Havenyt uge 25, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det er ved at være midsommer, en tid der er helt speciel. Ved midsommer kunne man i gamle dage få et glimt af ens tilkommende, hvis man altså var kvinde; »En pige der plukker ni forskellige blomster, og lægger dem under sin hovedpude, vil i drømme se sin tilkommende. Hvis hun sover over et underjordisk vandløb, vil hun også kunne se sin fremtidige ægtemand.« Ja det var næsten en slags Tinder med urter.

Den fine balance der har været imellem god varme og regn, har givet et flot grønt landskab.

Til gengæld skulle de unge piger også passe på. Hvis en pige blev stukket af Sankthansormen, blev hun gravid, og deraf kan man se, at orme er farlige – ikke kun for planterne!

Kornvalmuer i høet, deres smukke farve mod det grønne græs er så flot.

Sankt Hans; en travl tid

Sankt Hans aften er den 23. juni, aftenen før Sankt Hansdag. I gamle dage vidste man, at naturkræfterne var ekstra stærke den aften. Derfor var det lige der, man skulle plukke lægeurter, dyppe sig i eller drikke af de hellige Sankt Hans-kilder, der havde en særlig helbredende kraft netop den aften.

De lune nætter gør det næsten umuligt at komme i seng, de lokker med solnedgange der kan lune hele vinteren igennem.

Der er mange arrangementer op mod Sankt Hans for haveelskere og andre, der har lyst til at fejre de lange, lyse nætter sammen.

Dyrene bor i Sankt Hans bålet

Længe er der mange, der har samlet sammen til det store bål. Måske har I på vejen samlet alt muligt, der kan blive futtet af denne aften, eller på gården er det alt, der i foråret er blevet klippet og måske også et par gamle halmballer.

Det er bare også, set med dyrenes øjne, et helt fantastisk sted at gøre til sit hjem! For dem er det bare et kæmpe kvashegn med plads til en masse forskellige dyr. Fugle, pindsvin, mus og sågar også katte bliver nemlig tiltrukket af de store bålopsætninger, inden der sættes ild til dem. Og ofte når dyrene ikke at flygte fra flammerne, før det er for sent.

Lige så smukt bålet er, lige så hjerteskærende er det, når det viser sig, at der er dyr, der er blevet forbrændt. Foto: David Mark

Det bedste er, at lægge alt klar til bålet i området, men først at opbygge selve bålet på dagen eller dagen før. Så er der ikke meget tid for dyrene til at flytte ind. Det er også en god måde at få underholdt børnene, mens de voksne forbereder festen.

Hvis uheldet er ude, og du har fået brandskadet et pindsvin, er der hjælp at hente her og andre dyr her.

Det er ikke til at forstå at dyrene gerne vil bo i et bål, nu der er så mange andre steder at være. Her har vi lige taget græsset med en le, et dejligt arbejde der giver ømhed i hele kroppen.

Kartoflerne blomstrer…måske

Om du har vandet selv eller fået fra oven, er der ved at være kartofler under de middel-tidlige sorter. Normalt siges det, at man skal vente til de blomster, men nogle kartoffelsorter sætter slet ikke blomst.

Når kartoffelblomsterne springer ud, kan man let se slægtskabet til tomater, auberginer, peber, tomatillo m.fl. De kommer også i forskellige farver, f.eks. er Folva lilla og ligner næsten aubergineblomster.

Men det hele er ikke bare top og blomster, for lige nu er ikke alle kartoflerne udviklede. Derfor er det så vigtigt, at planterne ikke trænger til vand, for ét er klart; uden vand, ingen kartofler! Så hvis ikke det regner, må du have fat i vandslangen.

Boganmeldelse; Nordiske Haver

På det lille forlag Klematis har Claus Dalby udgivet denne smukke coffeetable book – fyldt med vidunderlige billeder der inspirerer! Bogen er en fin gennemgang af både traditionelle og moderne haver, og der er meget at lade sig fortabe i. Det er næsten for perfekt… for hvem er det? Men smukt er det, og Claus Dalby har gode billedtekster; de forklare men uden af fortabe sig i det uendelige.

Der er mange flotte billeder i bogen.

Også i denne bog er der mange plantenavne, der ledsager billederne, det er dejligt, for så har vi selv mulighed for at genskabe noget af det sete. Hvis du modtager vores nyhedsbrev, har du mulighed for at vinde denne smukke bog i denne uge. Hvis ikke så skynd dig at melde dig til her, så er du med næste gang.

Pas på fuglereder i hækken

En af fordelene ved at klippe med hækkesaks er, at du bedre kan beskytte havens fugleliv. Du kan nå at se, at der er en fugl, der opfører sig nervøst, så du derved når at opdage reden, inden det er for sent, og du har blotlagt de små æg eller unger for rovfugle, katte og ræven.

Hvis du bruger en el- eller motordreven hækklipper, så undersøg hækken grundigt først. Hvis du følger den gamle regel med at klippe hæk før Sankt Hans, er der mange fugle, der har æg eller unger i rederne endnu.

Pæonerne er helt vidunderlige lige nu, tag et par med ind, mange af dem dufter også dejligt.

Er der en rede i hækken?

Hvis der er en rede i din hæk, er du nødt til helt at undlade at klippe hækken mindst en hel meter til hver side og på begge sider af hækken. Du må endelig ikke klippe toppen af hækken heller. Fugleungerne har behov for al den læ, ly og skygge, de kan få.

Filtgalmider

På bladene på havens træer og buske kan der pludselig forekomme massevis af små udvækster. De kan være grønne og store, eller små og måske endog rødlige. På blommer kan man også se galler på frugterne. Det er filtgalmider, som får bladene til reagerer mod disse galler. Selv om det ser voldsomt ud, er skaden som regel ikke så stor.

Kornblomster er gode til at så sig selv, sidste år såede jeg et enket brev, men jeg har også mange fine i år. De er også meget smukke i buketter.

Drivhusplanterne må ikke mangle gødning

Selv om alt ser ud til at trives i dit drivhus, skal du være opmærksom på, om topskuddene på tomaterne pludselig mister deres vitalitet. Det er nemlig det første tegn på, at de mangler gødning.

For lidt eller for meget

Hvis tomaterne begynder at krølle bladene, eller de er meget mørkegrønne over mod det blågrønne, så får de for meget gødning. Er de derimod lysgrønne til gulgrønne og med aftagende bladstørrelse, får de for lidt.

Dæk jorden, også i drivhuset

Dæk også jorden i drivhuset, som i køkkenhaven og i bedene, det nedsætter fordampningen og dermed forbruget af vand, som på varme solskinsdage kan være 50 liter om dagen for et 10 m² drivhus med bar jord.

Det er dejligt at være på besøg i skønne danske sommerhaver, her er jeg blevet inviteret indenfor på Fyn. Åbner du din havelåge for andre?

Lav din egen gødning

Du kan godt selv lave gødningsvand ved at lave udtræk af brændenælder eller kompost – eller du kan levere urin i en spand (det kan alle i huset gøre; jo flere jo bedre). Urin er en overset, men fortræffelig gødning, og den er steril uden smittestoffer. Urin skal fortyndes inden brug – se mere i artiklen Ekstra kvælstof. Husdyrgødning bør du af forsigtighedshensyn ikke lægge ud eller vande ud på jorden under afgrøder, som snart skal høstes og spises.

Vores ældste andemor ser koket på kameraet efter et velfortjent bad.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 25, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider