Havenyt uge 14, 2016

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Violerne er kommet og dufter skønt

Foråret er kommet, men sådan rigtig bidt sig fast, har det ikke. Sidst på ugen vil der mange steder komme fornyet nattefrost, så husk at dække potter over eller at tage det mest kulde- sårbare ind fra drivhuset. Jordtemperaturen kommer langsomt opad, men har endnu ikke nået de magiske 8 grader, som de fleste går og venter på.

Mos, en gave, også i plænen

Mange går rundt i haven, og ser på mos, der på forunderlig vis er kommet hen over vinteren. Det er som om det plager, især mænd, at plænen er blevet blød under vinterens kulde. Mange tror mos betyder, at plænen ikke er sund. Det kan man godt sige, men det betyder nok mere, at det stykke jord slet ikke egner sig til græs. Det kan der være mange grunde til, ofte er der for lidt lys, det kan også være en kompakt jord eller mangel på næring.

Der er meget man kan gør for at få mosset væk, læs artiklen her. Alternativt kan man elske sit mos: huske at fuglene bruger det til at bygge reder med, at det ikke skal slås som græs og føles som det rene flødeskum at gå på. Ganske rigtigt egner det sig ikke så godt til at spille fodbold på, men hvor tit er det, at vi får gjort det efter aftensmaden? I stedet for at prøve at tvinge naturen (og græsset) så overvej om det er et godt alternativ – det smukke mos.

Ikke alt er vågnet i haven endnu

I alle bede kommer der fine, potente spirer frem, men det er ikke alle planter, der er brudt igennem. Derfor skal man være påpasselig med at gå for kraftigt til værks. Man kan nemt komme til at knække de små nye, sprøde spirer af, eller hosta der stadig er i dvale, kan komme til at blive utilsigtet delt af spaden.

Stauderne kommer frem nu, så lad os håbe der ikke kommer for meget frost

Pindsvinet er heller ikke vågnet endnu. Den ligger i kvasbunker eller måske i det bål, der blev samlet sammen hen over vinteren, og som man ikke har fået futtet af endnu. Derfor er det vigtigt at gå forsigtigt frem, brug hænderne og ikke hverken spade eller greb. Hvis bålet absolut skal brændes af nu, så flyt det et andet sted hen, så pindsvinet ikke går op i røg. Husk; pindsvinet er en vigtig del af kredsløbet i haven og alle snegles skræk. Skulle uheldet være ude eller har naboen vækket et af de yndige piggede væsener, er der hjælp at hente hos Pindsvinevenner

Høns i haven, også til små haver

Høns er fanatiske dyr, de er nøjsomme, sjove og til gavn i mere end én forstand. Lige nu hjælper de gerne til med at forårsgrave, og går målrettet efter snegleæg, der er fyldt med protein hønsene selv skal bruge. Hønsene nyder,som vi, de længere dage. Lyset har sat gang i ægproduktionen efter vinterhvilen, og havehønseejere kan næsten dagligt høste nylagte æg, med flotte blommer og god samvittighed. Selv de mindste haver kan huse et par høns eller fire. Dværghøns er noget mindre og egner sig derfor ganske godt til mindre haver.

Hollandsk dværg og Araucana, der er en høne til enhver have, både de store og de små Foto: Tanja Pedersen

Jeg husker en sommer hvor min gudmor var forbi. Hun mente nok, at det var grænsende til dyrplageri, at mine 9 høns »kun« havde 400 m² læhegn at gå i; hvad var der dog i vejen med at lade dem gå i køkkenhaven? I det samme åbnede hun døren til hønsegården, og travede ud af køkkenhaven igen. Jeg tænkte, at den ældre dame måske havde ret, krigsbarn og alt hvad dertil hører, havde hun nok haft flere høns i sine forældres hus ved Fursøen. Da jeg om aftenen gik ud for at lukke til hønsehuset, ventede der mig et syn! Ud over at hønsene åbenbart har en forkærlighed for salat, havde de desuden kradset al mit bunddække ud af bedene. Fra den dag måtte hønsene »nøjes« med læhegnet.

Såtid, men ikke for alt

Det er så dejligt at komme i gang med det første hold af såning i køkkenhaven, så ved vi også, at der kun går få uger, før de første rækker af grønne små kimplanter kommer frem. Det er ikke alle frø, der kan spire i den kølige jord, men man kan godt begynde med dild, løg, pastinak, salat, spinat og jeg selv starter også ærterne op på friland nu. Hvis du vil vide mere om spiretemperaturer kan du finde en tabel her. Ærterne får en bane fiberdug, på den måde får de lidt mere varme – men frem for alt er de i sikkerhed for alle duerne.

Boganmeldelse: Drivhuset

Jesper Carl Corfitzen og Bente Mortensen har udgivet bogen »Drivhuset« på Politikens forlag omhandlende indretning, dyrkning og afslapning i drivhuset. Bogen har fine billeder og prøver at komme rundt om det hele. Måske er det for stor en mundfuld at alt bliver omtalt, og kun lige tre sider om valg af drivhus er bestemt ikke meget. En stor del af bogen indeholder en side eller to om for eksempel oliven eller myrte, men fortæller dog kun det mest basale. Bogen er god til de der overvejer at få et drivhus og gerne vil have et overblik – men for andre der allerede har et par år som bønder under glas – får næppe så meget ud af den.

Mine bellis var blevet lidt kolde i køleskabet, det er bedst hvis de er helt friske

Rige Riddere med bellis

Rige Riddere er en nem dessert eller mellemmad når haven har taget al energi. Steg bare en stor portion, for den skal nok få ben at gå på.

4 skiver daggammelt brød
1 æg
1 dl piskefløde
Lidt salt

Til servering
Flormelis
Æblegrød eller marmelade og bellis fra haven

Pisk æg, mælk, fløde og salt sammen i en skål. Lad smørret blive gyldent på en pande. Vend brødskiverne i æggeblandingen og steg dem i ca. 4 min. på hver side – til de er gyldne.

Server varme med lidt sukker, en stor klat æblegrød eller marmelade – og drys af bellis.

Her er du: Forsiden > 2016 > Havenyt uge 14, 2016

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider