Om haven bliver hvid eller grøn i julen er ikke helt til at vide her en lille uge før jul, men vi får antagelig en del sne. Vi kan nok ikke helt regne med, at sneen vil pynte haven hele julen, så vi må heller helgardere og selv stå for julepyntningen og skabe julestemningen omkring husets indgange. Så kan julesneen være den ekstra pynt – hvis den bliver liggende.
Hvordan vejret udvikler sig i ugen op til jul, er meterologerne ikke helt sikre på. Men fra onsdag får vi igen et vinterligt indslag med slud, tøsne og senere sne og frost. Sikkert også frost hele døgnet, så der skal igen dækkes for frost. Vejret slår om til tø igen, men måske først sidst i julen. Har vinterforråd, som helst ikke skal fryse, mens man er væk i julen, så skal man tage højde for den aktuelle situation.
Hvis du har tid, kan du nedenfor finde lidt forslag til at bruge egne grønsager til julemenuen og et par forslag til nemme julegaver til de haveinteressede. Og måske har du allerede julens værtindegaver på hylden derhjemme, eller i skuffen med egne frø.
Hortensiablomsterne har efterhånden mistet det sidste anstrøg af kulør og er helt brune. Men lidt rim kan få dem til at ligne en million. Foto: Karna Maj
Haverne ser lidt triste ud her i december, men der er flotte grønkål i flere farver, og rosenkål og porrer står grønne og friske – i hvert fald hvis det er vinterhårdføre sorter. Sommerporrerne har den hårde frost taget livet af. Sneen har beskyttet persillen, så det er stadig muligt at finde lidt frisk persille, og der er masser af dejlig timian. Rodfrugterne har klaret frosten fint under vinterdækket, hvis det har været tykt nok. I år er det nok de færreste, som har frisk salat og bladselleri fra haven.
Under alle omstændigheder er det en god ide at hente de grønsager ude fra haven ind, inden grøndager og jord igen bliver stive af frost.
Salathoveder kan holde sig ret længe efter høst, hvis de pakkes i plastposer og opbevares køligt. Disse har været opbevaret i 14 dage, og efter at de yderste blade er fjernet, er hovederne stadig i topkvalitet og knasende sprøde. Det er sorten Little Gem. Mon de stadig er fine til jul? Foto: Karna Maj
Ud over de friske grønsager ude i haven, har vi også et forråd af grønsager, frugt og bær, men når der skal laves jule- og nytårsmenu glemmer vi ofte vore egne gode råvarer.
Glaskartofler er let, men ikke så velsmagende som de hjemmedyrkede. Og hvis man har en kasse kartofler, som man ved er kogefaste, så er det bare at sortere de mindste fra til de brunede kartofler. Og de kan fint koges dagen før, de skal bruges. Traditionelt har man brugt sorter som Æggeblomme og Aspargeskartofler til brunede kartofler.
Æbleflæsk er en gammel ret, men til julefrokosten nyt – der er sikkert ikke så mange, som har fået det til de allerede mange julefrokoster, der har været. Lav den evt. med røget mørbrad i stedet for flæsk, så bliver det også en kalorielet ret. Et par andre gamle retter, som især spises i visse dele af landet til jul, er grønlangkål og julekål. Det sidste er hvidkål, som hakkes meget fint og stuves, og det smager bedre end det lyder.
Vi trænger faktisk til noget nyt i julen, selv om vi gerne vil holde på traditionerne – vi har jo spist julemad i snart en måned. Måske især noget lidt mere grønt og let fordøjeligt. Og så er det jo ikke forbudt at indføre nye gode ting, som kan blive traditioner for de opvoksende generationer, som ikke er vilde med medisterpølse, sylte, ål i gele osv.
Så gå på opdagelse i kogebøgerne efter spændende retter, der kan laves med nogle af de friske afgrøder ude i haven og i forrådskasser: løg, grønkål, palmekål, rødkål, savoykål, pastinakker, persillerødder, gulerødder, kartofler, havrerødder, jordskokker, rosenkål, porrer, timian, æbler, valnødder, hasselnødder osv. I fryseren er der måske ribs, brombær, rabarber, bønner, ærter m.m.
Hvis man har ræddiker eller de røde kinesiske radiser, kunne det måske vække smagsløgene med tynde skiver til julefrokostens osteanretning. En anden mulighed er knudekål i tynde stænger – de er sprøde og saftige.
Hjemmeavlede og -syltede rødbeder og drueagurker er også fint at kunne stille på julebordet. Og så selvfølgelig julens rødkål, som ud over et par timers simretid kan laves på næsten ingen tid – måske med saft af egne ribs.
Det er let og hurtigt at lave rødkålene selv, og så er det sjovt at kunne servere rødkål af egen avl, og måske kogt med saft af egne ribs. Eller er en frisk rødkålssalat, hvis man ikke er til den traditionelle rødkål. Foto: Karna Maj
Hvis man har mange syltede rødbeder, drueagurker eller pickles, nogle fine små glas med hjemmelavet marmelade eller gele, så er det de fineste jule- og værtindegaver, man kan komme med, hvis gavemodtageren ikke selv laver den slags. Har man mange dejlige æbler eller valnødder, så kan man lave flotte værtindegaver, hvis man bruger fantasien og laver en flot indpakning.
Hjemmeavlede frø er også en fin værtindgave – eller julegave. Du kan selv lave fine små kuverter med sortsnavn og måske billede af planterne og en dyrkningsvejledning.
Til de ældre i familien eller travle børnefamilier kan man forære et gavekort på en dags havearbejde eller et konkret stykke havearbejde som at klippe hækken eller slå græsset, hvis det er her, det kniber med at overkomme i haven. Et andet projekt kunne være at komme og hjælpe med at gøre drivhuset rent. Eller levere udplantningsplanter til foråret – f.eks. tre tomatplanter eller chilier til drivhuset leveret i maj.
For et ældre familiemedlem eller ven kan en julegave med græsslåning i den kommende sommer være den allerbedste julegave. Foto: Karna Maj
Hvis man skal give gaver til andre haveinteresserede, så kan man forære dem en haveudflugt til en eller anden spændende have til forår eller sommer. Måske har vedkommende ikke bil og derfor svært ved at komme et bestemt sted hen, eller de vil helst afsted sammen med andre. Vælg udflugtsmålet – eller lad modtageren vælge. Find inspiration under Besøgshaver
Vore standfugle har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu. Hvis man er begyndt at fodre havens fugle nu, så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på juleferie, og aftal evt. med en nabo om at efterfylde, hvis man er længe væk. Fuglene er afhængige af de steder, hvor de plejer at finde føde.
Redaktionen holder juleferie, også med hensyn til at besvare spørgsmål, men vi er tilbage i det ny haveår lige efter nytår.
Vi glæder os til også i 2013 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder, svare på spørgsmål og komme med nye artikler om havebrug og plantedyrkning.
Vi ønsker alle en god jul og et godt nytår.
I år må vi nyde det hvide islæt inden julen – og kristtorn med rim og sne er flotte. Foto: Karna Maj
Har man kristtorn med røde bær, behøver man næsten ikke andet for at lave en fin dekoration. Foto: Karna Maj
Grønkålene har klaret frosten, og det er letterre at hente grønkål ind til den traditionelle grønlangkål, når det er tøvejr. Er de frosne, skal de tøs langsomt op. Foto: Karna Maj
En perfekt kartoffel til brunede kartofler er den lille runde og meget faste Æggeblommekartoffel. En gammel kartoffelsort, som igen kan købes både som læggekartoffel og som spisekartoffel. Foto: Karna Maj
Kinesiske radiser er sprøde med en mild radisesmag – og så er farven fantastisk flot. I Kina bruges de til at skære flotte dekorationer ud af til at pynte maden med. De er ret lette selv at dyrke som 2. afgrøde først i juli, men rødfarvningen kan variere en del. De kan ikke købes ret mange steder. Foto: Karna Maj
Hjemmesyltede rødbeder er en god gave til dem, der sætter pris på kvalitets fødevarer. Her syltede gule rødbeder. Foto: Karna Maj
Frø er en god julegave. Men det kan være svært at konkurrere med naturen om frøindpakning. Her frø af blærebælg, Colutea ‘Cobber Beauty’. Foto: Bolette Crossland
Alle haver bør have et pænt udvalg af fuglekasser – måske en god gaveide. Det tager ikke ret lang tid at lave et par kasser. Foto: Karna Maj