Kl 5.40 har jeg fået skrabet bilens ruder fri, og triller langsomt ud af sovende København på en lørdag morgen. Turen går mod Vejle i den frostkolde luft. På vej ned over sjælland begynder tågen at tage til, sigtbarheden bliver under 100 meter, og bilernes tågelygter lyser op som røde julekugler. Det er fascinerende, som tågen kommer, og går, og det giver en dejlig, eventyrlig stemning – understøttet af P2’s lette, klassiske morgenmusik. Jeg når næste hele vejen over Fyn, før solen kommer op, og tågen letter. Med et bliver landskabet badet i rødgyldent lys, den opgående sol står klart og strålende i mit bakspejl. Der er snedrys på marker og træer, urter og buske er alle fyldt med tusindvis af diamater, der glimter i den kolde sol. Det er så smukt, at jeg bare nyder synet, mens jeg triller i det højre spor, og lader alle de andre haste mod deres mål. Jeg skal nok nå mit; nu med en vidunderlig naturoplevelse i hjertet.
Smuk er frosten. Foto: Pixabay
Mange steder har der allerede været udbredt nattefrost, og det kan du se på haverne, hvor georginer, tallerkensmækker, dild og andre frostfølsomme planter er blevet ødelagt af frosten. Og det har allerede været nødvendigt at dække rodfrugter, kål og andet mod frosten, hvis du ikke har valgt forinden at høste dem eller dække rodfrugterne for vinteren ude i haven.
Nu skal hønsene desværre ind. Foto: Geoff Beattie
I den forgangne uge er der konstateret fugleinfluenza, det betyder at vi, der har fugle i haverne, skal sætte dem under tag.
Brug den kolde tid til at rydde op i skurene, få styr på frøposerne og lave planer for det kommende forår. Det luner lidt i den kolde tid. Det er også snart jul; så husk at samle lidt sammen til at pynte op med.
Det er vanskeligt at finde et godt opbevaringssted i et almindeligt beboelseshus, hvor alle rum som regel er opvarmede. Hvis du er heldig, har du måske et udhus eller garage, hvor du kan indrette et rum til opbevaring af dine grønsager og frugt. Men for at du kan holde det frostfrit, er det nødvendigt at isolere det. Luften bliver let tør i disse rum, så dine frugter ikke bliver ved med at være helt saftspændte. Derfor skal din frugt først flyttes ind, når det bliver for koldt udenfor. Æbler tåler let nattefrost, men dæk dem alligevel til ved udsigten til nattefrost. Hold godt øje med vejrudsigten så du ikke mister æblerne. Læs mere i artiklen Vinteropbevaring af frugt og grønt.
Det er bedre at få æblerne ind og ikke som her, at overlade dem til de vilde dyr.
Hvis du vil gå »all in« er en god løsning på opbevaring af havens grønsager og frugter en jordkælder. Men det er et større anlægsarbejde, og der er meget hensyn at tage. Bl.a. skal du være sikker på, at grundvandsspejlet om vinteren er lavere end niveauet i jordkælderen. Det er svært at afhjælpe, når skaden først er sket, derfor skal kælderens placering overvejes nøje. Læs mere i artiklerne Byg en jordkælder, En kølig jordkælder og Opbevaring af grønsager i en jordkælder.
Det er altid dejligt at være på forkant med lidt havearbejdet i det tidlige forår, hvor der er mange gøremål på én gang. En af de opgaver du kan gøre nu, er at stikke kanterne af på græsplænen. Det giver som ekstragevinst nogle fine græsplænekanter vinteren igennem, da græsset først begynder at vokse igen, når jorden bliver varm nok.
Der er taget initiativ til en nyt økologi mærke i Danmark. Mærket skal lukke »smuthuller«, og bringe fødevarerne endnu tættere på forbrugeren ved at sikre, at netop den vare du står med i hånden er dansk og kontrolleret, lavet med lokale »råvarer« (f.eks. foder) og med høj dyrevelfærd og socialt ansvar af producenterne. Læs mere om det her.
Der er folk, der har en have, som er så stor, at de ikke kan overkomme den på grund af alder, arbejde eller manglende interesse. Andre har slet ingen have, eller ikke jord nok til at opnå den grad af selvforsyning de ønsker.
Del ud af det du har på Deljorden.dk Foto: Pixabay
Hvis du mangler jord, eller du gerne vil lade andre dyrke en del af din have, kan du lave et opslag på vores side Del Jorden. Det er en god ide, at du allerede får lavet aftaler om at dele jorden nu, så du er klar til at dyrke, når foråret pludselig er der. Lige nu virker det, som om at det er langt væk, men erfaring siger mig, at foråret altid kommer hurtigere end vi regner med.
Harlekin-mariehønen Harmonia axyridis foretrækker at overvintre inden døre. Den udskiller en ildelugtende væske, når den bliver forstyrret, og kan svine tapeter og gardiner til, så den kan blive et generende bekendtskab. Det er derfor en god ide at forsøge at forhindre mariehønsene i at komme ind i huset. Du kan prøve at tætne revner og sprækker, eller sætte et fintmasket net op. Harlekinmariehønsene opsøger ofte de samme huse år efter år, hvorfor vides endnu ikke. Har du allerede fået mariehønsene inden for døren, kan de fjernes manuelt, f.eks. med en støvsuger. Det er dog vigtigt ikke at komme til at tage livet af vores egne almindelige mariehøns.
Læs mere om Harlekinmariehønen i artiklen Harlekinmariehønen ny art i hus og have eller mere baggrund om arten her.
Claus Dalby har været produktiv og på forlaget Klematis udgivet endnu en bog, »Blomster året rundt«. Det er en smuk bog, der på 285 sider viser mange flotte blomsterdekorationer og buketter. Der er enkelte vejledninger, men mest viser bogen kombinationer og brugen af helholdsvis lette, luftige kreationer og de helt tætte. Som altid når det er Claus Dalby, er alle buketter holdt tone i tone, noget jeg selv syntes er meget smukt. Bogen indeholder også små kik til både hans have og hus. Jeg hæfter mig også ved brugen af mange forskellige og smukke vaser, det er dejligt at se, hvordan de bliver en del af helheden, og ikke bare er en holder til de kønne blomster. Jeg er sikker på, at denne bog vil blive en fin julegave under mange træer i år og inspiration til mange buketter.
Nu er det koldt, væksten er stoppet de fleste steder, og græsplænen skal du bare lade være; fik du ikke slået den en sidste gang, må du leve med det indtil foråret. Du kan følge med i jortemperaturen, det kan sammen med vejrudsigten give gode pejlemærker for, hvornår du skal gøre hvad i haven.
Der er 1000 grunde til, at du skal dyrke egne grønsager og frugt i din have. I vore haver kan vi producere grønsager, bær og frugt uden at belaste miljøet og CO2-regnskabet ret meget. Vi kan ofte dyrke helt uden brug af transport og med egen kompost, her er der ikke langt fra jord til bord. Og vi kan være sikre på, at de er dyrket uden brug af sprøjtegift, og nyde det nyhøstede med velbehag. Desuden kan vi dyrke mange flere forskellige slags grønsager, bær og frugt, end vi normalt kan købe i supermarkedet. Det er med til at bevare sorterne, give variation i haven såvel som på tallerkenen.
Det er skønt at høste i haven, det smager bare bedre. Foto: Pixabay
Lige nu er et godt tidspunkt at anlægge en køkkenhave, eller udvide den eksisterende, da jorden er fin at bearbejde, også selv om vi er i november. Grønsager skal dyrkes i sol, og det betyder i mange haver at det er en god ide at anlægge køkkenhaven i græsplænen. Efteråret er det bedste tidspunkt at anlægge en ny køkkenhave på, da du kan vende græstørven ned og dermed få en langt bedre jord i de nye køkkenhavebede, end hvis du skræller græstørven af og fjerner den til kompostering i foråret.
Farverne og lyset her om vinteren er magisk.Her en tidlig morgen med snedrys i Nordsjælland.
Vinteren skal bruges til hygge. Levende lys er smukke men ikke så godt for indeklimaet. Men nu kan du bruge led-lys.
At jorden ikke er meget frossen giver muldvarpen frit spil. Brug jorden for den er fin og har en god struktur.
Der falder æbler ned, her er det landet på hegnet. Rådyrene har skånet det indtil nu.
Smukke stubbe skal ikke fjernes, her er den bare blevet flyttet og vi har sat bregner om. Til næste år vil stubben være omgivet af dem og virke helt naturlig i dens forfald.
Hestene på marken har fået lang pels og deler gerne græsset med rådyrene et par gange om dagen.
Bunker af blade på plænen skal væk for at skåne den, men brug dem i køkkenhaven eller i bedene. Der er ingen grund til at brænde dem af eller smide dem ud.
Et landskab som dette er rigt på biodiversitet.