Havenyt uge 51, 2010

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Redaktionen ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår, og vi glæder os til også i 2011 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder.

Lige nu er vore haver flotte hvide og dækket af sne – selv julekortenes motiver kan ikke konkurrere i disse dage. Ud over at se flot ud, så beskytter snedækket også havens planter og de afgrøder i køkkenhaven, som endnu står derude.

I år har vi allerede taget alle mulige forholdsregler, inden vi måske skal afsted på julebesøg i få eller mange dage. De seneste dages frostnætter har været hårde, og det ser også i julen ud til at fortsætte med frost og sne. Så overvej om de indtil nu frostfri steder forbliver frostfri – de er ved at være godt nedkølede, og det er surt at komme hjem til kasser med frosne rodfrugter og æbler. Det er også en god ide at få fjernet et evt. snelag, inden man tager afsted på juleferie.

Hvis du har tid, kan du nedenfor finde lidt forslag til at bruge egne grønsager til julemenuen og et par forslag til julegaver til de haveinteressede. Og måske har du allerede julens værtindegaver på hylden derhjemme.

Kristtorn med røde bær

I haven kan man næsten ikke forestille sig noget mere julet end kristtorn med røde bær pyntet med lidt rim eller sne. Foto: Karna Maj

Husk fuglene i julen

Vore standfugle har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu, og når jorden fryser til, bliver det ekstra svært. Så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på juleferie. De er afhængige af de steder, hvor de plejer at finde føde. Få evt. naboen eller den, der ser efter huset, til at fylde op med foder.

Æbler er i høj kurs hos solsorten, så kig efter i æblekasserne om ikke der er en håndfuld æbler som julemad til havens solsorter, hvis de har spist op under træerne. Måske kan du feje nedfaldsæbler fri for sne.

Hvis man er hjemme, så sørg også for at der er tilgængeligt vand – de naturlige drikkesteder er frosset til.

Hjemmeavlede grønsager til julemenuen

Husk alle de dejlige hjemmeavlede grønsager – vi overser dem alt for tit, når der skal laves jule- og nytårsmenu.

Glaskartofler er let, men ikke så velsmagende som de hjemmedyrkede. Og hvis man har en kasse kartofler, som man ved er kogefaste, så er det bare at sortere de mindste fra til de brunede kartofler. Og de kan fint koges dagen før, de skal bruges.

Æbleflæsk er en gammel ret, men til julefrokosten nyt – det er der sikkert ikke så mange, som har fået det til de allerede mange julefrokoster, som de fleste har været til. Lav den evt. med røget mørbrad i stedet for flæsk, så bliver det også en kalorielet ret. Et par andre gamle retter, som især spises i visse dele af landet til jul, er grønlangkål og julekål. Det sidste er hvidkål, som hakkes meget fint og stuves, og det smager bedre, end det lyder.

Vi trænger faktisk til noget nyt i julen, selv om vi gerne vil holde på traditionerne – vi har jo spist julemad i snart en måned. Måske især noget lidt mere grønt og let fordøjeligt. Og så er det jo ikke forbudt at indføre nye gode ting, som kan blive traditioner for de opvoksende generationer, som ikke er vilde med medisterpølse, sylte osv.

Porrer i sne

Porrerne står i sne til over knæene, men toppen stikker op. Selv om det er vinterporrer, er det nu lidt spændende om de kan klare så lave kuldegrader. Det kræver lidt tøvejr, inden der kan hentes porrer igen. Foto: Karna Maj

Så gå på opdagelse i kogebøgerne efter spændende retter, der kan laves med nogle af de friske afgrøder ude i haven og i forrådskasser: løg, grønkål, palmekål, rødkål, savoykål, pastinakker, persillerødder, gulerødder, kartofler, havrerødder, jordskokker, rosenkål, porrer, timian, æbler, valnødder, hasselnødder osv. I fryseren er der måske ribs, brombær, hindbær, bønner, spinat m.m.

Hvis man har ræddiker – og kan man få fat i dem, kunne det måske vække smagsløgene med tynde skiver til julefrokostens osteanretning. En anden mulighed er knudekål i tynde stænger – de er sprøde og saftige.

Måske er der stadig et glas syltede figner på hylden eller bagte i fryseren. Hjemmeavlede og -syltede rødbeder og drueagurker er også fint at kunne stille på julebordet. Og så selvfølgelig julens rødkål, som ud over et par timers simretid kan laves på næsten ingen tid.

Værtindegaver fra haven

Hvis man har mange syltede rødbeder og drueagurker, nogle fine små glas med hjemmelavet marmelade eller gele, så er det de fineste værtindegaver, man kan komme med, hvis værtinden ikke selv laver den slags. Har man mange dejlige æbler eller valnødder, så kan man lave flotte værtindegaver, hvis man bruger fantasien og laver en flot indpakning.

Havehjælp og planter i julegave

Til de ældre i familien eller travle børnefamilier kan man forære et gavekort på en dags havearbejde eller et konkret stykke havearbejde som at klippe hækken, hvis det er her, det kniber med at overkomme i haven. Et andet projekt kunne være at komme og hjælpe med at gøre drivhuset rent.

Hvis du alligevel altid ender med for mange chili- og tomatplanter eller sommerblomster i maj, så kan du give et gavekort på f.eks. tre tomatplanter til levering/afhentning i maj.

En spændende haveudflugt som gave

Hvis man skal give gaver til andre haveinteresserede, så kan man forære dem en haveudflugt til en eller anden spændende have til forår eller sommer. Måske har vedkommende ikke bil og derfor svært ved at komme et bestemt sted hen. Vælg udflugtsmålet – eller lad modtageren vælge.

Her er du: Forsiden > 2010 > Havenyt uge 51, 2010

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider