Havenyt uge 5, 2020

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Vejret er utroligt mildt, og det er ikke forbigået planternes opmærksomhed, hverken i haven eller ude i naturen. Det er dejligt at gå en tur og se så mange planter med grønne spidser eller blade, der begynder at folde sig ud. Køkkenhaven står også stadig usædvanlig grøn med blandt andet grøngødning, kålplanter, overvintrende spinat, bladbeder og fremspirende vårsalat.

Artiskokkerne kan stadig stå imponerende, som her i køkkenhaven ved Hindsgavl Slot. Der var endda stadig et par artiskokhoveder på planterne her sidst i januar. Foto: Heidi Kirk Nissen

I prydhaven er der gult af erantis, som er lige til at grave op og sætte i en potte til at nyde indenfor. Hvis man altså nænner det og har mange. Hvis man har mange vintergækker, kan man også her hente en lille buket. Det samme kan man med juleroser, hvor både de hvide og de tidligste af de røde er sprunget ud på beskyttede voksesteder.

Find de kønneste juleroser

Juleroser er blevet rigtig populære i mange haver, og det er med god grund, da der er mange smukke sorter fra den klassiske hvide julerose til de røde i nuancer fra helt lyserød og til næsten sort.

Det er en god idé i de kommende måneder at være opmærksom på juleroserne i udspring, hvis man har lyst til at købe nye sorter eller måske den allerførste julerose til haven.

Faktisk kan man ved rette valg af sorter have juleroser i blomst helt fra januar og til engang i maj. Selv i afblomstret tilstand er de smukke og kan bruges i forsommerens blomsterbuketter og dekorationer.

Man kan også købe frø af sorter og så selv. På den måde får man mange, men af samme sort. Hvis man allerede har juleroser, kan man lade dem selvså, og så vente tålmodigt på at se de mange nye krydsninger med forskelligt udtryk i farve, blomstringstidspunkt osv. Pludselig er der måske et helt fantastisk eksemplar.

Læs mere om juleroser >

Tidlig start på forkultivering

Nu hvor dagene mærkbart bliver længere, og lyset vender tilbage, så begynder det at krible i fingrene hos mange haveejere for at komme i gang med at forkultivere.

Det er dog for tidligt at så endnu, medmindre man bruger plantelys og ikke mindst har god plads med varme og lys allerede i marts til de mange planter, som hurtigt vokser til og kræver plads.

Særligt for nye haveejere er det vigtigt at understrege, at det ikke er nødvendigt at begynde at forkultivere allerede nu. I marts kan man så alle slags planter i vindueskarmen til forkultivering, og chilierne og de første sommerblomster kan sås fra den sidste del af februar.

Mange haveentusiaster kan dog ikke vente, til der er naturligt lys nok. De vil have store planter til tidlig udplantning, så de er allerede i gang med at så de første frø.

Peberfrugter på friland

Hvis man gerne vil dyrke peberfrugter på friland, så er det også ved at være tid til at få frøene i jorden. Forkultiverer man under plantelys sidst i januar, kan man høste store gule, orange og røde peberfrugter fra midt i juli til oktober.

Karna Maj har i et par år lavet forsøg med dyrkning af peberfrugter på friland, og erfaringerne skriver hun om i artiklen »Peberfrugter på friland« i det nyeste nummer af medlemsbladet fra Landsforeningen Praktisk Økologi.

Midt i august bugner planterne med modne peberfrugter på friland. Foto: Karna Maj

Som der står i artiklen, er peberfrugt en varmekrævende plante, og derfor er det en almindelig opfattelse, at man kun kan dyrke den i drivhus eller mistbænk. Men det er ofte svært at få plads til peberfrugter i drivhuset, da de ikke trives særligt godt i skyggen af høje tomatplanter.

Peberfrugt trives bedst på et solåbent sted, og der er mere lys på friland end i halvskygge i et drivhus. Men det skal være varmt nok, så det er påkrævet med et midlertidigt ophold i drivhuset i maj, inden de plantes på friland i juni.

På Havenyt.dk bringer vi et uddrag af artiklen, som fortæller mere om, hvornår og hvordan frøene skal sås og hele forkultiveringen, indtil planterne er klar til at komme på ophold i drivhuset.

Læs mere om »Peberfrugter på friland« >

Plantelys til tidlig forkultivering

Peberfrugter og andre frø forkultiveret i januar og februar, kan ikke klare sig uden tilførsel af kunstigt plantelys. Hvis man vil starte tidligt og skal ud i at overveje, hvilken slags plantelys, man skal investere i, kommer man sandsynligvis omkring LED-plantelys. Det er dyrt i anskaffelse, men billigt i brug. Dels har lysdioderne en meget lang levetid, dels er energiforbruget lavt, så miljøet belastes mindst muligt.

Der er de senere år kommet mange nye plantelys på markedet. Nogle er helt enkle og fylder ikke meget, når de pakkes væk. Andre er deciderede plantehuse, som gøres til dekorative objekter i stuen. Når man investerer i plantelys, skal man dog huske, at lyset har en rødlig eller blålig farve, og at der i nogle modeller er en mærkbar summen fra blæseren i armaturet.

Har man en sådan model, er den måske ikke så velegnet til stuen, men kan bruges i bryggers, kælderrum, gæsteværelser og måske i kontor og soverum, alt afhængig af ens tolerancetærskel.

Man kan købe LED-armaturer i butikker, men der er også masser af muligheder for at bestille via nettet. Det er vigtigt, at det er plantelys, og det fås i forskellige kombinationer af rødt og blåt lys. De professionelle planteavlere vælger sammensætningen i forhold til planteart, men her dyrker man jo også et helt drivhus udelukkende med samme art.

På denne tid af året er der ofte en livlig debat i Havenyt.dks forum om plantelys. I dem bliver der ofte delt en masse gode råd og erfaringer om valg og brug af plantelys. Man kan gratis oprette sig som bruger af forummet og deltage i snakkene eller bede de erfarne plantelys-entusiaster om gode råd.

Se mere om plantelys i Havenyt.dks forum >

Frø – kvalitet, mængde og pris

Er man en af dem, der venter med at starte forkultiveringen lidt endnu, kan man bruge ventetiden til at finde inspiration til, hvad der skal sås af nye spændende afgrøder og blomster i år.

Der er mange steder, hvor man kan købe frø, men det kan være svært at gennemskue, hvad man får for sine penge. Som hovedregel er F1-frø dyrere end de frøfaste sorter, da frøfirmaerne har større udgifter til at producere F1-frø.

Men det er jo ikke altid, at F1-sorter er bedre i haven end de frøfaste sorter. Ofte er de frøfaste sorter at foretrække i haven, hvor vi i modsætning til gartnere, der skal levere store mængder ad gangen, ikke er interesseret i, at alle grønsager er klar til høst på samme tid. Frøfaste sorter har også den fordel, at man selv kan tage frø.

Men selv når det er den samme sort, er der varierende priser. Frø, som er økologisk eller biodynamisk dyrket, er oftest lidt dyrere, men prisforskellen er ikke uoverskuelig. Frøene er dyrket uden brug af sprøjtemidler, og det er sorter, som er udvalgt, fordi de klarer sig godt til økologisk dyrkning.

Men selv om det er samme sort, og de måske også er økologiske, kan der være prisforskelle. Det skyldes oftest mængden af frø i poserne. Når man skal sammenligne priser, skal man derfor se på mængden af frø i en pose. Desværre opgiver nogle firmaer mængden i antal frø og andre i gram, og så bliver det svært at gennemskue. Ikke mindst når frø af samme sort kan findes i flere størrelsessorteringer.

For nogle haveejere kan det være en fordel med få frø i posen og en lavere pris, mens andre har fordel af at købe poser med mange frø i. Det afhænger helt af, hvor stort ens dyrkningsareal og -behov er. Af og til får man også frø af så varierende størrelse og med så mange små frø imellem, at man føler sig snydt, men det er heldigvis sjældent.

Og så er der jo endelig det allervigtigste – hvor godt frøene spirer. Det kan der desværre være stor forskel på. Her er der dog normer for spireevne, som frøpartier af de forskellige grøntsagsarter skal overholde, når de testes inden salg. Nogle af dem er helt nede på 65%. Men hvis det er frø med god spireenergi, er spireprocenten heldigvis ofte langt højere end normen.

Hvis man selv har spiredygtige frø fra sidste år liggende, så kan der måske blive råd til lidt flere nye sorter. Tjek lageret og lav eventuelt en prøvespiring af de gamle frø.

Læs mere i artiklen »Test om dine frø er spiredygtige« >

Hundredevis af tomatsorter

En af de planter, som der ofte bliver afprøvet nye sorter af rundt omkring i haverne, er tomater. Der kommer hele tiden nye sorter på markedet, men de gamle sorter er ofte blandt de mest velsmagende. De har også den fordel i forhold til nye F1 sorter, at man selv kan tage frø af de sorter, som man godt kan lide og vil have igen næste år.

Tomater er nemlig ikke bare tomater. Nogle er bedst rå som snack eller i en frisk salat, andre er gode bagte i ovnen, mens andre igen først udfolder deres fulde potentiale, når de kommer i gryden og forvandles til tomatsauce.

Bliv inspirereret i Camilla Plums artikel »Yndlingstomater« >

Heldigvis er der rigtig mange hjemmesider, hvor man kan bruge adskillige fornøjelige timer på at kigge på frø til alskens planter. Hos Frøsamlerne er der en kæmpe viden om frø og mange af de gamle sorter. Det er ikke en webshop, men er man medlem, kan man få masser af viden og spændende frø, der ikke fås i butikkerne.

Find webshops med frø i Havenyt.dks forhandlerguide >

Dyr i haven

Der er også andre muligheder i haven end at dyrke planter. Man kan holde dyr, og dyrene vil blive en værdifuld del af haven og ikke mindst en glæde at have med at gøre.

Holder man bier, får man både honning og bedre bestøvning af frugt og bær. Holder man høns, får man æg og gødning til at komme med i kompostbunken, så den hurtigt omsættes. Holder man kaniner, kan man få eget kød på bordet og masser af god gødning til haven.

Disse tre typer af dyr kan man godt holde i byhaver, når blot man tager hensyn til naboerne. Bor man på landet og har god plads, er der selvfølgelig langt flere muligheder for dyrehold.

Man kan også satse på de vilde dyr, som er mindre forpligtende, da de passer sig selv. De vilde fugle tiltrækkes af passende redekasser og træer og buske, insekter af insektvenlige blomster, egern af nøddetræer osv.

Få mere inspiration til havens dyreliv i de forskellige kategorier under »Dyr i haven« >

Vinterhavebesøg

Når haven planlægges, glemmer man ofte den del af året, hvor haven står uden blade og blomster. Har man ikke lavet en interessant struktur og plantet vinterkønne planter, kan haven blive lidt kedelig i vinterhalvåret. En havetur til en af landets besøgshaver, kan give inspiration til at plante haven til, så den fremstår flot og spændende hele året.

I Kolding finder man eksempelvis Geografisk Have, der er en 14 hektar botanisk have med mere end 2000 forskellige træer, buske og blomster indsamlet fra det meste af verden og plantet efter oprindelsesland.

I haven kan man netop nu se vinterversioner af et væld af forskellige planter samt nogle af de tidligt blomstrende buske og træer som papegøjebusk og troldnød. I den milde vinter er det også muligt at se en ekstraordinær tidligt blomstrende rododendron samt der første vorterod, der normalt først blomstrer i februar eller marts.

Mere vinterinspiration

Landsforeningen Praktisk Økologi, der står bag Havenyt.dk, har engagerede medlemmer over hele landet. Mange samles i lokale netværk, og i Kolding-netværket har de eksempelvis i et samarbejde med førnævnte Geografisk Have lavet et kursus om økologisk køkkenhavedyrkning med mere vild natur.

I Geografisk Have er en del af haven udlagt til økologisk køkkenhave, der dyrkes af frivillige i samarbejde med Landsforeningen Praktisk Økologi. Foto: Heidi Kirk Nissen

Kurset er godt i gang, men der er andre spændende arrangementer i de lokale netværk i den kommende tid.

I Lolland-netværket kan man blive klogere på, hvad permakultur er den 3. februar, og dagen efter mødes Slagelse-netværket for at bytte frø, hvilket også sker i netværket i Århus den 1. februar.

Læs mere om arrangementerne i februar >

Det er både hyggeligt og lærerigt at være en del af de lokale netværk, hvor man også selv kan være med til at sætte sit præg på, hvilke arrangementer, det kunne være interessant at lave.

Bliv medlem af Praktisk Økologi og en del af det grønne fællesskab i de lokale netværk >

Her er du: Forsiden > 2020 > Havenyt uge 5, 2020

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider