Havenyt uge 37, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

I dag har jeg gjort noget vildt; jeg har ladet hønsene komme ud i hele haven. Nu har de ikke »bare« 450 m² men 5000 m²- men det er jo også hele 13 høns. Måden de kunne vove sig ud af lågen, med højt hævede ben, og se forsigtigt rundt om hækken. Jeg kunne næsten se en taleboble » har damen glemt at lukke?«. Men nej det havde jeg ikke, så hønsene kunne gå rundt i det høje græs og lade sig kilde på maven. Finde smådyr og nedfalds blommer. De prøvede at skrabe, som høns nu gør – eller som vi kalder det » at hønse« i græsset, og var nærmest overraskede over, at de ikke kunne komme igennem til jorden. Sikken et hønseliv! Jeg bliver helt glad indeni, især når jeg så går i køkkenhaven, og alle de 13 høns render efter – for hvis jeg nu havde noget i den der skål, og at det var til dem.

Det er lykkelige høner, efter bare 2 dage går de omkring som om livet altid havde været så vidunderligt.

Jeg har ikke været i haven hele ugen, græsset er foruroligende højt, og er meget vådt. Mine squash vokser vildt, og 2 ud af 3 bønnestativer er væltet. Der er så mange squashblomster, at jeg ikke kan spise dem alle. Der er også mange dræbersnegle, og de får mig til at gå i dræbermode! Jeg er ikke meget for det, for jeg har ellers et princip om ikke at slå noget ihjel, jeg ikke spiser (undtaget er mus, rotter og køkkenmyrer), men de der snegle er altså ikke på menuen.

Stråtag er et stort insekthotel.

Vandet drypper fra stråtaget, som en symfoni udenfor vinduet, akkompagneret af brændeovnens tikken. Der står en gammel Madam Blå på ovnen og syder – det får mig til at tænke på, hvor varme de gamle køkkener med brændekomfur må have været, for min kedel koger aldrig. Kattene er kommet ind, våde i pelsen og utilfredse med dagens jagt. Der er ingen mus ude i det vejr. Hunden sukker i sofaen, den skal ikke ud i vejret – det er ganske vist. Alle falder til ro, imens egne hvidløg, timian og tomater bliver til aftensmad, og jeg priser mig lykkelig for både varmen og regnen.

Dræbersnegle – igen igen

Hvis du er meget plaget af dræbersnegle i haven og køkkenhaven så er det nu du skal sætte ind for at næste sæson ikke skal blive en plage. De lægger æg nu – i lange baner – og du kan samle dræbersnegleæg fra nu til november. En enkelt snegl lægger op til 400 æg på en sæson og de er forholdsvis nemme at finde. De ligger ofte i klumper med 20–30 stykker og du finder dem på jorden, i komposten, i sprækker og under løv og brædder. Har du drivhus elsker de også at lægge æg der, gerne under noget, så de er skjult. Æggene er 4 mm lange og mælkehvide eller gullige. Saml æggene i en urtepotte uden hul og hæld kogende vand over dem eller i en plasticpose, knude på og i skraldespanden.

Vidste du

At salget af økologi til de professionelle køkkener i Danmark er steget med 21% i 2016. Økologiske måltider er stadig mest udbredt i de offentlige køkkener, men restauranter og cafeer ser potentiale i danskernes voksende efterspørgsel på økologi. Økologisk Landsforening forventer at øko-salget vil stige yderligere de kommende år.

Roser er kærlighedens blomst

Roserne har altid været beundret og elsket og naturligvis altid været brugt som buketten til den man holder af. Mine venner og jeg gav min mor en rosenhave da hun fyldte 60 år, og hun siger selv at hun føler sig som lykkens centrum, når hun går rundt for at klippe og nippe.

Hvis barrodsroser bliver plantet i denne tid, får de den optimale start på væksten. Plantehullet skal være så stort at rødderne ikke bøjes, presses eller på anden måde bliver beskåret. De skal vokse i en porøs, fugtighedsbevarende jord og plantes så podestedet (det tykke sted) skal være mindst 10 cm. Under jorden. Hvis ikke de kommer dybt nok ned vil der komme vildskud der ikke har blomster på, men bare tager energien fra selve rosen. Klip ikke roser når du planter i efteråret, men vent til foråret så du kan se om de har taget skade af frosten.

Kirsebær kornel er en busk der kan blive et lille træ. Her med imponerende mange frugter.

Vinterhi

Jeg vil gerne passe på de to pindsvin som jeg lige har fået i haven og vil gerne give dem et godt vinterhi. Jeg tror de bor under vores redskabsskur og der ligger de sikkert meget godt. Men måske kan jeg give dem noget af det hø som jeg har til ænder og høns og lægge et bræt forneden af skuret.

Der er altid en skål med vand som står under den udendørs vandhane – jeg håber den har fundet hen til den. De begynder at gå i hi i slutningen af september – eller til de er tykke nok til at klare en vinter uden føde. Hvis du ser et tyndt pindsvin eller én der er ude at rode sidst på måneden så ring til pindsvinevennerne i Danmark og få hjælp til den.

Desværre overlevede mine små pindsvineunger ikke, jeg fandt dem begge døde en morgen i græsset. Jeg vidste ikke, at jeg skulle veje dem, for at kunne vurdere, om de var store nok til at kunne klare sig selv. Det er jeg meget ked af.

Finder du et pindsvin så skal du veje det. Det skal veje mindst 600 g for at kunne imødegå vinteren, ellers skal du overdrage det til en plejestation

Kan man få for mange frugter; ja pr. gren

Der er mange æbletræer, (og også nogle af de gode gamle pærer) der bærer helt eventyrligt mange frugter i år, så du skal være opmærksom på, at dit æbleeventyr ikke ender brat med, at en stor gren knækker under vægten af de mange frugter. Hvis du er meget uheldig, kan grenen flække helt inde ved stammen og måske også ind i stammen. Skulle det ulykkelige ske, så skærer du nænsomt såret rent i kanten, men der skal ikke smøres noget på. Det er ikke på mode at gøre mere. Træet heler selv såret efter grenen, men et sår på træet giver adgang for, at bl.a. svampesygdomme kan inficere træet.

Det er derfor vigtigt, at prøve at undgå at grenene knækker. Løsningen er at du plukker nogle frugter af yderst på grenen, eller sætter en solid støtte under. Hvis du vælger en støtte, skal den være virkelig solid. For hvis støtten knækker, kommer grenen med hele sin vægt ned, og så kan du være ganske sikker på, at den knækker.

Vis os din høst

Der er ikke noget smukkere end nyhøstet fra haven, og jeg er sikker på, at der er mange af jer der som jeg, tager billeder af det vi tager ind. Send mig dit billede med en kort beskrivelse af hvad det er, hvor i landet det er høstet, og hvad du gør med det. Så bringer jeg et par af de indsendte billeder i næste uge.

Er der noget smukkere end frisk frugt? Eller grønsager? vis os hvad du har…

Hold en høstfest

Der er så meget i haven og så meget at være taknemmelig for. Derfor er det lige tid nu til at holde en høstfest og sige tak – og at dele ud af det hele der bare vælter frem. Der er masser af dejlige sommerblomster og fine efterårsstauder til at pynte op med, på borde og i hjemmet.

Det kan være meget at gå i gang med, men hvad med at invitere gæsterne med til at hjælpe? Både til at høste råvarerne men naturligvis også til at stå i køkkenet, til at håndtere æble pressen og meget andet. Det kan også sætte gang i tankerne hos dine gæster, måske ville det være fedt hvis de også selv kunne høste så mange æbler?

Æbler er meget forskellige. Du kan i vores artikelbase finde lister, der beskriver mange forskellige æbler. Måske kan du også finde det du har i haven, men ikke kender navnet på.

Måske kunne du tilbyde at være hotline for venner der skal begynde at lave en have eller en køkkenhave? Måske skulle du holde høstfest for den vej du bor på – så er der endnu flere der kan være med og måske kan I ende ved at passe haver hos hinanden i ferierne.

Pas på med at bruge rådden og muggen frugt

Der ligger meget frugt under mange træer nu. Du kan sagtens bruge en del af den til at presse most af eller koge mos af til nedfrysning. Men du skal have din kritiske sans med dig. Nedfaldsfrugt udvikler let råd i de stødte pletter, og ved insektangreb inde i frugten kan der forekomme mugdannelser.

Riv nedfaldsfrugt sammen

Det kan være svært at nå ud og få samlet nedfaldsfrugt hver dag, især hvis du har meget. Derfor kan du med fordel med jævne mellemrum rive al frugten sammen og køre den på komposten. På den måde er det lettere at holde styr på at det er »frisk« nedfaldfrugt der ligger under træerne.

Der er stadig blus på stauderne.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 37, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider