Havenyt uge 8, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det er tydeligt, at dagene er begyndt at blive længere, og det trækker i alle fibre for at kaste sig ud i det helt store i haven. Men jeg holder mig lidt i skindet, nøjes med at bestille frø- og mange af dem, for jeg har lovet mig selv nye bede. Nye NoDig bede, ja de burde have været lavet i løbet af efteråret, men al forandring tager tid – selv hos mig. Jeg har nu i de lange og mørke vintermåneder studeret emnet, og føler mig nu slet ikke klædt på til opgaven!

Når jeg vender jorden hos mig, kommer der tydelige tegn på, hvem der trak ploven i gamle dage. Jeg syntes næsten, jeg kan se de tunge, rolige heste for mig, når jeg finder deres store sko i min sorte muld.

Men det gør ikke noget, for jeg gør det alligevel. Hvad er det værste, der kan ske? At jeg står med 4 bede i 1 × 20 meter i haven, der er ubrugelige… mon dog! Jeg er heldig at min kommune tilbyder rigtig dejlig kompost, velomsat og findelt. Med den mængde jeg skal bruge, overvejer jeg at låne naboens traktor og vogn, så jeg ikke skal køre 10 gange og belaste miljøet med at brænde for meget benzin af.

En anden nabo har en god omsat mødding med komøg og strå, og når vinterens dybstrøelse skal ud af stalden, vil det i bunden også være fint omsat. Her udnyttes at underlaget »brænder sammen«, og skaber varme, det komprimeres, og derved holdes stalden lun. Efterhånden som dyrene får det trampet sammen, kommer bonden frisk halm eller spåner på toppen. Til foråret går dyrene på en tyk madras, og så kommer de ud på græs. Det er der, vi haveejere skal holde os godt til – for det nederste er godt omsat og stråene godt opløste. Når du nu går bonden til hånde, og hjælper med at få det hele ud – så husk; kun at bruge gummistøvler, for »søben« er hård ved både læder og syninger på støvlerne.

Det er bare på med handsken og ud at få guld til haven. Hvis du ikke allerede kender et sted at få gødning fra, kan du prøve Deljorden.dk, eller bare gå ind på en gård der har dyr. Foto: Manfred Antranias Zimmer

Pas på når du fælder træer

Det eneste det er højsæson for i haven lige nu, er at fælde træer og fjerne grene, og det er derfor, og lige nu, at rigtig mange kommer til skade. Det er oftest personer, der ikke arbejder med at fælde træer til dagligt, som kommer til skade ved træfældning.

Arbejdstilsynet har fundet ud af, at det er det ofte de samme ting, der går galt når der sker alvorlige ulykker ved træfældning. Ulykkerne sker især når det ikke lykkedes at styre fældningsretningen, altså den retning som du håber, og forventer at træet falder i. Det sker når andre personer, end den der fælder træet, opholder sig inden for nedfaldsområdet.

Undgå ulykker

Sådan undgår du ulykker, når du arbejder med træfældning: Overvej om du har tilstrækkelig viden og erfaring til at fælde træer, eller om træfældningen bør overlades til en professionel.

Hvis du gør det selv: Brug gode hjælpemidler til at tvinge træet til at falde i den ønskede retning. Det er f.eks. hammer, kile og fældejern. Tjek ved hver fældning at kun den person der fælder træet, opholder sig inden for træets nedfaldsområde. Faldområdet er træets højde i alle retninger fra fældestedet (da du jo ikke kan være sikker på, hvor det falder). Lad være med fælde træer i blæsevej. Læs mere her.

Start dine tidlige kartofler nu

Hvis du satser på meget tidlige kartofler, skal de sættes til spiring nu. Så kan du sætte dem ud under plast midt, til sidst i marts. Kartofler tåler end ikke den mindste smule frost, så ved at starte tidligt op skal du være indstillet på, at de skal beskyttes mod frost helt frem til høst. Med andre ord; de skal passes og plejes fra nu af og til høst i maj.

Det er næsten ikke til at vente…og hvis du skal have de helt tidlige kartofler, skal du igang nu. Husk også at vælge den rigtige sort. Foto: Dimitris Vetsikas

Vælg den rigtige sort til de tidlige kartofler

Forudsætningen for at kunne høste tidlige kartofler, fra omkring 1. juni eller tidligere er, at du benytter en tidlig kartoffelsort. Det er helt normalt, at de tidlige sorter ikke sætter så mange kartofler som de sene sorter. De udvikler 7–10 gode store kartofler pr. top.

Sæt tidlige kartofler lidt tæt

De tidlige kartofler får sjældent lov at stå, til de bliver meget store. Du har gået og puslet om dem så længe, og higer bare efter de små sprøde nye kartofler. Både til middagsbordet, og måske til naboen eller din søster, der ellers altid er den, der er først med de første. Men i år bliver det dig.

Tidlige kartofler kan du sætte lidt tættere end sene kartofler, der bliver alligevel et godt udbytte. Måske ikke i kg – men i velsmag. Hvis du har god plads til tidlige kartofler, kan du med fordel sætte dem i to hold. Det er de små, nye lækre, vi går efter ikke?

Tidlige kartofler i en lille have

Kartofler er noget som tager plads op, og da gode kartofler ikke koster alverden, er det ofte en grønsag, der bliver valgt fra i de små haver. Selvom du har en lille have, så er der mulighed for at få plads til et bed med tidlige kartofler. For de smager bare så meget bedre, når du har lavet dem selv.

Kartoffelblomsten er meget smuk. Den findes i flere forskellige farver – her en smuk lillablå. Foto: Larisa

Når du dyrker de helt tidlige kartofler med opvarmning af jorden under plastoverdækning og senere fiberdug, så kan du sagtens nå at spise dig igennem et bed inden Sankt Hans. I det bed kan du senere så bønner eller sommergulerødder, du kan plante porrer eller grønkål på bedet. Med andre ord bliver der to afgrøder på ét bed, eller måske tre hvis du slutter af med lidt vårsalat.

Kartofler i potter kan give en stor høst

Det er nemt at enten købe sig til, eller selv at lavet et par potter der passer ind over hinanden, og derved kan bruges til denne metode. Ved at kunne blive ved at høste af den samme plante, kan du også spare på pladsen, og derved er metoden god til små haver.

Læs mere i artiklen Kartoffelpotter kan give flere hold kartofler.

Hvad kan du hente i køkkenhaven sidst i februar

Lige nu ser det hele trist ud, men der kan være lidt godt at hente. Hvis du har vinterdækket eller nedkulet rodfrugter, palmekål, grønkål, rosenkål, gulerødder, pastinak, persillerod, majroer, selleri, skorzonerrod, jordskok, persille, timian.

Der er ikke så meget at hente udenfor lige nu hverken i køkkenhaven eller prydhaven. Vedben er en untagelse, den er altid klar til at hilse dig med grønne blade… de skal dog ikke spises.

Palmekålen må du ikke fjerne – om nogle uger er der fine nye skud fra alle bladhjørnerne, og de kan bruges i bl.a. wok eller grønsagsretter.

Der står måske også lidt overvintret spinat og bladbede, men det skal være lidt varmere, før de producerer nye blade. Har spinaten ikke overvintret, og du er helt vild efter spinat, kan du prøve at forkultivere lidt planter, de kan hurtigt flyttes i drivhuset efter fremspiring, så de ikke optager plads i vindueskarmen.

Planlæg dit sædskifte nu

Det er en god ide allerede nu at overveje, hvor de tidlige kartofler skal sættes og for den sags skyld resten af grønsagerne. Det er nusædskiftet skal afbalanceres, der er meget godt at hente på Havenyt som inspiration.

Sæt gerne blomster ind i din køkkenhave; de pynter ikke kun, men er også gode til at lokke bestøverne til.

Madspild er alles ansvar

Madspild er en af de helt store hotte emner, så at vi kan få en lettere gang her på jorden. Der er sikkert mange af jer, der allerede gør meget på dette område. Det kan være ved at bruge dine rester i komposten eller hos dine eller naboens høns. Men der er mange slags madspild. En af de helst store er restauranter, især dem med buffet eller andre der arbejder med dagfriske vare; som f.eks. en bager. Her er der udviklet en smart app Too Good To Go, hvis formål er at reducere madspild. Missionen for Too Good To Go er at redde mad fra at blive smidt ud i skraldespanden. Appen hjælper restauranten med at komme af med maden sidst på arbejdsdagen til en lille penge, og vi kunder kan få en billig bid og gøre noget mod madspild. Appen er gratis, og kan downloades App Store & Google Play – velbekomme.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 8, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider