Havenyt uge 51, 2011

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Redaktionen ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. Det ser ud til, at vi i år skal have en både mild og grøn jul. Og det er jo dejligt for alle, som skal ud og rejse i julen – til forskel fra sidste år, hvor det hele var snekaos i julen.

Først på ugen får vi dog lige et vinterligt pust med byger med slud, tøsne og måske hagl, men det hvide bliver ikke liggende. Nogle steder kommer der lidt nattefrost, men fra torsdag får vi mildt vejr fra vest og i juledagene måske endda dejligt solskin. Lige vejr til en god gå- eller cykle tur i vinterskoven.

Juleflue på kristtorn

Det kan man vist kalde en rigtig juleflue, når den sidder på et kristtornblad. Foto: Karna Maj

Haverne ser lidt triste ud her i december, selv om grøngødning, vinterkål og -porrer stadig står grønne, og der stadig kan hentes dejlig frisk persille. Et fint lille snelag ville have kunnet forvandle de brune haver til flotte hvidpudrede julehaver, uden at vi behøvede at gøre noget. Nu må vi i stedet for rydde lidt op ude i haven, og vi må selv stå for julepyntningen og at skabe masser af julestemning omkring husets indgange. Men slå sneens magiske evner til at skabe julestemning, det kan vi ikke.

Hvis du har tid, kan du nedenfor finde lidt forslag til at bruge egne grønsager til julemenuen og et par forslag til nemme julegaver til de haveinteressede. Og måske har du allerede julens værtindegaver på hylden derhjemme, eller i skuffen med egne frø.

Hjemmeavlede grønsager til julemenuen

Vi overser alt for tit vores egne grønsager, frugt og bær, når der skal laves jule- og nytårsmenu.

Glaskartofler er let, men ikke så velsmagende som de hjemmedyrkede. Og hvis man har en kasse kartofler, som man ved er kogefaste, så er det bare at sortere de mindste fra til de brunede kartofler. Og de kan fint koges dagen før, de skal bruges.

Æbleflæsk er en gammel ret, men til julefrokosten nyt – det er der sikkert ikke så mange, som har fået det til de allerede mange julefrokoster, som de fleste har været til. Lav den evt. med røget mørbrad i stedet for flæsk, så bliver det også en kalorielet ret. Et par andre gamle retter, som især spises i visse dele af landet til jul, er grønlangkål og julekål. Det sidste er hvidkål, som hakkes meget fint og stuves, og det smager bedre end det lyder.

Kålbed i december

Sidste år var grønkål og rosenkål stivfrosne til jul – i år kan vi hente fine kål til julemaden. Foto: Karna Maj

Vi trænger faktisk til noget nyt i julen, selv om vi gerne vil holde på traditionerne – vi har jo spist julemad i snart en måned. Måske især noget lidt mere grønt og let fordøjeligt. Og så er det jo ikke forbudt at indføre nye gode ting, som kan blive traditioner for de opvoksende generationer, som ikke er vilde med medisterpølse, sylte osv.

Så gå på opdagelse i kogebøgerne efter spændende retter, der kan laves med nogle af de friske afgrøder ude i haven og i forrådskasser: løg, grønkål, palmekål, rødkål, savoykål, pastinakker, persillerødder, gulerødder, kartofler, havrerødder, jordskokker, rosenkål, porrer, timian, æbler, valnødder, hasselnødder osv. I fryseren er der måske ribs, brombær, rabarber, bønner m.m.

Hvis man har ræddiker eller de røde kinesiske radiser, kunne det måske vække smagsløgene med tynde skiver til julefrokostens osteanretning. En anden mulighed er knudekål i tynde stænger – de er sprøde og saftige.

Måske er der stadig et glas syltede figner på hylden eller bagte i fryseren. Hjemmeavlede og -syltede rødbeder og drueagurker er også fint at kunne stille på julebordet. Og så selvfølgelig julens rødkål, som ud over et par timers simretid kan laves på næsten ingen tid.

Rødkål

Har man egne rødkål skal de selvfølgelig på bordet i julen. Foto: Karna Maj

Værtindegaver fra haven

Hvis man har mange syltede rødbeder, drueagurker eller pickles, nogle fine små glas med hjemmelavet marmelade eller gele, så er det de fineste værtindegaver, man kan komme med, hvis værtinden ikke selv laver den slags. Har man mange dejlige æbler eller valnødder, så kan man lave flotte værtindegaver, hvis man bruger fantasien og laver en flot indpakning.

Hjemmeavlede frø er også en fin værtindgave – eller julegave. Du kan selv lave fine små kuverter med sortsnavn og måske billede af planterne og en dyrkningsvejledning.

Havehjælp i julegave

Til de ældre i familien eller travle børnefamilier kan man forære et gavekort på en dags havearbejde eller et konkret stykke havearbejde som at klippe hækken eller slå græsset, hvis det er her, det kniber med at overkomme i haven. Et andet projekt kunne være at komme og hjælpe med at gøre drivhuset rent. Eller udplantningsplanter til foråret – f.eks. tre tomatplanter til drivhuset leverer i maj.

Græsslåning som gave

For et ældre familiemedlem kan den helt rigtige julegave være et løfte om at komme og slå græsplænen være den allerbedste julegave. Foto: Karna Maj

En spændende haveudflugt som gave

Hvis man skal give gaver til andre haveinteresserede, så kan man forære dem en haveudflugt til en eller anden spændende have til forår eller sommer. Måske har vedkommende ikke bil og derfor svært ved at komme et bestemt sted hen, eller de vil helst afsted sammen med andre. Vælg udflugtsmålet – eller lad modtageren vælge.

Husk fuglene i julen

Vore standfugle har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu. Hvis man er begyndt at fodre havens fugle nu, så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på juleferie, og aftal evt. med en nabo om at efterfylde, hvis man er længe væk. Fuglene er afhængige af de steder, hvor de plejer at finde føde.

På gensyn i 2012

Redaktionen holder juleferie, også med hensyn til at besvare spørgsmål, men vi er tilbage i det ny haveår lige efter nytår.

Vi glæder os til også i 2012 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder, svare på spørgsmål og komme med nye artikler om havebrug og plantedyrkning.

Skovtur i julen

Med udsigt til mildt og dejligt vejr i julen, skal man måske forberede familien på, at der skal medbringes fodtøj til en tur i skoven. Det er altid godt med lidt motion mellem måltiderne. Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2011 > Havenyt uge 51, 2011

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider