Havenyt uge 42, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Glæd dig over dage med sol og de mange smukke farver som haven giver dig lige nu.

Bønnerne giver ikke op, selv om der ikke bliver bønner ud af det.

Havefryd

Der er stadig mange roser der blomstrer, og så længe der ikke er frost kan man nyde synet af dem og tage dem ind til fine buketter. Det er nemlig tid nu, hvor du kan få de skønneste buketter, inden det bliver for koldt. Klip dine georginer af til vaserne, inden knoldene skal graves op. Klip hortensia blomsterstanden af og glæd dig over det fine farveflor og så holder de længe, fordi de tørrer, mens de står og pynter.

Jeg elsker måden, som naturen sniger sig ind over det hele. Her er det en laturus, der holder sammen med cyklerne.

Løg og atter løg

Tulipaner er vores glæde i foråret, og der er ikke noget som de knitrende buketter, som man plukker. Men først skal løgene i jorden, og det er absolut tid nu. Det ser smukkest ud, når tulipanernes farve harmonerer sammen i bedet eller i græsplænen.

Specielt de forædlede og nye sorter som er mere sarte, kommer desværre sjældent igen år efter år.

Derfor er det bedst at give din have nye forårsbede – og så er det jo kun godt, hvis der er nogle af de gamle løg, der skyder igen næste år.

Når du køber tulipanløg så læg mærke til:

  • Løgene skal være store – for at få de største og mest vejrbestandige blomster
  • Løgene opbevares et koldt og relativt mørkt sted og aldrig i plastikposer. Opbevar dem i papir med god ventilation og sørg for at de ikke spirer inden du sætter dem ned. Hvis de spirer, skal de smides væk. Men det bedste er naturligvis altid at plante dem med det samme.
  • Løgene lægges i et huller der er ca. tre gange løgets højde, med spidsen op og dækkes med jord. De begynder at lave nye rødder til blomstringen i foråret, når blot jordtemperaturen er over ca. 5 grader.
  • Husk at læse instruktionen på emballagen – den giver uvurderlige oplysninger om netop det bestemte løg, som du er faldet for.

Dilskærmene er så smukke, husk at bruge dem når du sylter.

Køkkenhavens frøstande

Dild, persille, kinesisk purløg er smukke med rim på i din køkkenhave. Mange af de visne frøstande indeholder også masser af frø, som er fin føde til fuglene i løbet af vinteren.

Salat til foråret

Vårsalat vokser faktisk vildt her i Danmark og hedder tandfri vårsalat, Valerianella locusta og hører til familien Valerianaceae. Vårsalat skal, som navnet fortæller, spises om foråret. I de fleste supermarkeder sælger den som »feldsalat«, som er det tyske navn. Hvis vårsalaten får lov til at selvså, spreder den sig fint, men der står sikkert mange småplanter rundt i haven. Står de for tæt, så udtynd dem så de kan udvikle sig rigtigt.

Ro på i efterårshaven

Nu begynder alle bladene at falde af – hvis vi får en god gang blæst, er der blade alle vegne. Der bliver hurtigt bart og lidt kedeligt. Så griber oprydningsfeberen igen mange haveejere. Nu skal det hele væk, bladene samles, kviste brækkes over, frøstande klippes af – og det hele kommes i traileren og ud til køen på genbrugspladsen for at komme af med det hele.

Katten syntes, at det er lidt koldt og vådt udenfor, så er det godt, at kunne ligge i vindueskarmen.

Køkkenhaven skal vintergraves, de visne stauder skal klippes ned, det hele kan kun gå for langsomt.

Haven ser meget ordentlig ud bagefter; lige til et dameblad. Men med mindre du forventer, der kommer en fotograf forbi – burde du måske tage det lidt mere med ro. For al den iver og ordentlighed har nogle uheldige bivirkninger:

  • Jordstrukturen forringes i løbet af vinteren.
  • Stauderne klarer overvintringen dårligere.
  • Der bliver færre regnorme, da blade og planterester er deres føde.
  • Færre af havens nyttedyr og mikroorganismer vil overleve vinteren uden et naturligt plantedække.
  • Du snyder dig selv for synet af rim- og isbelagte planter vinteren igennem.
  • Du bruger energi og tid på at bortskaffe »affaldet«.
  • Du fjerner gødning fra haven.

Lad bladene blive i din have

Det er klart, at haven ikke skal ligne et efterladt Tornerose slot. Vi er derfor nødt til at finde et kompromis mellem en pæn vinterhave og hensynet til jorden og havens beboere, og det er langt vigtigere end du tror. Havens blade skal blive i haven, for der gør de meget gavn. Det kan indebære, at du skal justere din forestilling om en »pæn« have, og styre oprydningstrangen. Det kan godt lade sig gøre. Naturen rydder selv op i løbet af vinteren ved, at regnormene æder blade, og fuglene æder nedfaldsfrugt og frø. Det der findes i din have, kan nemt være forskellen mellem liv og død for mange dyr vinteren igennem.

De sidste bønner er kommet ind.

Flammende farver

I efteråret pynter det godt op i haven, når træer og buske får smukke farver. Tag en tur i parker eller i en botanisk have og se på farverne – det er nu, du kan se, hvad der måske savnes derhjemme – eller blive inspireret her.

Den New Zealanske spinat giver stadig godt, selv om den vokser meget langsomt.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 42, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider