Havenyt uge 40, 2016

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

For årstiden er det både lunt og tørt. Hvor jylland har fået en del vand, mangler både sjælland og øerne en hel del. Det rykker lidt rundt på planerne i haven, for det er ikke lige til at begynde at plante og flytte rundt, når det er så tørt. I den kommende uge får vi stadig det smukkeste vejr – og tørt! De kloge vejr folk lover kun ganske lidt regn. Jeg har allerede været i jorden for at flytte et par stauder, der stod i vejen, men det er helt utroligt, som det er tørt. Det er som om jorden helt har mistet sin sammenhængskraft, og flyder ud som ørkensand imellem mine fingre.

Så er efteråret kommet og de vilde roser står smukt,med en mange hyben.

Som jeg sidder og skriver, bliver jeg helt bekymret; for haven og naturen, for de vilde dyr og for vores åer og søer. Jeg syntes ikke sommeren var fantastisk, men tørt har det været (jeg tør ikke tænke på min vandregning, og jeg vander kun det mest nødvendige). Jeg lytter til en reportage med Frank Esmann med et halvt øre… den handler om optakten til 1. Verdenskrig, og jeg tænker på, hvor meget verden har forandret sig de sidste 100 år – på godt og ondt. Men nok om det, nu skal vi nyde vores smukke efterår, de lune aftener og det overflødighedshorn naturen er lige nu.

Der er plads i bedene, og det er tid til at få de sidste afgrøder i jorden – hvidløg og efterårsstikløg. Det kan være en god ide at gøre jorden klar nu og overveje, hvornår de skal sættes i oktober.

Japanske stenurt Sedum cauticola, er en lav staude, der ofte betegnes som en stenplante. Dens vækst er bunddækkende og tæppedannende- den bliver ikke høj, kun en 15–20 cm, den får små purpurrøde blomster i tætte skærme i september–oktober. Giv den fuld sol eller let skygge. Tåler tørke og kan derfor trives i krukker.

Efterårets blomsterhave kan være flot eller lidt kedelig, alt efter hvor meget du har valgt at satse på efterårsstauder og sommerblomster. I staudebedet kan du rette op på farveløsheden ved at plante lidt nyt nu. Tag en tur i supermarkedet eller på planteskolen og find noget med spændende blade, flotte farver og måske også blomst. Husk at vande godt, for ellers holder de ikke længe. Havens blomsterkrukker kan du give lidt pift med nye planter, så de kan se flotte ud de næste mange uger, eller i hvert fald til frosten slår til for alvor. Lige nu er der mange fine asters og krysantemum til salg.

Gul Monilia og skurv i æblerne

Det er et godt æble år, og der er mange æbler på træerne, men høsten kan blive lidt af en fuser. Der er en del æbler med larveangreb, og dem kan du ikke bruge til at gemme, men du kan fint bruge dem til æblemos eller most.

På mange træer hænger der i år flere rådne æbler – det skyldes Gul Monilia. Det er vigtigt, at du tager handling på det, hvis du vil have noget ud af æblerne… og af træerne til næste år. De rådne æbler skal fjernes, da de smitter de andre æbler på træet – og de nye æbler næste år. Æbler med skurv er der efter den tørre sommer ikke så mange af (men det kan jo svinge fra egn til egn), men æbler med lidt skurv kan nu fint spises. Er æblerne stærkt angrebne, holder de sig dårligt, og det kan betale sig at bruge dem med det samme for at undgå skuffelser senere på vinteren.

Pære angrebet af gul monilia – man ser tydeligt de koncentriske ringe af svampesporer. Foto: Karna Maj

Det gælder derfor om at få plukket alle de gode æbler ned i tide, så snart de er plukkemodne, og inden de blæser ned af sig selv, og får pletter og jord på.

Lige nu er Ingrid Marie og Spartan plukkemodne, så er det bare med at få dem forsigtigt ned og i de rigtige kasser, når du har set dem godt efter. Æblerne skal plukkes, så snart de begynder at slippe. Løft lidt op i æblet og giv det et let drej udad, når det lander i hånden er det helt fint. Der er også nogle sene æblesorter, som først er plukkemoden sidst i oktober til først i november. Det er sorter som ‘Jonagold’, ‘Mutsu’, ‘Bramley’ og ‘Belle de Boskoop’.

Grunden til at æblerne dropper af er fordi de danner et korklag, der hvor stilken sidder fast på grenen. Når korklaget er færdigdannet, løsner æblet sig gradvist, og til sidst falder det ned. Hold godt øje med æblerne på sydsiden af træet og i toppen hvor de er længst fremme i udviklingen.

Hvis du har æbler, som er meget angrebne af skurv, så er det en god ide at fjerne de angrebne æbler og fjerne alle bladene fra jorden efter løvfald. Få det helt ud af haven eller brænd det af. Se også kritisk på træet. Det vil hjælpe træet at tynde ud i grenene til næste år i juli med sommerbeskæring, så der kommer mere luft ind i træet, se især på grene der vokser ind i kronen eller på tværs af hinanden.

Havenyt.dk har brug for din støtte

Havenyt.dk er et havested, hvor rigtig mange havevenner og haveejere henter masser af viden og inspiration til at dyrke haven. På Havenyt er der plads til dig, om din have er lille, stor, nordvendt om du har en balkon, eller om du drømmer om en. Som læser af Ugens Havenyt er du sikkert ingen undtagelse.

Havenyt.dk drives af Landsforeningen Praktisk Økologi, det er en lille forening, og vi har meget begrænsede økonomiske ressourcer. Selvom vi har mange trofaste og gode annoncører, har vi underskud på at drive Havenyt.dk. Vi vil derfor opfordre dig til at give foreningen et gavebidrag. Det vil være med til at gøre det muligt fortsat at udsende det gratis nyhedsbrev hver uge og i øvrigt udvikle Havenyt.dk.

Hvis du vil støtte os med et gavebidrag ville det være skønt. Der er allerede mange af vores læsere, der har valgt at støtte os. Men kun ved at samle flere penge ind kan vi forsætte i vores nuværende form.

En anden måde at støtte os på er ved at blive medlem af vores forening. Så modtager du desuden vores tidsskrift 6 gange om året, og får adgang til at deltage i vores havenetværk Havelyst.dk. Det hele kan bruges til at få en smukkere, mere effektiv og spændende have; stor eller lille, gammel eller kun på tegnebrættet.

Havenyt og Praktisk Økologi er for alle, der ønsker en bæredygtig verden. Vi arbejder for at fremme økologisk havedyrkning og levevis i hverdagen. Det gør vi ved at give danskerne praktiske redskaber og viden til at leve en økologisk hverdag.

Dyrk dine egne hvidløg med slaw i

Hvis du er glad for hvidløg, er det en god ide at dyrke dem selv. Det er let, og der er rigtig god smag i de dejlige nyhøstede løg. Der er mange penge at spare, for ikke at tale om at det vinteren igennem kan være svært at få økologiske hvidløg. For at de kan nå at få en ordentlig størrelse, skal hvidløg sættes her i oktober – på den måde kan de nå at udvikle et godt rodsystem, inden vinteren sætter ind. Hvornår du skal sætte dem i efteråret er lidt en satsning og kommer an på, hvilken erfaring du har med din jord.

Skønne hvidløg giver pift til maden, vinteren igennem. Foto: Akhil Kokani

Hvidløgsfeddene skal helst sættes, så de udvikler et godt rodsystem, men det er bedst, at de først kommer op med grøn top hen mod det helt tidlige forår. Men om vejret i november og december bliver lunt er svært at forudse, og jeg tænker, at ude i naturen bliver hvidløgne jo ikke taget op og sat igen på det rigtige tidspunkt. Bare sidste år var der en hel del af mine hvidløg, der ikke kom med op, de holdt sig godt skjult, og ja så voksede de videre her i foråret. De blev meget flotte, og i år gjorde jeg meget ud af at få dem alle op. De var blevet store og flotte, de havde meget store rodsystemer – og havde det ganske fint med aldrig at have været oppe. En tommelfinger regel er: Jo mildere egn man bor i, jo senere i oktober sætter man feddene. Men som sagt er min erfaring at de er ret hårdhudede.

Planlæg hvidløgsbedet allerede nu

En god kombination er at sætte tre rækker hvidløg på et 120 cm bredt bed, og til foråret sår du pastinakker eller rødbeder i de to mellemrækker. Pastinak og rødbeder har brug for tid til at vokse. Inden rodfrugterne har brug for pladsen, er hvidløgene ved at være færdigudviklede, og så giver de ekstra plads til rodfrugterne. Når du har høstet hvidløgene, kan du nå at give rodfrugterne lidt ekstra kompost eller tørret gødning. Vælger du kun at have hvidløg i bedet, er der plads til 4 gode rækker på et 110–120 cm bredt bed. Hvidløg sættes med 12–15 cm afstand i rækken – stor afstand til kraftige sorter, mindre afstand til de mindre sorter. Dæk gerne jorden til så den ikke ligger bar, jeg har selv brugt græsafklip.

Vinterstikløg sættes nu

Hvis du har købt særlige stikløg beregnet til sætning september–oktober, kan du få skønne nye zittauerløg 2–3 uger tidligere i forsommeren end med stikløg sat i april. Men overvintringen kan være usikker, og du kan ikke være sikker på, at alle overlever vinteren. Men for at strække sæsonen i begge ender, er det nok de par mønter værd at prøve.

Find dit æble hos os

Har du lige købt hus, eller er der et æbletræ, på din hundelufter rute du er helt vild med? Det kan være meget svært at finde ud af, hvilket æble det er, du har fundet, men der er hjælp at hente på Havenyt. Vi har nemlig samlet en lang række æblesorter som du kan se igennem og finde lige det æble, du syntes er så dejligt.

Det er dejligt at vide hvilket æble du har i haven og der kan vi hjælpe dig med vores arkiv.

Du kan nu plante det fra potter

Hvis din have skal have nye træer og buske, er bedst at plante barrodede planter Du skal vente med at plante, indtil de er ved at tabe bladene allersidst i oktober. Det gælder også for træer og buske, som du vil grave op i haven og flytte. Her kan du ikke undgå at beskadige rodnettet, selv om du graver en stor rodklump op. Derimod kan du nu plante træer og buske, som købes i potter, men grundet dette efterårs tørke er det vigtigt, at du husker at vande godt – og blive ved med det.

Drivhuset i efteråret

September har været så varm og vidunderlig, at der i de fleste drivhuse stadig høstes mange tomater og agurker. Nogle steder er planterne dog blevet ødelagt af spindemider, meldug eller agurkeskimmel. Specielt de fine små cherrytomater giver mange tomater her i efteråret. Det er dog vigtigt, at du holder drivhuset fri for dug om natten, da de våde planter på den her årstid hurtigt giver grobund for rådangreb.

Du skal åbne vinduerne i drivhuset, så du kan udlufte om natten. Hvor mange vinduer du lader stå åbne, er forskelligt fra drivhus til drivhus. Du må prøve dig frem, jeg har kun et enkelt vindue, men min dør står åben næsten hele tiden.

Hvor meget der skal stå åbent i drivhuset, afhænger også af hvor drivhuset er placeret. Hvis der er udsigt til meget lave temperaturer, er det selvfølgelig bedre at lukke dør og vinduer for natten, men det er mindst lige så vigtigt hurtigt at få lukket op igen om dagen og få al fugt ud.

Vand ikke for meget i drivhuset

Når du vander, skal det ske om morgenen på de solrige dage, så kan jorden nå at tørre inden aften. Du kan også tynde ud i bladmassen på tomatplanterne. Fjern alle skimmelangrebne blade og de nederste, store gamle blade; mange af dem er allerede begyndt at blive lidt gule. Det øger luftcirkulationen i hele huset. Hold gerne lidt igen med vandet til tomatplanterne da det giver for meget gang i tomaterne, og det kan give sprækker i dem. Det er synd, for så er tomaterne mest til henkogning.

Her er du: Forsiden > 2016 > Havenyt uge 40, 2016

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider