Havenyt uge 53, 2009

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det ser ud til at indgangen til det nye år bliver en meget kold omgang – måske bliver det ikke kun nogle dage, men en længere periode med frost og sne, hvis man skal tro prognoserne for de næste 10 dage. Billederne er fra tidligere år i januar.

Landskab i dybfrost

Ordet isvinter er allerede dukket op, og alene muligheden kan give kuldegysninger. Fryser fjorde og bælter først til, kan det give sent forår. Foto: Karna Maj

Det gælder derfor om at få dækket sarte planter og evt. afgrøder ekstra godt. Og har man rodfrugter, porrer osv. ude på friland, er det en god ide at få taget en god portion op, inden jorden fryser til. Det ville være rart at vide, om man skal tage op til en uges eller en måneds forbrug. Vi har de senere år næsten glemt, hvordan det er at have en længere periode med frost og sne. Vi kan kun håbe på, at vi som før jul hurtigt får et lag beskyttende sne til havens planter.

Med så hård en nattefrost, som der loves den kommende uge, gælder det desuden om at holde godt øje med rodfrugter, georgineknolde, løg, æbler m.m. i udhuse og normalt frostsikre rum. Frosten vil efterhånden trænge ind – også selv om rummet er isoleret. Isolering giver ikke varme i sig selv. Det kan derfor blive nødvendigt at flytte vinterforrådet til et lidt lunere vinterkvarter eller etablere opvarmning.

Porrer

Porrerne kan hurtigt forsvinde i en snedrive, men her har de det trods alt bedre end i en udtørrende frostvind. Sådan så det ud i januar 2009. Foto: Karna Maj

Godt nytår og på gensyn i 2010

Vi kan se, at der er virkelig mange, som har brugt vores netsted i 2009. Vi har i 2009 haft næsten 1.4 mio besøg på Havenyt.dk og der er blevet vist 5.2 mio sider.

Redaktionen ønsker alle et godt nytår, og vi glæder os til også i 2010 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder, besvare spørgsmål og præsentere en lang række nye artikler.

Drivhus med sne

Haven kan hurtigt gå i vinterhi og drivhuset med, når vi får en periode med frost og sne. Husk at fjerne sne fra drivhustaget, inden tagkonstruktionen tager skade. Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2009 > Havenyt uge 53, 2009

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider