bladdække, skal de have lidt ekstra dække, inden det bliver frost døgnet rundt. Jorden er stadig 4–5° varm den 22. december, men den falder hurtigt, hvis der ikke er dækket godt. Prognosen for 1. juledag er 1–2,4° C – så der skal dækkes nu for at holde på varmen.

Hvis man tager afsted i flere dage i julen, er det en god ide at nå at få dækket rodfrugterne yderligere, og overveje om kartofler, rodfrugter lagt ind i sand og georgineknolde skal flyttes til et mere frostsikkert sted. Æbler tåler et par graders frost bedre end for varm og tør luft.

Hvis man skal på en længere juleferie, bør man overveje, om der er noget, som skal dækkes ekstra eller tages ind til frostfri opbevaring. Her før jul tyder alt på at vi er på vej ind i en frostperiode.

Husk også at få de krukker ind, som ikke tåler frost.

Tag en portion rodfrugter op inden jorden fryser

Det er dejligt at kunne hente rodfrugter ude i haven, men det kræver at man kan komme i jorden.

Hvis man har rodfrugter stående i jorden og de er dækket med et tykt lag blade eller halm, så vil man selv i frostvejr kunne få fat i dem. Der skal mange frostdage til, førend jorden er så afkølet, at den fryser nedenunder et tykt lag.

Men de vinterhårdføre rodfrugter som pastinak, skorzonerrod og jordskokker dækker vi normalt ikke, og her kan jorden hurtigt fryse og forhindre os i at få fat i disse rodfrugter. Så tag en god portion op og læg dem evt. i sand et frostfrit sted. Hvor mange man skal tage op, er svært at sige – det afhænger jo af frostperiodens varighed. Det er både ærgerligt at få taget for lidt og for mange op, for så snart jorden tør op igen, så er de derude bedst, friske og sprøde.

Det er også en god ide at tage en forsyning af porrer op, da jorden også her hurtigt fryser til. Frosne porrer er ikke særligt interessante at tage ind. I hvert fald skal de tøes op et køligt sted inden brug.

Hvis man stadig har sommer- og efterårsporrer stående ude, så er det nok sidste chance for at redde dem. Men det er måske ikke det, der er mest tid til her lige inden jul, selv om det er hurtigt lige at rense dem, skære dem i mindre stykker og putte dem i fryseren. Vinterporrer klarer frosten, så de kan bare blive ståede derude.

Husk fuglene i julen

Vore standfugle har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu, og når jorden fryser til, bliver det ekstra svært. Så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på juleferie. De er afhængige af de steder, hvor de plejer at finde føde.

Hvis man er hjemme, så sørg også for at der er tilgængeligt vand, når vandpytterne frysser til.

Her er du: Forsiden > 2008 > Havenyt uge 52, 2008

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider