Havenyt uge 51, 2016

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Hvid jul tegner det ikke til at blive, så det er med at huske på det positive. Det er nemt at komme i haven, at høste lidt krydderurter eller komme til grøntsagerne i kulden.

Mange af krydderurterne kan du stadig høste af, brug dem friske. Salvie kan du også bruge til en dejlig the eller toddy.

Haverne ser triste ud her i december, selv om vinterkål og -porrer stadig står grønne, og der stadig kan hentes dejlig friske pust af krydderurterne. Men et fint snelag ville have kunnet forvandle haverne til de rene eventyr, uden at vi behøvede at gøre det mindste. Nu må vi selv stå for julepyntningen og at skabe masser af julestemning omkring husets indgang.

Timian vokser fint igennem den grønne vinter, studs den gerne.

Gaver fra haven i en fart

Der er ikke noget dejligere, eller mere personligt end hvis du får en hjemmelavet gave- især fra haven. Hvis du har syltet rødbeder, drueagurker eller pickles, eller nogle fine glas med hjemmelavet marmelade eller gele, så er det de skønneste jule- og værtindegaver, du kan komme med. Især er denne slags herligheder velkommen hvis gavemodtageren ikke selv laver den slags, eller ikke længere har kræfterne til det. Har du mange æbler eller valnødder, så kan man lave flotte værtindegaver, hvis man bruger fantasien og laver en flot indpakning. Eller lav en dejlig kage, med frugt fra fryseren, der kan spises efter en gåtur ude i det friske vejr.

Ahh… lun æblekage med kanel og kold flødeskum. Foto: Sabine van Erp

Hjemmeavlede frø er også en fin værtindgave – eller julegave. Du kan selv lave små kuverter med sortsnavn og måske billede af planterne og en dyrkningsvejledning. Der er intet i vejen for at give dem øgenavne også, »Monster solsikken Søren« eller »Langrendsbønne« bare for at nævne 2 af mine.

En have (udflugt) som gave

Hvis du vil give en gave til andre haveinteresserede, så kan du forære dem en haveudflugt til en spændende have til forår eller sommer. Vælg udflugtsmålet – eller lad modtageren vælge. Find inspiration under Besøgshaver, men stop ikke der, lav en lækker madkurv, sørg for transporten og gør det til en fest… kommer der bobler eller vin med i kurven så tag tog og bus.

Viden mens du venter

Jeg er sikker på at du har styr på det hele, der er købt ind, maden er der styr på, gaverne er købt og pakket ind- hvad skal du så? Hvorfor ikke hygge dig lidt med at se på næste års haveprojekt alt imens at du får ny viden ved at lytte til denne Natursyn der handler om myrer.

Husk fuglene- også i julen

Vore fugle har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu. Hvis du allerede er begyndt at fodre havens fugle, så må du huske at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden du drager afsted på juleferie, og aftal evt. med en nabo om at efterfylde, hvis du er væk længere tid. Fuglene er afhængige af de steder, hvor de plejer at finde føde, det er altid en forpligtigelse når du er begyndt at fodre – så må du blive ved.

Er du først begyndt at fodre fuglene skal du blive ved. Foto: Arnica Bäckström

På dejligt gensyn i 2017

Redaktionen holder juleferie, også med hensyn til at besvare spørgsmål, men vi er tilbage i det nye haveår lige efter nytår.

Vi glæder os meget til også i 2017 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder, svare på jeres mange spørgsmål og komme med nye artikler om havebrug, haveglæde, dyr, selvforsyning, plantedyrkning og meget andet.

Her er du: Forsiden > 2016 > Havenyt uge 51, 2016

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider