Havenyt uge 38, 2016

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det er ikke vores almindelige vejr og de planer vi alle har haft om hække, staudebede og nye frugttræer, må ligge lidt på hylden endnu, indtil der kommer mere fugt i jorden. Ellers kan det hurtigt blive dyrt i vandhanevand.

Dagligt kan du gå ud og høste lidt æbler, plukke dem når de er fint modne. Ikke for tidligt og ikke for sent. Det er vigtigt ikke at vente for længe, og slet ikke til de selv falder ned, hvis du vil gemme dine æbler. Det er en fornøjelse at tage det nyplukkede æble, holde det op til næsen og indsnuse duften. Æbler dufter forskelligt.

Her er også mange nedfaldsæbler, og med mindre du har en kæmpe familie, så er det svært at bruge dem alle. Hos mine naboer på gården får grisene æblerne, jeg bilder mig faktisk ind at jeg kan smage det på kødet. Foto: Hans Braxmeier

Det er ikke altid at det er til at følge med træerne, og hvad skal du stille op med en have fyldt med gamle træer der bare giver og giver frugt? Måske skulle du lave most af dem! Både af dem du har for meget og dem der er faldet ned. Der er mange steder du kan leje et mosteri, eller måske er I et par familier der kan slå jer sammen om et? Eller endnu bedre hele vejen, lave en mostedag, fejre dagen med kage, kaffe og en masse most.

Husk march mod giftregn 1. Oktober
Da det er i efteråret at regnen i den grad er mættet med prosulfocarb, vil vi i Praktisk Økologi opfordre jer alle derude til at arrangere lokale gåture. Alle deltager med en paraply over hovedet pyntet med æblehøst, for at vise, at vi ikke vil have giftregn i vores haver og hoveder. Tag naboen og vennerne under armen og gå en tur med paraply pyntet med æbler den 1. oktober i tidsrummet 10.00–12.00. Læs mere her

Med det tørre vejr er det svært at komme i jorden, og det er faktisk slet ikke så let at få lagt eventuelt indkøbte blomsterløg. Som tommelfingerregel siges det at de skal lægges »så tidligt som muligt«, for at de har mulighed for at danne gode rodnet inden vinteren kommer. Jeg har dog de sidste par år, klappet jorden omkring de sidste forårsløg lige omkring lillejuleaften, og de er kommet fint. Så du behøver ikke at gå i panik. Nyd det dejlige vejr, spis en is og lav lidt æblemos af dine nedfaldsæbler. Du skal nok nå det hele.

Efterårasolen har været godt for de sene stauder, de står stadig med flotte blomster. Husk ikke at begynde at dele dem her i efteråret, men vent til foråret.

Kender alle dine havevenner Havenyt.dk?
Vi vil gerne ud til alle haveejere i Danmark – ja det er ambitiøst. Den bedste måde er altid at blive anbefalet, så kunne du sende denne uges Havenyt.dk til 2 af dine venner og opfordre dem til at skrive sig op til nyhedsbrevet, så lover jeg at der kommer gode råd og smukke billeder ind i deres mailboks hver uge.

Dennis og Laila arbejder på at blive selvforsynende og at dømme efter dette billede de har sendt til mig på Havenyt, er de rigtig godt i gang. Laila skriver at det næsten lykkedes at være selvforsyndende sidste år, hvor der kun var ganske få uger hvor de måtte ud at købe friske grønsager. Foto: Laila

Usprøjtet frugt fra egen have

Æbletræer i haven er noget af det mest vidunderlige, du kan plante. Til dig selv og dine omgivelser. Træerne er flotte, når de blomstrer i foråret. Poder man æbler podet på en vildstamme kan man få store – og med tiden gamle træer (jo det bliver vi vist alle med tiden, gamle). Denne slags træer er ikke så plukkevenlige efterhånden som de vokser til og de giver senere frugt, men de er meget smukke i haven, hvis du har plads. Et træ af denne slags giver også meget karakter til haven. Vælger du et mere svagtvoksende træ, er de lettere at komme til og dermed frugten lettere at plukke. Desuden skygger de ikke nær så meget. Hvis du har en lille have kan du vælge at plante frugttræer som espalierhegn, men det kræver grundig beskæring hvert eneste år. Æbletræer kræver ellers ikke meget pasning, og så giver de store mængder af frugter, når de er kommet over de første svære år.

Store gamle æbletræer giver karakter til en have, faktisk ville jeg sige at en gammel frugthave som denne alene, er et salgsargument for et hus.

Æbler er en af de frugter, som det kan betale sig, sådan i penge, at dyrke. Hvert eneste æble, du høster, vil koste 2–4 kroner i et supermarked. Der skal ikke meget hovedregning til for at kunne se business i det. Et lille træ kan købes for et par hundrede kroner, men i langt over 30 år vil du kunne plukke flere tusinde æbler.

Gamle frugttræer er smukke i sig selv, og leve steder for ikke bare mange dyr, men også andre planter.

Men det bedste er næsten at du har mulighed for at dyrke netop de sorter, som du kan lide. Der findes så mange flere og langt mere velsmagende sorter at vælge i mellem som træ, end de få sorter æbler, der kan købes i supermarkedet. Der er nu om dage flere udenlandske sorter end danske at finde i handlen. Det er også begyndt at bliver moderne (og det er skønt) at dyrke de gamle sorter, dem der var lige ved at gå i glemmebogen. Der findes en håndfuld planteskoler der specialisere sig i dem – så du behøver ikke at finde dig i et lille sortiment.

Hjemmeavlede æbler har fordele

At dyrke æbler drejer sig ikke kun om økonomi. Dine friskhøstede æbler, lige fra træet, smager langt bedre end de, der har været undervejs i dage, ja ugevis til indkøbskurven i supermarkedet. Havens æbler kan du dyrke så du er sikker på, at de ikke er direkte sprøjtede. Når jeg skriver det på denne måde skyldes det, at det desværre nu viser sig, at der regner gift ned på alle vores frugter.

Der er også gift på dine egne æbler

Det regner med gift ned over vores haver i Danmark. Vi ved ikke hvor meget, vi ved ikke, hvad det forårsager – men vi ved, at vi IKKE vil have det. Aktivstoffet prosulfocarb, som bliver brugt, som herbicid (gift mod uønskede planter – i visse kredse kaldet ukrudt) især i nysået konventionel vinterhvede i efteråret, er fundet og målt i regnvand i de to målestationer, hvor Aarhus Universitet har det nationale ansvar for at overvåge regnvand for pesticider.

Det er slet ikke til at holde ud at tænke på, at disse dejlige æbler i min egen have, faktisk også er blevet sprøjtet- bare ikke af mig.

Vi dyrker vores haver økologisk, netop fordi vi vil undgå fremmedstoffer, fordi vi vil lade biodiversiteten råde – derfor kan vi ikke leve med at det regner med gift ned i vores private haver. Vi vil have et forbud mod brug af prosulfocarb. Vi vil ikke have giftregn i hoveder og haver. Læs mere her

Forårsblomsterløg skal i jorden hurtigt, hvis du kommer til at grave dem op

Hvis du er gået i gang med at omlægge blomsterbede nu, så graver du sikkert også ind i forårsløgblomsterne, for det er jo ikke lige til at huske hvor de ligger. Løgnene har allerede nu dannet fine små hvide rødder. Så hvis uheldet er ude, gælder det derfor om hurtigt at få dem sat ned igen, evt. efter at du har delt dem. Kan du ikke plante dem med det samme, så skal løgene pakkes ind i en avis og lægges i skyggen, udenfor vinden, så rødderne ikke tørrer ud. Præcis som du også skal gøre med stauder under en omplantning eller deling. Der skal ikke meget til at udtørre de fine rødder, og så sætte både løg og planter meget tilbage.

Hvid du har taget løg op og tørret i forsommeren, så husk at få dem i jorden – ofte glemmer man at de står i en kasse i skuret.

Vindrueklaserne har brug for lys og luft

Vindruerne begynder at tage farve, de grønne bliver lysere, så skal du fjerne nogle af bladene, så der kan komme rigtig god luftcirkulation, så vindruerne ikke let angribes af råd. Fjern også de lange ranker og de blade, som sidder helt inde ved klaserne. Bladene er som regel allerede ved at blive godt gule, men inden du klipper løs, så husk endelig at der skal efterlades erstatningsskud. De skal bindes til espalieret og give vindruer næste år. Det kræver lidt tid og omhu, men erfaring er noget der kommer med årene og ikke over en enkelt sommer.

Husk også at tage dig kærligt af vinen, med det smukke vejr her i september, får vi sikkert endnu flere modne klaser end mange andre år. Foto: Carsten C

De helt små vindruer, er i øvrigt modne lidt før de store i samme klase, så dem kan du spise under beskæringen, og det giver lidt luft i klaserne. Hvis du har virkelig mange kan det måske betale sig at dele med familien for ikke at få mavepine.

Smukke jomfruer

Nøgen jomfru eller høsttidløs, som den også kaldes, har en bleglilla krokuslignende blomst, og det kan være svært at se forskel på krokus og tidløs, da der også findes efterårskrokus. Når du finder dem i haven eller i en park er ens første tanke som regel » hov lille ven, er du ikke lidt for tidligt på den?«.

Det minder helt om forår, med de små jomfruer. Foto: Karna Maj

Men de store grønne blade er hos høsttidløs kun fremme i foråret. Planten visner så ned og gør først opmærksom på sig selv igen, når de nøgne jomfruer dukker frem i september. Hvis du gerne vil have dem i haven skal du skaffe løg nu, da du lægger løgene fra juli til begyndelsen af september. Læg dem i en dybde på omkring 15 cm og gerne i en afstand på ca. 10 cm. De nøgne jomfruer er dog meget giftige – så ikke noget med at bruge den på kager eller så, selv om det frister.

Vil du have en have, uden at grave?

Igennem 35 år har Charles Dowding arbejdet med en gravefri-metode til økologisk havedyrkning (»no-dig«), som forbedrer jordens struktur, minimerer lugeindsatsen og skåner ryggen. Forestil dig en have hvor du ikke skal luge eller grave, og hvor jorden bliver sundere og bedre år for år? Det lyder som en drøm, men det er virkeligheden.

Vi har inviteret Charles Dowding til Danmark og du har derfor den unikke mulighed for at få mandens bedste tips og råd, når han d. 9 oktober i Roskilde deler ud af sin erfaring. Køb din billet via dette link Læs mere om hans principper her.

Høst frø af egne bønner

Der er mange af os der synger på sidste vers mht. vores bønner. Hvis du ser nærmere på de næsten færdighøstede bønneplanter, så er der tit nogle bønner der har gemt sig under bladdækket, som ikke er blevet plukket i tide. Disse bønner sidder måske nu og er ved at være næsten tørre og med fine bønnefrø i. Bønnerne kan med en beskeden indsats høstes til frø. Hvis du har rigtig mange, ellers måske sågar har plantet med dette formål, kan de modne frø også spises i grønsagsretter. Husk dog at de skal koges gennemmøre først, da bønner ellers er giftige og kan give maveproblemer.

Bønnerne er ikke helt så smukke tørre som friske. Men jeg har haft så meget glæde af mine hestebønner i år, at dem skal der mange flere af til næste år.

Hvis du har lyst til at gemme bønnerne til frø, kan du høste de tørre bælge. Hvis bønnerne endnu ikke er tørre nok, kan du, når de er udviklede nok, hive hele plantern op og hænge dem op under et tagudhæng eller i en carport og lade dem få tørre bælge her, inden de tages ind til eftertørring.

Det er skønt at høste egne frø, og du kan også dele dem eller bytte hos Frøsamlerne. Der er ikke i noget i vejen for at høste frø på denne måde. Hvis man vil høste frø år efter år og bevare en sort, skal du udvælge de allerbedste planter og dyrke dem til frø. Det er helt gammeldags forædling, sådan at mennesker igennem årtusinder har fået nye og bedre afgrøde. Der kan ske krydsbestøvning, altså at der blandes gener fra en sort til en anden via bestøvning, men det sker sjældent, hvis havens bier tilbydes mere attraktive blomster. På den anden side – det er jo netop sådan at nye sorter er opstået engang i tidernes morgen. Måske kan du ende op med at lave din helt egen bønne. På denne måde kan du også prøve at fremelske forskellige egenskaber, om det er stort udbytte, tidlige bønner eller at de holder længe selv om det bliver efterår- det er helt op til dig.

Vinteropbevaring af løg

Der er mange der har haft et godt løg år og det er meget vigtigt, at spiseløgene er godt tørre, inden de gemmes væk til vinteren. I de fleste år kan løgne nå at tørre udenfor et overdækket sted, når august og starten af september er solrig og varm. Hvor august måske nok kunne have været varmere, var den tør og september har virkelig været tør og meget varm. Jeg vil altid anbefale at du sorterer løgene og tjekker, at de er godt tørre.

Egne løg smager bare bedre, men de holder kun vinteren over, hvis du opbevarer dem rigtigt. De kan sagtens fryse, så bliver det en kold vinter skal de fra udhuset til udestuen. Foto: Hans Braxmeier

Du må aldrig klippe løgtoppen af lige over løget, da det giver risiko for et rådangreb. Løgtoppen skal visne helt ned af sig selv under tørringen, så den bliver helt tør og det øverste kan hives af. Hvis dine løg ikke er blevet tørre, kan du eftertørre dem ved kunstig varme. Lige nu har vi meget smukt vejer og du kan stadig tørre dem ude, men når det vender så må de indenfor, måske ved fyret i et fyrrum – her vil de kunne bliver godt tørre på nogle få døgn.

Når løgne er tørret godt, er det at opbevare dem ikke så svær., Det er bedst med løgne ophængt i en netsæk. Den ideelle opbevaringstemperatur er 0–2° C, men de holder sig fint anbragt i et køligt udhus.

Her er du: Forsiden > 2016 > Havenyt uge 38, 2016

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider